Tuesday, September 29, 2009

balik kg aku - johor

saje je menggedik nak citer ilangkan bosan ni duk wat entry baru..alkisah pada pagi hari raya ke-2 tu aku dah gerak balik ke kg halaman ku di kota tinggi, johor..mmg excited la aku nak balik. Walaupun keadaan aqeef yg x berapa nak sihat, itu sume x mematahkan semangatku utk balik ke kg..adik beradik ku yg lain mmg dah berkumpul di rumah keluarga ku di sana..mereka pun turut same menantikan kepulangan kami bertiga..huhu..skema rama sungguh ayat..cam nak wat karangan gitew..seperti bese setibanya di sane si aqeef akan merengek2 xmo dgn org lain kecuali aku dan hubby sajork..mengada lebih xmo lepas sik nak berdukung je di tambah pulak sgn demam yg melanda..lg la x senang duduk aku di buatnye..sabarkan je la..sbb tu xde mase nak posing beramas mesra ngan adik beradik ku yg lain..

di sini ade sedikit pic yg aku snap semasa dlm perjalanan balik ke kg halaman..modelnye ialah aku dan anak teruna ku itew..hubby ku tgh drive xleh mik gambar..kang x concentrate lak..hehe..

~ jauh perjalanan luas pemandangan ~

diringkaskan citer,start dr raya ke-2 aku balik kg aku di johor selama 4 hari 3 mlm..cewah..aku rase sepanjang aku berada di johor,sekeping gambar pun aku x snap guna kamera ku tp ade la beberapa keping yg di snap di kamera akak aku..adoyai..camane la leh lupe nak posing ek..almaklumla terlebih excited jmpe adik beradik dan keluarga terchenta sampai x hengat nak berposing bagai..lgpun aku bkn suke berposing pun..ditambah dgn ragam aqeef yg betul2 menguji kesabaran aku sbg seorg ibu..dah la sik nak ngan ummi dier ni je..letih dibuatnye..camni la mak kite rase dulu sewaktu membesarkan kite di waktu kecik ek..adoyai..

raya ke-3 tu aku balik kg mak aku di kulai, johor tp bukan di kg mawi..ade la dekat2 sane gak tp kg lain la..baru 2-3 bijik rumah aku dah rase berlengas badan ngan baju kurung rayanye..erm..dr pg smpai ke ptg gak aku g beraya itupun kami 3 beranak balik awal dulu sbb nak bawak aqeef ke klinik,batuk selsema sgt kuat..risau pulak bawak jalan lame2..x selesa dah dia dgn panas berpeluh dan keadaan yg x berapa sihat tu..adik beradik yg lain continue beraya di rumah saudara mara yg lain..xpe la nak wat camane..kesihatan anak lg penting ye x..huhu..

raya ke-4 pulak x g mane2 pun..cume g beraya di rumah paklong yg x jauh dr rumah keluargaku kat felda lain..kakak2ku yg 2 org itu dah balik ke kl mase ni sbb ade yg keje dan anak sekolah..tinggallah aku,hubby,aqeef,mak dan abah aku serta 2 beradik anak buahku (anak kakak sulong aku yg mm dijaga oleh mak abah aku sejak mereka kecik)..

raya ke-5 pagi2 lak turn aku dan family aku balik ke bandar..hehe..tp singgah umah MIL dulu di dengkil baru balik ke putrajaya..raya ke-6 memandangkan masih bercuti,so aku pun duk umah sajork hari jumaat tu,basuh baju yg berbakul2 bawak dr kg..kemas umah yg x nmpk cam kemas walaupun dah berkali2 kemas..atau akukah yg x reti mengemas..wakakaka...wat ape yg patut kat umah yg dah lame ditinggalkan..cewah..lame ke..x sampai seminggu pun..hahaha..

ni pulak gambaran perjalanan pulang dr kg ku yg indah permai yg sempat aku snap dlm kete..seperti bese modelnye ialah aku dan aqeef..sori b, b tgh drive xleh posing ye..haha..

