Monday, September 26, 2011

about pregnancy..

morning all...

lame x mengupdate blog.. sejak 8 menjak ni mood berblogging agak berkurangan.. BW je tp xde mood nak bercerita.. harini baru dtg mood nak bercerita pasal enty wordless wednesday tempohari.. bile dah start nak mengomel ni riso lak x leh benti, ekekeke..

pertama skali, saya nak memanjatkan rasa syukur ke hadrat Illahi kerana dianugerahkan rezeki sekali lagi.. mmg sebelum ni saya dan suami plan nak bg adik kat aqeef tp mungkin rezeki tidak menyebelahi saya. Alhamdulillah, baru-baru ni saya mengalami simptom² seperti bengkak bre**t yg agak lame dr biase, loya-loya tekak, berat badan yg naik dan yg paling saya pelik, hari² aqeef dtg kat perut saya dan ckp,'baby' sambil usap² perut, letak telinga di perut mcm nak dgr dan kiss. kalau ikutkan simptom seperti bre**t bengkak mmg slalu ada bile dekat nak period tp kali ni berlaturan sehingga lbh 2 mggu..

bile saya rase x sedap hati, saya pun buat upt, 1st time buat tu mmg nmpk ada 2 line tp 1 tu kabur.. saya bagitau suami, dia pun mcm x percaya dan asik tanye, kenapa kabur? saya tggu lg beberapa hari utk buat test ke-2.. 2nd time baru nmpk jelas.. saya bersyukur sangat! tapi saya belum pegi klinik lagi, maybe this week baru nak pegi.. kengkawan, doakan kesihatan dan kesejahteraan saya dan khalifah kecil saya.. ; )

note : x sangka instinct seorang abg sgt kuat sampai bole merasai kehadiran adiknye.. insyaAllah...

Thursday, September 22, 2011

ayam goreng berempah

haritu saya ada buat entry pasal ayam goreng berempah. ade yg mintak resepi cik eB ye, hehe.. saya bukan la pandai sgt tp rasenye ayam goreng berempah kali ni cam sedap lak. hehe.. lg pulak amik bahagian quarter chicken camtu, mmg sesuai buat ayam goreng la kan..


Untuk 2 ketul ayam ni, bahan-bahannye :

Bahan A (dikisar) :
1 ulas bawang putih
2 ulas bawah merah
1 inci halia
2 batang serai

*sukatan agak² la ye ikut byk mane ayam yg ade..

Bahan B :

2 sudu serbuk kari
2 sudu cili boh
sedikit garam

Cara :

Perap ayam dengan bahan A dan B lebih kurang 4 jam atau lebih. saya perap semalaman, baru rase dia meresap, hehe.. pastu goreng dalam minyak yang panas dan banyak menutupi bahagian ayam. dah siap!
makan dgn nasi panas² / kari / sambal belacan, fuh!

Wednesday, September 21, 2011

Tuesday, September 20, 2011

teringat ayam goreng berempah semalam..

lately terasa letih je badan ni.. balik rumah rase mcm nak baring terus, haha.. semalam tido awal giler, kul 9mlm dah tido. aqeef pulak x nak tido kejap² kejut nak suh bukak youtube ultraman kat hp, jap² nak suh tgk video lain. terganggu tidurku, huhu.. abah dia g main badminton..

semalam masak ayam goreng berempah je..pastu panaskan kuah kari jiran bagi hari ahad, ada lebih buat open house. makan nasi panas + ayam berempah + kuah kari daging ngan sambal belacan, yummy! sedapnye, berselera kitorg makan.. makan bertiga sampai licin periuk nasi, ekekeke..


note : hari² ade jemputan open house opis, huhu.. makan free sesaje.. ;P

Monday, September 19, 2011

xtvt terjah open house kengkawan..

aduh, lately terasa kemalasan sungguh nak update blog.. ade mase kite BW je kat blog kengkawan.. tu pun x sempat terjah sume.. mood berblogging kureng lah. cuti 3 hari pun x sempat nak berehat sgt kat rumah. maklumlah ramai buat open house. x sempat nak pegi sume sbb aqeef sekarang buat perangai je.. x larat mak!

hari sabtu je pegi 4 buah rumah. tu pun sekitar kejiranan dan umah kawan opis je. berpeluh² melayan kerenah anak. alahai, dah la sik nak berdukung je, letih la gini. ngan abah dia x nak, ummi lak jadi mangsa. haritu konvoi 2 kete ngan eza tp aqeef x nak naik kete ngan abah dia lak, nak naik ngan syuhada. ah sudah, terpaksa mak dia ikut skali sbb dia tarik tangan kite. adoyai! sabo je la..

aqeef n bespren!


rumah ke-4 dia meragam² pastu terlelap. nak tido rupenye, hehe.. kebetulan dah hujan, so balik umah terus la titon.. huhu..

nota : senak perut lepas makan jamuan kat opis nih, nak keluar balik lak rasenye, haha

Wednesday, September 14, 2011

AQEEF is 3!

hari ini, 14 September 2011, genaplah usia my prince lil prince 3 tahun.  Semoga anak ummi ni menjadi anak yg soleh, mendapat keberkatan, kesihatan dan dimurahkan rezeki serta menjadi abang yang akan membimbing bakal adik2 kelak.. insyaAllah..

sori ummi x dapat nak buat besday celebration mcm auntie sue buat utk faris kat skool dia. hehe.. ummi just bagi godies pack pada kawan2 aqeef di taska je.. maybe esok baru ummi akan bagi pada kawan2 aqeef ye. semoga aqeef behave dan be a good boy! nanti kalau ade kesempatan kite celebrate sesame ye..


