Thursday, May 27, 2010

saya yg sangat bizi hari ni..sekian terima kasih..

oh no! itu nak buat..ini nak buat..
booking flite - kelulusan - arrang transport..
isk..isk..kepada udah ting tong!
time² last day nak bercoti time tu la mcm² menda nak buat..
aiyak..bersilat saya dpn pc ni..duh! dush!
tarik nafas dalam²...huh.....lepasss....fuh! (uolls ikut muncung yek? hehe)
k la..booked tiket sudah..kelulusan otw..transport udah..
tinggal balance² je ngan claim bos last outstation..
oh bos..bestnye jd bos..bile saya bole jd bos ni? haha

note ummiaqeef : sambil wat keje sambil cilok jap taip laju² post entry..gilak punya olang..wakaka..ikut suke den la..blog den..huahuahua

Wednesday, May 26, 2010

rezeki..rezeki..saya dpt tiket muvie free dr shinnaz yg baik hati..huhu

saya duk tgh bz wat keje td tetibe dpt sms dr shinnaz
tp saya pelik ayat dia bukan tuju kat saya..ahaks!
rupenye dia tersalah send kat saya..dia nak send kat hubby dia..kantoi! blueks! ;P
pastu dia bgtau yg saya dpt tiket free tgk muvie prince of persia kat entry sini
kat nuffnang ade juga nak bg tiket free tp bersyarat..hehe..
mungkin xde rezeki saya dpt tiket dr nuffnang tp dpt dr shinnaz..
smlm dia ade buat entry kat sini bgtau nak bg tiket pree ni pd top commentor..
tp dia x publish lg widget top commentor tu smlm..
ptg ni baru dia publish dan saya adalah the top commentor for her blog..
TQ ye shinnaz..i really appreciate it..


note ummiaqeef : last tgk muvie bile ek..lupe dah..hehe..aqeef tinggal ngan babysitter jap eh nanti,ummi ngan abah nak dating sok..haha..


oh no! mslh problem yg menimpa²..i highly stressful!! huaaarrrggghh!!!



pagi² lg dah mcm² perkara yg menyerabutkan saya di opis..
nak prepare kelulusan utk bos pegi outstation next monday..
dgn org atasan call nak jumpa bos sblm bos pegi meeting pg ni..
mslh meeting kat sini yg clash ngan penerbangan bos ke obersee..
bkn jauh pun,brunei jek..hehe
bos saya kene pegi meeting kat sini tu tp ade 1 flite saja ke brunei..
so saya sgt pening nak uruskan flite dia camane ni..
samada naik brunei airlines or transit² ke s'pore / kk tp sume flite penuh..
bos meeting pulak x abis lg, xleh den nak mintak pendapat..
mcm² nak settle ngan bos ni..lmbt pulak meeting habis..adoi..poning den!
kat opis ni pulak,ade sorg staff ni asik call je tanye itu ini dah dekat 10kali..
oh..saya betul² stressed!..bos cpt la balik dr meeting..!!!

note ummiaqeef : mood nak balik kg membuak²..cpt la jumaat..balik kg..oooooo balik kg...hati girang!


Tuesday, May 25, 2010

anak yg demand atau omak eh yg teringin nak pakai gadget mahai??

org kata dr kecik jgn ajar anak pakai brg mahal²..
menda ni sudah berlaku pd diri saya sendiri..
konon mase aqeef baby nak bg minum botol susu avent la..MAM la..
saje je selain botol tu anti-colic / BPA free yg selamat diguna..
ianya juga cantik mcm botol MAM tu berwarna-warni..haha..cam ayat promote iklan pulak..
macam gambar ini :


~ 1st time botol susu mahal saya beli ~

~ 2nd botol saya beli ~


 tapi teatnye berlainan bentuk..
cam teat avent ni keras skit dan lebar camni..



teat MAM pulak leper n lembut camni


sudahnye botol MAM ni susah skit nak selenggara *word apakah ini*
sbb bawah botol tu bole bukak so kalau x ketat bole bocor..
then nak bg kat pengasuh takut susah pulak dia nak handle..
so decide pakai botol avent tp teat MAM sbb aqeef dah selesa teat MAM yg lembut..
haha..skang ni aqeef dah demand..
kalau nak beli botol avent baru msti nak pakai teat MAM jugak..aiyak, padan muke aku!
erm..dah la regenye bole tahan..huhu..nak buat sesuatu tanpa memikirkan kesannye..ngeee~
skang ni asik la duk pakai botol avent + teat MAM..sape nak jawab tuh..hahaha..gilos!

moral or the story : jgn pandai² nk ajar anak gune gadget yg mahal² *ikut kemampuan la kan*
bg acik roxy yg ala² non ado² sgt ni rase cam rugi la jgk..seb baik baru anak sorg..hoho!