~ makin botak makin nakal pulak..hehe ~

p/s : mata dah ngantuk ni..nak titon dulu la..td bawa aqeef g klinik sbb nmpk badan dia naik biji2 merah smpai ke muka dan kepala..rupenye kene campak lg..rasenye aritu dah kene..mgkin x naik abis lg..patut la 2 kali dia demam mase awal raya tu..ala..ciannye dia..dah tido td pas balik dr klinik..aku dah sapu calamine lotion doct bg..bis putih2 seluruh badan dia..hehe..nanti tepek pic dia kena sapu mandi lotion..huhu..

suasana hari raya

sumer org duk tepek gambar raya tp aku xde lg gambar raya..sebenarnya x byk pun gambar yg ade sbb aqeef kan demam sik meragam je so xde peluang nak snap dan mood dia pun xde sgt nak berposing..so,aku tepek saje ape yg ade utk tatapan kalian..hehe..raya pertama kat umah MIL so sumer adik beradik hubby berkumpul dan mengagihkan duit raya..yeaa...

kat bawah ni ade sedikit sebanyak gambaran suasana hari raya di rumah mertuaku..tp pak mertuaku xde pulak pas solat raya tu ade byk urusan so kami je yg berposing..

~ aqeef wif mood tido di pagi raya ~

~ kami yg sedondong..hehe..~
~pic ni amik dah serabai tghari sbb pagi tu aqeef tido dan pastu ke rumah wan (nenek hubby)~


~ kami wif aqeef yg no mood di pagi raya (pose serabai lg pas balik dr umah wan) ~

~ edited ~ lupe nak upload td..pic family masing2 dan pic beramai2 ~

~ lg gambar raya yg penuh warna-warni ~

~ dan lagi dan lagi ~

Friday, September 25, 2009

aqeef demam..

sblm raya tu aqeef demam..citer ni pun dah basi jgk tp baru nak hapdet..nak citer ringkas jgk..2 3 hari sblm raya tu dah demam + selsema + batuk..khamis sblm cuti raya tu bawa aqeef check up sbb nak cucuk utk setahun..nurse & doct kate cucuk tu x demam..xtau la nape dia demam..tp sblm tu mmg dah ade batuk kahak + selsema..layan kan aje la..

~ ini budak sgt nakal ~

/s : makin melarat demamnye sampai ke hari raya pun demam lg..mmg mencabar kesabaran betul melayan budak demam ni..waduh! waduh! sabar je la..

cerita sedih sblm raya..


ni citer basi sbb x sempat nak hapdet..ni nak citer ringkas je malas nak citer panjang2..alkisahnye jumaat sblm cuti raya tu aku terpaksa antar aqeef tghari tu ke umah my MIL coz pengasuh aqeef nak balik kg..so dlm kepanasan yg maksimum di tghari tu di tambah dgn keletihan berpuasa aku pun menggagahkan diri menghantar aqeef time rehat tu..mase otw nak balik opis betul2 dekat dah ngan opis aku, aku terlanggar kete org kat depan kete aku..mase tu cam mimpi jek terasa kete aku terhentam kuat kete depan dan kete depan aku tu pun terhentam kete depan nye..tp kete depan skali tu x mengalami kerosakan cume no plat tersenget skit..tp yg teruk kete aku n kete depan aku tu..mase tu cuak ade..risau ade..tp aku leh wat muke selamber je..aku call hubby aku je mase tu dan lps tu dia pun bergegas ke tempat kejadian dr tmpt keje..

mase tu aku sorg je wanita..yg lain sume laki2..adoyai..sudah semestinya owner kete depan aku tu bising camane la aku leh langgar kete dia..serius aku x sedar..rase cam mamai2 jek..aku pk mcm2 kot mase tu..dgn keadaan yg panas terik dan puasa kononnye..wat alasan pulak aku ni..then aku g balai wat report sementara kete aku dah naik atas lori towing..terkejut masih ade lg mase tu..tp xde kecederaan parah pun..cume aku terhantuk sane2 sini la..menyebabkan kesan lebam dan melecet di segenap tubuh badan ku..wah..ayat xle bla..tp aku hadapi sumenye sbg dugaan kpd ku dan ingatan supaya lebih berhati2 semasa memandu..saman tetap kene saman..tp kete aku terpaksa la diperbaiki..mmg salah aku pun gagal mengawal kenderaan dgn betul semasa memandu..

rasa bersalah sgt kat owner kete tu..dah minta maaf dan dia pun reda dgn apa yg dah berlaku..cian dia nak balik kg mlm tu..aku seb baik balik kg naik kete hubby..itu je la nak citer..tu pun dah dipendekkan citer..kalau nak citer panjang mmg berperenggan2 lg ni kang korang letih lak nak bace..k la..jom layan pic kete aku yg cedera itew..