HEPI BESDAY TO U! 
HEPI BESDAY TO U! 
HEPI BESDAY TO AQEEF! 
HEPI BESDAY TO U!!! 
 HEPI BESDAY SAYANG.. FROM UMMI & ABAH!
We aLwaYs LoVe U! Muaaaachsss!!!

besday boy!


besday boy n ummi dia..





me with my bucuk manje!

note : harini nak bawa aqeef check up, dah jumpa buku rekod kesihatan dia.. hehe

Friday, September 9, 2011

tengok cars besar..

abah aqeef ada janji nak bawa aqeef tgk cars besar kat gsc alamanda. bukan movie tp replika kereta tu, hehe.. sbb mase balik kg tu dah beli dvd citer cars 2, so smlm g tgk live je replika kereta tu.. mase sampai kat ruang legar gsc tu, terus dia terpaku. haha.. dia addicted juga karektor ni tp ultraman no.1 la, hehe..


aqeef nak ajak abah dia masuk dlm kawasan larangan tu.. suke² dia je..haha


 
 ini mater.. 


dia mengamuk x dpt ajak abah masuk, terpaksa dukung.. 
jadi la dari xde kan..haha..


lepas pegi situ terus singgah tmpt games ni sbb dia nak masuk kat tmpt boling tu.. sibuk nak main bola boling tu, terpaksa bawa dia ke sini.. dan games feveret dia utk kali ini ialah tembak itik ngan air, hehe.. sebelum ni suke main game boling tu, ni dah tukar angin lak, 3 kali ok main menatang ni, dah la sekejap je.. menipu betul, hehe..




sempat juga dia pow abah dia beli menan kete 1 set ade 8biji kot kecik².. balik tu tapau mcD je.. sedapnye dapat makan ayam spicy mcD.. aqeef cam bese nak toys happy meal, dpt menan smurfs.. pagi td terus bawa sume toys tu g taska, anak i mmg gitu, menda baru dia nak bawa g skool..abis sume dia bawak, anak korang ado? ekekeke..

Thursday, September 8, 2011

pic raya 2011

belek punye belek, ni je gambar raya yg ade gambar kami.. haha. sila percaya.. : (

pic family belah hubby di hari raya pertama..

klik utk pembesaran 
mcm biase, posing saya yg paling gedix, ekekeke..
tiada dalam gambar : adik bongsu and family abang hubby..
pic lelaki duduk tengah pakai songkok dan isterinye pakai tudung hitam tu jiran yg duduk kat blakang rumah join bergambar..hehe..




dan satu-satunye pic kami bertiga.. 


.

.

.

.

.

.



cam serabai je aku rase..hehe

Tuesday, September 6, 2011

masih mood beraya..

selamat hari raya uolls!

harini dah 2nd day keje, smlm xde mood lg nak update blog. mood beraya masih ada.. hehe.. saya cuti seminggu je last week. raya pertama kat rumah in law, lepas acara salam bersalaman terus gerak ke rumah wan (nenek) hubby belah ayah dia. sume makcik pakcik sepupu sepapat anak2 buah berkumpul kat rumah wan di pagi hari raya pertama. mmg penuh giler sampai jem nak lalu, bole? haha..

lepas tu beraya rumah maklong hubby (belah mak dia).. umah dekat² je pun.. jalan kaki bape tapak dah sampai, hehe.. pastu lepak je kat rumah mil sampai ptg. then incik hubby ajak balik kg i kat johor! yahoo!! seb baik hari sebelum tu dah kemas beg.. tinggal hangkut je lew.. senyum sampai telinga dr putrajaya sampai johor, ekekeke.. sampai kg ku dah malam.. adik beradik saya mmg sume balik tiap² tahun.. saya je kena bergilir..

so raya ke-2 ngan ke-3 duk beraya ngan family saya ke rumah sedara mara.. letih gak tp disebabkan car pool je ngan akak sulung so rileks la skit. bole tido² dlm kete, haha.. hari jumaat pagi duk kait buah rambutan ngan hubby n anak² buah.. dpt la merasa sorang skit anak menantu.. hehe..

sabtu lepas lunch dah balik, seb baik x jem.. mase balik johor raya pertama tu pun x jem.. jalan clear je.. k la..tepek gambo aqeef sekeping.. daaa!

ini budak dah pandai buat rambut pacak sendiri..pitam!

note : gambar raya x byk amik, excited beraya kekdahnye.. agagaga!

:: LABEL ::

2nd jr. (5) aidilfitri (3) aqeef (68) avent (1) award (11) baking (1) bebel (1) besday (4) BFF (4) blogger (1) blogging (16) car (2) contest (51) course (3) emo (8) family members (7) FB (1) friends (3) geng gedix (14) gosip (1) hang out (36) hometown (2) hubby (7) iklan (1) info (17) internet (1) makan2 (24) masak2 (9) me (26) me hubby (3) muvie (10) my family (27) my stuff (9) newborn (1) no idea (8) nuffnang (3) opis (30) parenting (21) personal (12) pregnancy (9) ramadhan (2) random (5) reward (1) rumahku syurgaku (7) sales (5) shopping (13) tag (12) taska (6) vacation (4) video (6) weekend (2) wordless (2)

:: FOLLOWER ::

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"
until 11 June 2010

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST
i win consolation prize