Monday, May 24, 2010

aksi aqeef di hujung minggu..

lame x update citer pasal aqeef..
baru² ni saje je paksa dia wat aksi utk tatapan awek²..
k la,tgh bizi nak taip surat ni..
uolls layan je la..malas nak citer panjang..
selamat berblogging..

 ~ garu² kepala pula ~

~ serius man ~

 ~ x mo duk diam ~

~ cakk! ~

~ alalala..ape kes?? ~

note ummiaqeef : sambil taip surat sambil edit blog..effisien x saya?? hoho!

tips supaya perut tidak moncet or boroi..

semalam saya menonton rancangan pakar kejeliataan di astro ria..
xtau la rancangan ulangan ke hape..
pastu ada consultant london weight management tu bg tips..
supaya perot tidak moncet / boroi..
secara rambangnye dia ckp camni :
~ jgn dinner 2 jam sblm tido 
~ jgn minum byk air di waktu mlm utk elakkan gemuk air
~ kurangkan makan makanan berkolesterol 

note ummiaqeef : camane nak kempeskan perut kalau mkn malam tiap² hari kul 8pm..tido kul 10pm..patutla byk lemak di perut saya..oh no!


Friday, May 21, 2010

naruto oh naruto..




 skang ni saya xde kawan nak borak sebab??
suami saya tgh layan naruto kat tv..
kalau dia layan naruto mmg x pedulik org sekelliling..
even aqeef dengki tekan button 'off'' kat tv cpt2 dia betulkan..
siap ckp,'aqeef ni kacau je abah nak tgk naruto'
ape kes?? hahaha...
k la,dah maghrib..sambung nti..daaaa


suami dajal - tendang perut isteri dalam pantang

YAN: “Tergamak dia menendang perut dan muka saya dengan kasut but kerana marah sebab saya nak ambil kereta,” dakwa jururawat, Che Azaini Suyana Hassan, 31, parah dibelasah suaminya, seorang anggota bomba di Pulau Pinang, malam kelmarin.
Dalam kejadian kira-kira jam 10 malam itu, mangsa yang masih berpantang melahirkan anak ketiga cedera teruk di muka, telinga, belakang badan dan kaki selepas dibelasah tanpa belas kasihan.

Difahamkan, mangsa turut pengsan sejam di balai bomba berkenaan selepas dibelasah suaminya yang berusia 30 tahun tanpa disedari anggota bomba lain.

Che Azaini Suyana berkata, dia yang baru melahirkan anak ketiga pada 22 April lalu, tidak menyangka suaminya tergamak bertindak demikian kerana marah apabila dia meminta kereta daripada suaminya.

“Saya sudah beberapa kali menghubungi suami supaya menghantar kereta bagi mahu menghantar anak ke klinik kerana anak demam. Dia sudah lama tidak menjenguk kami anak-beranak termasuk anak baru dilahirkan.
“Kerana tidak tahan menanggung sengsara, saya ke tempat kerjanya di Ibu Pejabat Balai Bomba dan Penyelamat Perai, Pulau Pinang untuk berbincang masalah kami dan mengambil kereta saya yang digunakannya,” katanya yang ditemui di Hospital Yan, di sini, semalam.

Menurutnya, dia terkedu apabila tiba-tiba suami menumbuk kereta sebelum menendang perutnya menyebabkannya terduduk di kawasan gelap tempat meletak kenderaan di balai bomba berkenaan.

“Dia mengheret saya ke depan tempat letak kereta dan menendang muka saya. Ketika itu dia memakai kasut but dan tendangan itu menyebabkan saya pengsan selama sejam di situ,” katanya.

Che Azaini yang kini menetap di Guar Chempedak berkata, dia ke Pulau Pinang bersama kakak angkat dan anaknya kerana bimbang perkara buruk berlaku.

“Nasib baik kakak angkat ada di situ. Dia yang menghantar saya ke tempat kerja suami kerana kasihankan saya menanggung sengsara sendirian.

“Selepas tersedar pengsan kira-kira jam 11.30 malam, saya hubungi kakak angkat memaklumkan kejadian itu.

“Dia menghantar saya ke Hospital Seberang Jaya untuk rawatan kerana saya masih dalam berpantang sebelum dirujuk ke Hospital Yan,” katanya sebak.

Che Azaini Suyana yang terkilan dengan suaminya, pasrah dengan apa yang terjadi kerana masalah mereka berlarutan sejak empat tahun lalu.