*
*
*
*
*

~ pandangan dekat ~


~ cian kete aku ~


~ sedih tgk..~


p/s : berhati2 di jalan raya..


Friday, September 18, 2009

"CUTE SLEEPING BABY CONTEST"

kebosanan yg melanda menyebabkan aku merajinkan diri menjoin contest di atas..ayat apakah?? sgt skema rama ok..sblm ni ade nmpk contest ni kat blog rakan blogger yg lain tp hold dulu..makin lame makin ramai yg join dan aku pun x mo ketinggalan sbb tgk tarikh tutup contest dah nak dekat..hehe..


so, kepada sesape yg nak join just click kat banner di atas ni..sumer syarat² lengkap boleh bace di situ..aku dah lame nak join tp sik xde kelapangan. kebetulan hari ni ade mase terluang so aku pun cpt² wat sbb contest tu berakhir 18 September 2009..seb baik sempat lg ni..

ini dia gambar yg aku pertaruhkan..cam nak iras² gaya tido baby di atas kan..hahaha..mase ni umo aqeef 6 bulan..skang ni dah setahun..(cepatnya masa berlalu)..

"lenanya tido ditemani mr elephant di tangan..ZzZzZzzz"

Name : AQEEF IRFAN BIN AMINORLAH
DOB : 14 SEPTEMBER 2008
POB : HOSPITAL PUTRAJAYA
Nama Ibu : ROZIANA BINTI ABD RAHMAN

Apa yg menarik tentang Blog
Love My New Life :

blog yg simple tp teratur..rajin join contest dan mcm² info yg bole kite share kat blog ni..erm..tp kan baiti ni mesti suke tgk nur kasih sbb siap letak video nur kasih kat entry ngan wat lahu tema blog lg tu..huhu..

p/s : sblm ni ade masuk contest aksi tido menarik tp xde rezeki..ni pun cube² je kalau x terpilih xpe la..saje je memeriahkan suasana..huhu..

Wednesday, September 16, 2009

aqeef dpt pressy.

yeay..yeay..smlm aqeef dpt pressy dr auntie shinnaz & uncle haizi..tq auntie & uncle..ummi aqeef suke sgt..hehe..sila lihat kejadian mengoyak present yg rakus oleh aqeef di bawah..huhu..

*
*
*
*
*

"aqeef : wah..dpt kasut sembonia ke ni?"

*
*
*
*
*

"aqeef : ooo..kasut crocs rupenye..me like..tq auntie & uncle.."

p/s : shinnaz, konfius nape spongebob lg besar dr ben10 pdhal size spongebob lg kecik dr ben10..mungkin sbb ben10 beli kat pasar tani kot..hahaha..

Tuesday, September 15, 2009

celebrate besday aqeef yg x berapa nak jadi..huhu

ni serba sedikit kejadian yang amat simple bersempena hari ulangtahun kelahiran yg pertama pd 14 september 2009..tengahari tu aku g amik cake yg aku order dr kak e-car ni kat umah dia utk dibawa pulang..sgt cute ok..aku lak yg terlebih sudah excited..huhu..nak tgk pic kek? ini dia..tadaaaa...

*
*
*
*
*

~wonderpet..wonderpet..kami datang..hehe~

kek ni sgt comel..cam sayang pulak nak makan..hehe..tq kak e-car sbb wat kek yg cantik utk aqeef..sgt sedap dan disukai oleh sepupu sepapat aqeef..balik keje tu aku terus siap2 nak g umah my MIL..hubby aku balik keje dah order pizza dan sate..so,otw nak g umah MIL tu terus pick up pizza dan sate yg dah siap utk diambil..sepupu sepapat aqeef dah x sabar nak mkn kek aqeef tu..siap nyanyi2 lagu wonderpet lg..hehe..tp kami berbuka dulu dgn juadah yg telah tersedia..my MIL wat mi hailam..pas solat maghrib baru la kami potong kek aqeef..tp mood aqeef kurang baik la time tu..nak mengamuk je..puas aku duk suh dia pegang pisau pemotong kek tu,dia duk nak masuk mulut pulak..bile aku pegang tgn dia nak potong dia duk tarik2 cam xmo potong..besela budak kecik xtau ape2 lg kan..sila la lihat kejadian tersebut di bawah ini..(pizza dan sate x sempat nak snap sbb dah dihidangkan utk menu berbuka)..hihi..

