Monday, March 30, 2009

tgk tv..



asyik menonton tv..citer ape ntah..cam paham je..
(abaikan tangan yg gebu kat sebelah tu..huhu..)

















eceh..kontrok encem la konon..
eh..eh..senget dah tu..cam nak tumbang je..
















ape yg menggelikan hati tu? pesal x nak pandang kamera ni..alahai..sabor je la..




















ummi kat depan ni la..bukan kat bawah tu..
baik² duduk tu..kang tersungkur ke depan kang..




tumbuh gigi?

baru² ni mase aqeef demam tu aku perasan kat gusi bawah tu cam keras skit bile aku rase ngan jari..rupenye nak tumbuh gigi..patutla skang ni suke sangat menggigit..terutama skali my b****t..menjerit² aku mase dier gigit tu..bile aku menjerit dier lak terkejut..hahaha..lawak tul la..hubby ku kate..bg je la susu dlm botol tu..cian kat aku gaknye..huhu..

weekend aritu mmg kuat kuar biji² merah kat seluruh badan dier..sampai jadi lain rupe dier..skang ni dah kurang skit..tp still ade lg..dan semakin itu jgk kenakalannye terserlah sehingga menyebabkan aku x leh wat keje..nak dera ummi ek..smlm pulak abah dier sakit perut sampai pening kepala n muntah²..angin gaknye..terbaring je..arini pun mc..cian aqeef abah dier xleh layan sgt..semoga hubby ku cepat sembuh..

Friday, March 27, 2009

demam campak..

semalam aku EL..aqeef demam cam kena campak je sbb kuar biji² merah kat seluruh badan..tp yg banyaknye kat badan ngan muke la..cian tgk dier..dah la smlm berdua ngan dier kat umah xleh nak wat keje langsung..nak ngadap dier je..nak masak pun kena bawak dier g dapur..pantang lepa skit mesti mengangis..xtau la kalau ngan ummi dier je dier ngada²..aduyai..nak mandi pun kena tunggu dier tido..dah la tido kejap² je..

pg td gagahkan jgk antar kat pengasuh dier sbb dah x demam..cume naik biji² merah tu je..cian anak ummi..sabar ye..mesti dier rase gatal n x selesa..dah la kuat berpeluh..patut la sik merengek² je dier..

p/s : sape² yg ade petua utk cepat ilangkan campak tu share² la ek..

Wednesday, March 25, 2009

2nd Award..

award ni plak dpt dr sis jiey..aku suke bace blog dier..erm..tetibe aku terbace name aku sbg penerima award ni..walaupun aku hanya follower je tp aku tetap nak berikan award ini pada dier jugak..mmg tabah la sis ni..aku doakan kesejahteraannya sekeluarga..





setelah bergelar seorang ibu ni,mcm² pengalaman dan dugaan yg kite tempuhi..tp sumer itu harus ku tempuh dgn kesabaran..pengalamn mengandungkan bayi dan melahirkan masih segar dalam ingatanku..kali pertama menatap wajahnya begitu syahdu + gembira dan bersyukur kerana aku sudah dianugerahkan seorang bayi yang selama ini kukandung..sehingga hilang rase kesakitan..akan kubelai dan kudidikmu supaya menjadi insan yang berguna suatu hari nanti..insyaAllah...semoga aku semakin tabah untuk menghadapi hari² yang mendatang dalam usaha mendidik dan membesarkan permata hatiku ini..aqeef irfan..

Mum of the Year Award..erm..adakah aku layak mendapat award ini? huhu..xpe la..same² la kite berkongsi award ni..so,award ini nak tujukan juga kepada kengkawanku yg sudah bergelar ibu..
kalau ade sape² yg namenye tidak ku sebut..sila la ambil award ini sbg penghargaan kepada anda menjadi seorang ibu..