“Saya banyak bersabar melayan kerenah dia. Saya tahu dia ada hubungan dengan wanita lain sebab itu dia tidak ambil peduli kami dan enggan memulangkan kereta saya,” katanya yang membuat laporan di Balai Polis Perai.

Sementara itu, jurucakap polis Seberang Perai Tengah ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan berkenaan dan berkata siasatan masih dijalankan. - sumber dr harian metro


note ummiaqeef : nauzubillah..inikah dikatakan suami?? pikir²kan lah..malas nak mencarut di pagi jumaat ni..

Thursday, May 20, 2010

broken heart bcoz of broken freezer..bole gitu..?

saya sgt rimas dgn keadaan fridge saya yg macam nak roboh tu..
malu nak snap gambar sebenar..
pinjam gambar en.google je la..
lebih kurang camni la single door fridge kat umah saya...
.
.
.


tapi penutup freezer tu dah broken la...
mula tu sompek je pastu dah patah terus..
ganaz sungguh makhluk yg menggunakannye tu..
haha..mesti uolls ckp saya kan? hehe
skarang ni tiap kali bukak fridge msti nak terjatuh penutup tu..
sgt menyusahkan dan boleh mendatangkan marah..
so,saya dah risik² kat hubby suh ganti baru..hihi
tunggu je la bile masenye..siap request yg BESAR punya mcm iklan maggie
kahkahkah..sesuka hati je..xde maknenye..
asalkan bole berfungsi dgn baik sudey.....

note ummiaqeef : kalau bole sumernye nak tukar baru..peti lama tukar baru..tilam lama tukar baru!

terasa nak makan ni la...

tibe² terasa nak makan ni...

~ sambal udang petai ~

pg td mase makan kat pantry nampak pulak sorang opismate ni bawak bekal sambal udang..rasa macam sedap la pulak..haha..dah lame x makan sambal udang lg² sambal udang petai..erm..sedapnye...nanti nak buat la..tp hubby saya x berapa gemar udang..xkan saya sorang je nak makan..xpe,nti syg masak lauk lain utk b ek,hehe..dah terasa² dah ni..hihi..favourite saya udang tp bile hubby x berapa nak makan saya pun kurang la masak udang..kadang² je kalau hubby saya nak makan dia suruh la masak udang..itupun udang besar² gajah tu wat sambal kering..yummy..sedap gak..huhu

note ummiaqeef : jgn nak wat spekulasi mengidam ke hape ye..saje je terliur tgk org makan.. ;P

Tuesday, May 18, 2010

asik² tag...

kene tag lg oleh mama_auni..kene paksa jawab pulak tu..sesuka hati je pakse org tau..dush! dush! 

1). Apa yang anda akan buat bila anda tahu member anda tikam belakang anda?
saya akan bersedia pakai baju besi..haha..ok..ok..serius! mestila la saya sedih kalau ade org tikam saya dr belakang..tp nak wat camane dah kalau org tu nak buat jugak.sapa lah saya nak halang..biarlah mereka dgn keluarga mereka..haha

2). 6 orang di hati anda?
~ hubby saya
~ aqeef saya
~ parent saya
~ keluarga saya
~ keluarga mertua saya
~ kawan²

3). Anda rasa anda comel?
semestinya..sbb ramai yg kate camtu..hahaha..jgn meluat ye..yg sbnrnye suka puji diri sendiri..sila lihat cermin dan ckp depan cermin..pasti akan dapat hasilnye..hehe...

4). Single or taken?
telah di'taken' oleh hubby saya,en.amin pada 8 disember 2007

5). Blog yang anda suka?
ish..rahsia..mane bole bgtau..haha..xde la,saya suke bace blog sesapa saja yg saya nak bace dan yg rajin update..kalau ada sesape yg nak suruh saya bace blog dia sila tgglkan link di ruangan comment ye..hehe

6). adakah bilik anda kemas setiap hari?
paling koman pun bile dah menyerabutkan pandangan mata baru saya kemas..wakaka..tp smggu sekali tu mmg dah pasti..hari² xde la..

7) Lagu terakhir yang anda dengar? 
When i look at you - miley cyrus


8). Last text message?
sms hubby saya pagi td suruh dia tgk suis iron dah off ke lom sblm pegi keje..hehe..saya ni mudah lupa..hihi

9). Last phone call?
call dr org luar ke telefon pejabat baru jap ni..dia nak ckp dgn En Adura tp saya dgr nak ckp dgn En Abdullah (bos saya) hahaha..saya yg kurang dgr or dia yg sebut x betul..hehe

10). Hari terakhir anda menangis?
last day kursus ahad lepas..mase sesi luahan rasa..feel lebih n sensitif gitu..huahuahua..