~besday boy yg duk nak mengamuk je..spoiled betul..~

~sepupu sepapat aqeef yg memeriahkan suasana~

~suku kek dah dipotong..huhu~

~gambar ummi ngan aqeef tiada ye..aqeef posing ngan abah sudah..~

dan x lupe juge present dr ummi dan abah utk anak tersayang..

~aqeef lom test drive lg ni..hehe..harap dia suke..~

p/s : k lah..dah ngantuk..kul 2.32pg skang ni..nak tido..daaaa...

Monday, September 14, 2009

nur auni syuhada..

ini lah anak iza (opismate) aku..skang ni tgh berpantang lg..saje je mintak dia mms gambar baby gurl dia tu..saje je aku nak tepek gambar kat sini..lgpun td auni wish besday kat aqeef..hehe..

~ni mms 1st dr mama auni~

~ni pulak auni wish besday kat aqeef~

p/s : tq auni,nti kite kawan ye bile auni dah balik putrajaya..huhu~

hepi 1st besay..aqeef irfan!

HEPI BESDAY TO U..
HEPI BESSAT TO U..
HEPI BESDAY TO AQEEF IRFAN..
HEPI BESDAY TO U..

hari ni 1st besday aqeef..celebrate dgn family je pas berbuka arini..wat kat umah my MIL..erm..semoga aqeef membesar dgn sihat dan bijak..ummi & abah luv u so much! muachs! muachs! muachs!

p/s : gambar update esok..



Friday, September 11, 2009

kasut raya..

huh..puas hati aku dah jumpe kasut raya dah utk aku n aqeef..utk hubby lom lg..hehe..td tghari kuar ngan opismate nak cari kasut raya..last week pegi gak tp x jumpe yg kenan..bile jumpe je msti xde size..menci..so,arini tetibe try 1 kasut ni nmpk lawa je..kasut yg lawa ok..huhu..so,terus je beli sbb malas nak cari² lain dah..selesai bab kasut..utk aqeef dah order online..haha..tgk paper beg dan kotak sajork ok..biarlah rahsia...xde rahsia pun..saje je segan nak tayang..lalala..


p/s : tujuan utama td mmg nak cari kasut..so,mmg dpt ape yg diingini xde terbeli menda lain..haha..berjaya..!

Thursday, September 10, 2009

psssttt..nak tau x?

wah..tajuk entry x leh bla punye..sebenarnye nak kongsi 1 rahsia..ehehe,dah x rahsia la ek kalau dah kongsi tu..erm..sbnrnye kan aku ni mmg seorg pembeli online tegar cam ibuhaikal jgk..hehe..tp bile aku membeli belah di alam maya ni, aku xde publish kat blog..bukan ape,nti korang jemu lak tgk aku sik membeli aje..pantang nmpk yg lawa skit mesti nak beli..huhu..bukan stakat di alam maya,di alam nyata pun aku duk membeli jgk bile ade bajet skit..hehe..tp aku suke beli sikit2 dr sblm2 ni lg,so mane yg size besar tu mmg simpan je dlm drawer aqeef..xleh pakai lg pun,yg muat je la aku pakaikan..mmg aku ade beli yg size besar utk tunggu aqeef besar skit..maklum,budak kecik mmg cpt membesar..nak dijadikan cerita,td aku duk mengemas drawer aqeef tu mase dia tido..terkejut aku tgk baju2 n suar2 baru dia yg lom pakai lg ade byk helai..hahaha..apakah???perlukah aku stop membeli pakaian aqeef wat sementara waktu??hehe..bolehkah aku menahan nafsu membeli itew??bukan ape,takut x terpakai pulak kan..hahaha..lawak gak aku tgk..kalau korang x caye mari tgk hasil bongkaran aku td..ayat apakah??