Putrajaya International Hot Air Balloon

ari sabtu pagi aritu aku ade g lalu kat tapak fiesta Hot Air Balloon tu..kebetulan lalu kat situ hot air balloon tu ade yg dah terbang di udara dan yg sempat aku snap cume pic balloon ni je..




ramai giler org beratur..mungkin diorg nak naik kot..ish..x gayat ke..x panas ke duk dlm tu..takut je kalau tersalah landing ke mase nak turun tu kan..aku ni suke memikir yg bukan²..aku jalan je kat situ 1 round pastu hubby ajak aku g breakfast..

esokkan harinye aku pun saje je duk kat tingkap umah aku tgk hot balloon tu terbang di udara.mmg nmpk la dari umah aku tu..tp nmpk jauh je..aku pun dukung la aqeef tgk kat tingkap tu..tgh duk leka tgk tu aku cam perasan nape la balloon tu cam dah jauh je menyimpang..n then aku perasan balloon tu cam tersalah landing..aku pun ape lg..snap la pic balloon tu..cian la hai tgk balloon tu jatuh kat pokok..tgk pic ni..


mule menyimpang ke arah lain

.
.
.
.


semakin rendah n rendah..

.
.
.
.


adeh..tersangkut kat pokok lak..

.
.
.
.


dah cube naik skit tp makin ke tepi lak..
perasan x kat tepi jalan dah ramai org berenti nak tgk..hihi

.
.
.
.


balloon sudah kempes daaa...
mat² kepoh yg menyibuk kat tepi jalan semakin bertambah..
.
.
.
.


hallooo...are u ok???

lepas tu aku pun xtau ape citer..ehehehe..sbb nye dah masuk maghrib..cian la org dlm tu kan..mesti gabra giler..hihihi...nasib baik jatuh kat pokok..klau jauh dlm tasik ke..kan haru..huhu..





Tuesday, March 24, 2009

jatuh katil..dan lg...

tragedi pertama..
alkisahnye pada hari sabtu lepas 21/3/09, aku tinggalkan kejap aqeef kat atas katil sementara aku nak tadah air mandi dier kat bilik air dlm bilik tu gak..x sampai beberapa saat aku dengar bunyi 'gedebuk' disertakan dengan tangisan anak kecilku itu..aduyai..dengan sepantas kilat aku berlari mengejarnye,sudah ku agak mesti aqeef jatuh..berderau jantung ku mase tgk aqeef dah terlentang kat lantai tepi katil tu..cepat² aku angkat dan pujuk sambil gosok² kepalanya..dan hubby ku yg baring di luar pun bergegas masuk ke bilik utk melihat tragedi itu..xde plak benjol kat kepalanye..bile ku lihat pada pipinye..aduh mak..merahnye pipi aqeef kat belah kanan..mungkin jatuh kena pipi dulu kot..alahai anak ummi ni..sori sayang..ummi mintak maaf bebanyak..

tragedi kedua..
pada 24/3/09 (pagi td lbh kurang kul 5.30pg),aku sedang lena diulit mimpi..tetibe terdengar bunyi 'gedebuk' skali lg..aku ape lg..bingkas bangun dan angkat aqeef pujuk² dier yg sedang menangis..aduyai aqeef..jatuh lg..walaupun katil ku tidak setinggi mana tp aku dapat rasekan kesakitan yg dirasainye..aku rase aqeef xleh la tido katil lg..risau lak aku..aqeef yg semakin lasak ni perlu tempat tidur yg rendah supaya tidak berulang lagi tragedi² yg tidak diingini..


..merah kat pipi belah kanan dier..


hihi..sempat gak berposing dlm keta mase teman hubby singgah kedai sparepart

erm,petang ni nak bawak aqeef cucuk lg kat klinik..nampaknye x sempat nak posting banyak² hari ni..kena sambung esok la xtvt mengupdate blog..banyak lg nak edit ni..k la..nak settlekan keje² sebelum kuar tghari ni..jom tgk pipi aqeef yg merah mase jatuh di tragedi pertama tu..


Monday, March 23, 2009

1st award..



The rules:
*Place the award logo on your blog.
*Nominate 10 other blogs which show “Attitude and/or Gratitude”
*Link to the nominees on your blog post.
*Comment on their blog that you have nominated them.
*Share the love and link to the person who nominated you.