11). List lima color favorite anda?
~ purple
~ pink
~ black
~ white
~ blue

12). Orang terakhir anda ber-YM?
 org yg suruh saya buat tag ni..hehe

13). Game paling anda suka?
game ape? kalau game real bowling suka kot....

14). Adakah anda peminat MCR?
My Chemical Romens ke? bole la.. : )

15). Apa perasaan anda jawab tag ni?
sgt x suke sbb org yg suruh saya buat tag ni ni asik bg tag je penat nak jawab..dah la byk soalan,letih nak pk..haha

16). Anda rasa tag ini best?
best ke? biase je..

17). Tag lagi 10 orang 
ok..kat sini saya nak kasi kat sape² yg volunteer nak jawab je..tiada paksaan sbb saya paham perasaan anda..hahaha...padahal xtau nak tag kat sape...lalalalalala...

Monday, May 17, 2010

:: dapat award lagi..dan lagi ::

nak ilang tension,layan tag jap..hihi
tag dr mama_auni..
tq yek bg award..tp ade tag yg kene jawab..
adoi la..mari lihat award dulu :





Ape yang bermain di fikiran anda sekarang
mcm² hal yg berlaku arini..

Apakah nama samaran
 roxy / rozie / ummiaqeef - rakan² (sekolah/opis/blogger)
bett - geng poli

Berikan 3 orang yang anda sayang
parent
hubby
my son

Panggilan utk si dia
abang (panggilan)
b (biey) dlm sms..(bole gitu)..hehe

Hadiah yang korang impikan dari seseorang yang istimewa
  ape ye? erm..percutian yg menyeronokkan kot..haha..

Blog mana yang korang suke visit 
  blog yg saya follow dan rajin update..hehe
friends Blog List
 ramai..ada yg x sempat list lepas tukar template aritu..

Tag kan kepada 15 orang rakan blogger anda 
mereka yang bertuah :

:: diey ::
:: ada ::

:: alamak,x cukup 15 la..hehe..so kepada my follower my silent reader sila la amik ye ::

:: spoiled my mood ::

baru je pagi ni nak mulakan hari dgn semangat baru..
mood baru balik course..huhu..
best sgt course tu..enjoy sgt..
mcm² yg saya belajar..
catwalk..cara duduk..cara senyum..mcm² la..hehe..
tp bile masuk keje arini..
mcm² perkara yg spoiled my mood today... : (
macam² hal memandangkan bos i o/station..
ade yg salahkan sbb xbgtau bos xde..
ade yg buat xtau bile saya bertanya pasal surat..
ade yg call nak tau perkara urgent dah push² saya..
mcm² la yg buat saya down..
ape² saya just think +ve..
dan cuba mengawal keadaan..
dan skarang baru mood saya ada utk meng'update' blog..
k la,lepas segala masalah jap..

note ummiaqeef : lega skit pas kuar lunch dgn my hubby td..x aci la dia el arini tau..

Friday, May 14, 2010

attending course @ seri malaysia, PD..

babai uolls..
tengahari ni saya half day..
ptg ni ade course kat Port Dickson..
this afternoon until sunday..
di sini
.
.


dah lame x pegi course..
sejak kawin x pernah pegi lg..
dah ade anak lg la..
ni baru1st time nak g yg bermalam..
sbbnye hangkut sumer mak nenek anak ngan laki i..hihi
harap² abah aqeef dpt jg aqeef di sana nti..
coz program ummi padat sabtu tu..
sila jgn bosan ye abah aqeef,sape suruh nak ikot..haha
daaa...

note ummiaqeef : sila rindukan saya ye uolls.. ;P

Thursday, May 13, 2010

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"


rasa macam dah lame x join contest..
tp kali ni saje gedix² santai nak join..
contest ni bertajuk 
anjuran MOB (malaysiaonlinebabyshops)

gambar yg dipertaruhkan :

~ aqeef dan abahnya ~

saya letak gambar aqeef dan abahnya sbb ramai kate muke aqeef copy paste abah dia..
saya sgt jeles ok p xpe la..walaupun muka dia ikut abah dia tp dia rapat ngan saya..hihi..
pic ni diambil mase pegi zoo negara..
aqeef teruja tgk binatang² yg sebelum ni dia cume kenal di buku or tv sahaja..
tgk la tangan tu siap tunjuk² ostrich tu..
sesape yg nak join bole tgk syarat² di entry contest MOB ni..
hadiah sgt lumayan lor...
harap² ada rezeki bole dapat hadiah tu..
contest ni until 11th June 2010..


  note ummiaqeef : pihak penganjur,ada ape2 yg saya tertinggal tak?? hihi..entry ni di draft smlm tp x sempat nak post.. ;P

Tuesday, May 11, 2010

Demam Bagus Untuk Bayi??