~koleksi t-shirt~

~koleksi seluar~

haaa....kan dah kate td..caye x? sesape yg suke hang out ngan aku mesti tau hobi aku tu..camane nak bendung tabiat tu ye..hehe..nmpknye mane yg muat leh la wat baju raye aqeef..huhu..ini sume koleksi yg aku 'terbeli' sampai ke hari ini..mase warehouse poney aritu pun ade yg lom pakai lg..tp beli online mmg byk la..bukan ape,kalau membeli sikit2 ni cam x terasa sgt..ni aku kumpul start dr bile ntah aku pun x hengat..pas2 ni xtau la ade lg ke x..hahaha..aku pun terkejut tgk kejadian ini..kepada sesape yg mempunyai hobi seperti aku ni,diingatkan supaya beringat! (nasihat utk diri sendiri sebenarnya)..lalalala..

p/s : ibuhaikal, baru perasan sleeveless aikal yg warna merah tu cam same je ngan aqeef.. leh jadi kembar ni..taste kite slalu same kan..erm..kite dah join ni team pembeli online yg tegar..haha..lame nak wat entry ni tp x berkesempatan je..

:: a face of aqeef ::

skang ni semakin busy dan x berkesempatan nak hapdet blog ni..cam x best lak sik entry yg same je..ni sesaje je dtg mood nak menhapdet..ni pun kat umah..dpt berblogging dgn aman coz aqeef dah tido..zZzZzZz...kat sini saje je aku nak tepek wajah kesayangan hamba yg aku snap kelmarin suh dia posing..mmg payah nak snap pic dia skang ni..dulu2 mmg dia suke berposing dgn camera henset ni tp skang ni kemain susah..sik nk lari jek..cam artis pulak..haha..sebenarnya ade sbb aku snap pic dia mlm tu..nak tau ke? xyah la..ehehe..rahsia...eh..eh..xde la..memain jek..ape la aku merepek ni..k lah..malas nak berceloteh nti korang bosan lak..hehe..tgk la mcm2 memek muka dia leh wat..cam ummi dia jgk..lalalala..

p/s : mata dah ngantuk je ni tp boleh tahan lg..percaya x aku lom makan nasi lg ni..td berbuka mkn kuih muih sajork..huhu..

Thursday, September 3, 2009

perkembangan terbaru aqeef..

lamenye aku x hapdet blog ni..dah bersawang² gamaknye..huhu..rase boring jgk tgk entry lame jek..hehe..dek kerana kebizian aku sampai x sempat nak menghapdet blog..

sebenarnya nak citer pasal last week,mase cuti merdeka tu..aqeef dah menunjukkan keberanian melangkah seberapa byk yg dia boleh menstabilkan diri dia..hehe..susah aku nk rakam aksi dia tu tp smlm aku try jgk rakam tp dpt skit² jek..dia cam tau aku nak rakam,mmg mengada la xnak tunjuk aksi tu..hehe..syukur sgt dpt tgk perkembangan anak dr hari ke sehari..mcm² perkara baru yg dipelajari..lawak lak aku tgk cara dia nak imbangkan badan tu siap depa kan tangan gitew..jalan cam robot pun ade..hehe..

so, kat bawah ni ade serba sedikit rakaman aksi bertatih yg kemain susah aku nak rakam sbb ragam si kecik yg mengikut mood dia..huhu..sori la kalau visual x berapa bagus..ni pun kena pause² sbb paksa nak suh dia jalan punye pasal..giler kejam ummi dia..siap ade aksi nangis² sambil jalan lg tp x tergamak nak letak kat sini..kang jemu pulak korg nak tgk..hehe..



p/s : sila abaikan brg yg bersepah kat blakang tu..
kak jue, kite dah letak video aqeef ni..hehe

:: LABEL ::

2nd jr. (5) aidilfitri (3) aqeef (68) avent (1) award (11) baking (1) bebel (1) besday (4) BFF (4) blogger (1) blogging (16) car (2) contest (51) course (3) emo (8) family members (7) FB (1) friends (3) geng gedix (14) gosip (1) hang out (36) hometown (2) hubby (7) iklan (1) info (17) internet (1) makan2 (24) masak2 (9) me (26) me hubby (3) muvie (10) my family (27) my stuff (9) newborn (1) no idea (8) nuffnang (3) opis (30) parenting (21) personal (12) pregnancy (9) ramadhan (2) random (5) reward (1) rumahku syurgaku (7) sales (5) shopping (13) tag (12) taska (6) vacation (4) video (6) weekend (2) wordless (2)

:: FOLLOWER ::

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"
until 11 June 2010

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST
i win consolation prize