This is my 1st award sejak aku terjebak dengan blog ni..hihi..award ni aku dpt dr sis hayatie from SI. sebenarnye aku ni mmg mengikuti perkembangan forum di susuibu.com.. walaupun aku bukanlah mommy yg eksklusif bf my baby tp kat forum tu byk pengetahuan yg aku dapat..berkongsi masalah dan mcm² lg..thanks sis..

erm..kena nominate 10 blog lg?..erm..kat sape ek nak bg??jap ek..terimalah award ini wahai cik iza, shinnaz & suaminye, linda.. alamak x cukup 10 la..xpe la..sape² yg sudi sila la amik award ini..hihihi...

Thursday, March 19, 2009

Tag- My other half (from mama_shinta)

Rules:Here’s a chance to see how well you really know your husband/boyfriend/lover.Cut, paste and fill in the answers, then shoot, you know what to do. The real challenge is to send it to your husband/boyfriend/lover to see how right you really are.

1. He’s sitting in front of the TV, what is on the screen?
discovery turbo

2.You’re out to eat; what kind of dressing does he get on his salad?
mayonis + sos

3.What’s one food he doesn’t like?
masak kurma / asam pedas

4.You go out to eat and have a drink. What does he order?
ice lemon tea

5.Where did he go to high school?
Sek. Men. Teknik Kajang, politeknik ungku omar, MFI Bangi

6.What size shoes does he wear?
8 / 9 / 10

7.If he was to collect anything, what would it be?
car accessories

8.What is his favorite type of sandwich?
egg sandwich

9.What would this person eat every day if he could?
Nasi..

10.What is his favorite cereal?
he don't like..

11.What would he never wear?
baju batik..

12.What is his favorite sports team?
MU kot..(sori b kalau salah..)

13.Who did he vote for?
dunno..

14.Who is his best friend?
samad, din & helmi..

15.What is something you do that he wishes you wouldn’t do?
shopping..

16.What is his heritage?
malay + chinese (statement like sis hayatie)

17.What is his favourite colour?
blue..

18.What is his habit?
smoking..

19.What is he proud of?
become a dad..

20.Lastly, do you think he will read
maybe...

21.who you want to tag

- shinnaz
- iza


Monday, March 16, 2009

bluesss utk aku...

boring tul..keje byk tp nape la lemau je rase..lg² bos cuti ni lg la lemau..erm..tambah dengan kesejukan yg melampau pulak tu..biasenye aku masih leh tahan lg dengan suhu kat opis ni..xtau la arini nape ntah sejuk sgt..sakit tengkuk lak dr kelmarin x ok lg,salah tido punye hal la ni..

minggu ni aqeef dah 6 bulan..so,utk menghilangkan keboringan ape kate aku merepek meraban kat sini sambil jari jemari menaip ntah ape² ntah yg terlintas kat pikiran aku yg bercelaru memikirkan sesuatu yg x pasti..ecewah..gitu pulak..hahaha..k la,aku nak citer skit perkembangan terbaru aqeef awal usia 6 bulan ni..

antara perkembangan terbaru aqeef?
1) dah menyusur skang ni xleh letak kejap mesti dah sampai ke tmpt lain..
2) mencapai barang² yg ade di sekelilingnye..n haruslah masuk mulut..
3) pantang nmpk ummi,mesti nangis je kalau x amik dier..
4) suke menjerit sorg²
5) bile makan riba dier,mesti la nk capai makanan kite tu..
6) dah pegang botol sendiri tp slalu malas..
7) berangan nak duduk tp blm stabil lg..
8) dah bg makan puree buah (favourite dier) n bubur nasi (wat muke pelik bile disuap)
9) dah angkat punggung tp kaki tegak je pastu meniarap balik
10) kalau org pegang senyap je tp kalau kite pegang mesti xnak diam..(apesal ek? ehehe)

ni la serba sedikit perkembangan dier..tp yg paling peliknye dier ni xnak duk diam,kalau kite pegang mule la menggeleser..letak dlm walker pun nangis..nape ye?..tp dlm stroller suke lak..suke berjalan anak aku ni..ehehehe...k la..jom layan lagi......

video
senyumanmu yang menggoda

Thursday, March 12, 2009

TAG - Pregnancy (from adwindaa)

hurm..lame tul aku nak edit this tag..sebenarnye dah save kat draft tp lupe nak publish..hihi..