Ramai ibu bapa risau anak mereka dijangkiti demam. Namun begitu, ada kajian mengatakan bahawa demam sebenarnya memberi kebaikan kepada kesihatan anak. Kajian yang dibuat mendapati bayi yang mengalami demam dua kali atau lebih ketika tahun pertama, mereja kurang berisiko mendapatkan alahan seperti Eczema dan Asma. Ramai yang beranggapan terlalu melindungi anak mereka adalah satu perkara yang perlu dilakukan oleh setiap ibu bapa. NAmun, sebenarnya badan bayi perlu didedahkan sedikit kepada bakteria dan virus untuk menguatkan sistem imunisasi dalam badannya. - sumber drpd majalah mami & baby

from :
ummiaqeef yg selesema, batuk dan macam nak demam ni..
puh! puh! go away!

Friday, May 7, 2010

Kebesaran jiwa seorang ibu (True Story)....pls read

sangat touching this emel..
 (klik pd pic utk gambaran sebenar)



dan

~ gambar sebenar baby tu ~
note ummiaqeef : sedihnye..isk..isk..selamat hari ibu utk semua ibu di dunia ni..!

snack saya ptg ni...hihi

saya sedang menikmati cekelet ini



yummy..yummy..
snack di waktu ptg..
uoll mau?? beli sendiri la..haha..jgn marah...

note ummiaqeef : mau makan ape ye utk dinner mlm ni?? hmmm...

menu dinner semalam..

ini adalah menu dinner saya sekeluarga smlm..
bese² jek..balik keje pun dah lambat..
cincai² sudey..
.
.
.

~ tenggiri masak taucu ~
~ cendawan goreng tepung ~
~ keropok ~

note ummiaqeef : shinnaz mc lak arini kene alergic, ape ntah dia makan.. kate nak masak taucu same² smlm.. ; P



Thursday, May 6, 2010

sudah tukar ka???

saya beru perasan kat dashboard ni..
yg layout tu jadi design..
hihi..carik gak layout,rupenye mmg dah tukar..
macam ini
.
.
.
ok la..nak wat keje jap sblm waktu balik ni..
dah rekod surat,nak edar pulak..daaa...

note ummiaqeef : hari ni saya dan shinnaz nak bercadangan nak masak ikan taucu.. kalau jadik sok leh upload..haha..

style rambut camane nak buat ni???

saya nak gunting rambut la..
agak rimas dgn masalah keguguran rambut yg semakin menjadi²..
agak² rambut camane ye nak buat..haha..
dah la rambut acik ni ala² ikal mayang mengurai..hihi..
kalau bole nak potong pendek la senang skit..
aqeef suke main tarik² rambut saya..sakit tau..
tp nanti x leh wat sanggul bunjut lg..hehe
xpela..agak² style mane yg sesuai??
.
.
.

cam ni ke??

.
.
.

camni x minat la..

.
.
.

camni ok gak..pendek terus..

 .
.
.

camni colour ni nmpk cantik..rambut saya itam..
 .
.
.

camni x lawa la..

.
.
.
.
.
susah² suh abah aqeef sodok je rambut saya pakai mesin mcm ni..

.
.
.


oh NO!!! NO!! NO!!

note ummiaqeef : kat mane kedai gunting rambut? saya bese pegi kat dengkil je..

:: LABEL ::

2nd jr. (5) aidilfitri (3) aqeef (68) avent (1) award (11) baking (1) bebel (1) besday (4) BFF (4) blogger (1) blogging (16) car (2) contest (51) course (3) emo (8) family members (7) FB (1) friends (3) geng gedix (14) gosip (1) hang out (36) hometown (2) hubby (7) iklan (1) info (17) internet (1) makan2 (24) masak2 (9) me (26) me hubby (3) muvie (10) my family (27) my stuff (9) newborn (1) no idea (8) nuffnang (3) opis (30) parenting (21) personal (12) pregnancy (9) ramadhan (2) random (5) reward (1) rumahku syurgaku (7) sales (5) shopping (13) tag (12) taska (6) vacation (4) video (6) weekend (2) wordless (2)

:: FOLLOWER ::

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"
until 11 June 2010

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST
i win consolation prize