1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?

erm..bunting pelamin ke org kate ek..sbb pas kawin xde period dah..after 1month g check upt mmg +ve..

2.WHAT WAS YOUR SECOND CHOICE NAME FOR YOUR OPPOSITE GENDER NAME?
asyfa irdina (cewah..berangan je)..


3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
very hepi terutama skali my hubby..

4. HOW OLD WERE YOU?
26 years old this year

5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
x sangka pun sbb period mmg x menentu..tetibe terasa buang air kecil cam sakit..g check doct test urine..rupenye pregnant..hihi..

6. WHO DID YOU TELL FIRST?
of course my hubby...(kebetulan dier ade bersama kat klinik)


7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
erm..mmg xtau memule tp mase scan 5month doct ternampak pulak jantina tu..huhu,x surprise dah la..

8. DUE DATE?
4/9/2008 (tp overdue sampai 14/9/2008)

9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
no..

10. WHAT DID YOU CRAVE?
xde ape sgt..biase² je..


11. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
benda yg hanyir..cam sotong..ikan..


12. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD’S SEX?
boy

13. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX ?
hubby mmg excited nak baby boy

14. HOW MANY KG DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
15 kg

15. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
Yup...johnson n johnson

16. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
suspect diabetis (kena minum air gule 2X) tp ok je..xde masalah...


17. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
Hospital Putrajaya

18. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
pas contraction terus masuk labor room n push terus...tp tengahari dr kul 1 lbh kot sampai ke 5 lbh baru tolak ke wad..

19. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
My husband..sbb kena masuk wad dulu hari sebelumnye..kena induce..

20.WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
my hubby, sorang bidan n ada lg 2 org kalau x silap..cam ingat² lupe gitu..


21. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
Natural


22. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
not sure..xde kot..


23. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
3.38 kg

24. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN ?
Gender: Boy
DOB: 14/09/2008
TOB: 1413 HRS
Mode Of Delivery: Natural


25. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
Aqeef Irfan bin Aminorlah

26. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
6 months 3 days

27. WOULD YOU DO IT AGAIN?
insya'allah... kalau ade rezeki nak girl pulak






sesi melepaskan tension...

xtau nak post ape..tgh boring la ni duk try nak upload video ni..sebenarnye dah lame rakam video ni tp disebabkan masalah teknikal dlm meng'upload' video clip ni so, baru hari ni dpt post..ni video mase baru balik jalan² bawak aqeef..balik umah letak kat dpn tv tu..dier pun ape lg,duk melepaskan ketensionan agaknye,sempat gak rakam aksi test vocal tu..hihi..skang ni dah jadi hobi dier..menjerit sorang²..cam org pompuan lak suke jerit..ehehehe..

video

ehehe...leh x masuk af? huhu..tu kira 'miming' la..ni la hobi dier kat umah..aku xtau la kalau dier menjerit tu jiran sblh dgr ke x..tp aritu jiran sblh umah tu ade tanye,'aqeef x menangis ke? x pernah dgr pun suara dier menangis'..aku ckp,eh,slalu sgt menangis..x pernah dgr ke..cam pelik gitu..agaknye dinding umah tu tebal sgt kot @ pun jiran tu x bukak tingkap dier..ehehehe...aku rase kalau dier melalak tu 1 apartment tu dengar..hahaha..k la..layaaaaannzzzzzzzzzzz...

Friday, March 6, 2009

TAG FROM CIK ADA LAGI..

sori la lmbt nak jawab tag dr cik ada ni..kebizian menghalang aku untuk mengupdate blog di pg2 jumaat ni...nasib baik ko remind,cik ada..hihi..
16 things about me :-
  1. anak kepada En. Abd Rahman dan Pn. Samsidar
  2. isteri kepada En. Aminorlah bin Abdol Rahim
  3. ummi kepada Aqeef Irfan
  4. suka berjalan...(same cam cik ada jgk)..
  5. suke shopping (selalu kena sound ngan hubby aku)
  6. org yg simple..
  7. kuat merajuk @ cepat sentap..(ye ke??)
  8. PA kpd SUB di Bhg Maritim, MOT
  9. suke berkawan..
  10. suke makan..
  11. agak pemalu..ecewah..
  12. bersabar melalui cabaran dan dugaan
  13. suke melayan perasaan..ceh..
  14. akan senyap bile marah @ x puas ati..(sambil wat muke)..ehehe
  15. sayang sgt kat my family...muaachs....

ok..skang aku nak tag plak kat :

- shinnaz MOT

- linda MOT

Thursday, March 5, 2009

TAG FROM CIK ADA :

saje je nak mengisi mase lapang..sbb aku dah berkahwin,so leh la isi tag ni..hihihi...

1. When was your engagement?

-> 3 Jun 2007

2. When is your marriage anniversary?

-> 8 Disember 2007

3. How long have you known your spouse?

-> masuk tahun ni tahun ke-5

4. How long did you date before you got engaged?

-> 3 tahun

5. Where did you meet your spouse?

-> melalui org tgh..first date kat kedai makan..

6. What is your spouse’s full name?

-> aminorlah bin abdol rahim

7. Do you have any children?

-> yes

8. How many?

-> 1

9. Do you have any pets?

-> No

10. Do you own or rent?

-> kuarters

11. Do you live in the country, city/town?

-> city/town

12. What is your favorite activity you do together?

-> lepak2 kat umah, tgk tv, makan², jalan²..

13. Do you have a favorite vacation spot?

-> pulau (bile ntah dpt pegi)

14. How many siblings do you have including in-laws?

-> 10

15. What mosque do you attend?

-> masjid kat kg aku..kg laki aku..byk lg...

16. Is this the mosque you got marrried in?

-> masjid kat kg aku..

17. What town is your current address?

-> Putrajaya

18. Do you work or stay home?

-> bekerja

19. Where did you go for your honeymoon?

-> A Famosa Resort (tp xde la honeymoon sgt)..pegi pun x rancang..

20. Leave a piece of marriage advice:

-> kepercayaan, kejujuran, kesetiaan dan keikhlasan..


ape yg aku mengarut ni??

...buhsan aku dengan penat...
...dan enyah saja kau pekat...
...seperti berjelaga jika ku sendiri...
...ntah ape² ntah aku ni...
...saje je nak menghilangkan rasa keboringan...
...kebuhsanan yang menyerlah..
..tatkala malas menyelebungi diri ini...
..walaupun bertimbun² tugas yg perlu diselesaikan...
...tp apakandaya kederat ku hanya terhad...
..dek tanggungjawabku terhadap keluarga dan majikan...
...dan aku bukannya robot..
...berikan aku masa untuk me'release'kan segala kekusutan...
...ape yg aku mengarut ni??...
...aku pun tidak mengerti...
...membiarkan saja jari jemari ini meluahkan perasaan yang terbuku di hati..
...jika boleh dihardcopykan bisa menjadi sebuah buku..
...utk tatapan pembaca sekalian...
...biarlah aku berhenti bicara...
...sebelum aku melalut yg bukan²...
...abaikan sekiranya anda tidak berminat untuk membaca...
...ini saja coretanku buat menghilangkan
...Ya Allah..berilah aku kekuatan..
...utk menghadapi hari² yang bakal mendatang...

:: LABEL ::

2nd jr. (5) aidilfitri (3) aqeef (68) avent (1) award (11) baking (1) bebel (1) besday (4) BFF (4) blogger (1) blogging (16) car (2) contest (51) course (3) emo (8) family members (7) FB (1) friends (3) geng gedix (14) gosip (1) hang out (36) hometown (2) hubby (7) iklan (1) info (17) internet (1) makan2 (24) masak2 (9) me (26) me hubby (3) muvie (10) my family (27) my stuff (9) newborn (1) no idea (8) nuffnang (3) opis (30) parenting (21) personal (12) pregnancy (9) ramadhan (2) random (5) reward (1) rumahku syurgaku (7) sales (5) shopping (13) tag (12) taska (6) vacation (4) video (6) weekend (2) wordless (2)

:: FOLLOWER ::

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"
until 11 June 2010

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST
i win consolation prize