Saturday, October 31, 2009

CUTEST BABY IN WALKER CONTEST




contest lg dah lg..giler contest sungguh..amik ko..hahaha..contest baby in stroller dah join..ni contest baby in walker pulak..contest ni dianjurkan oleh ometomei jom tgk pic aqeef in walker nya..contest ni bermula 6 Oktober hingga 31 Oktober 2009..sila klik di sini untuk melihat dgn lebih lanjut..

dan pic yg dipertaruhkan ialah..jeng..jeng..jeng lg..

.
.
.


NAMA : AQEEF IRFAN BIN AMINORLAH

UMUR : 1 TAHUN 1 BULAN

walker ni dihadiahkan oleh auntie aqeef (akak aku)..hadiah tu dia bg mase aku lahirkan aqeef tp x bukak lg..sampai umo aqeef masuk 5 bln aku lak yg excited lebey nak kuarkan walker tu dr kotaknye dan pasang dgn bantuan hubby..tp ramai yg kate walker ni x elok utk baby..mcm² pendapat yg kite dgr..tp dah org bg hadiah xkan nak simpan kan..hehe..

di antara kebaikannya ialah :

1) senang nak buat keje kat umah tu kalau letak baby dlm walker..kite pun leh memantau dia jgk walaupun dia duk dlm walker..
2) memudahkan pengasuh kalau dia jage ramai..aku mmg letak kat umah pengasuh walker tu sbb kebanyakan masa siang dia di rumah pengasuh..
3) xde la dia nak kutip ape² yg di lantai kalau letak dlm walker..
4) boleh melatih baby berjalan tanpa bantuan org lain..
5) merangsang pendengaran dan penglihatan baby melalui bunyi2an atau lampu² yg ada pada mainan di walker sekiranya ada..
6) membantu baby belajar duduk dengan sokongan cushion yg ada di walker itu..pastikan cushion itu boleh support belakang baby..

di antara keburukannya seperti :

1) tidak dpt merangsang baby berjalan dengan stabil sbb dlm walker tu dah biase jalan laju..so,bile dah boleh jalan nti pun laju je xde brek..(cam anak ku)..hehe..
2) mudah utk baby mencapai bahan berbahaya seperti barang elektrik yg boleh membahayakan baby..
3) jika tidak diawasi baby di dlm walker akan berjalan sehingga ke tempat yg tidak diketahui seperti toilet yg juga boleh membahayakan baby..
4) mudah tersadung kaki walker tu bile terlanggar almari atau jatuh dr tangga yang akan memudaratkan baby..
5) yang paling menyakitkan bile baby di dlm walker mengejar kita,selalu je kaki walker tu terlanggar belakang tumit kaki..sakit wooo..(aku slalu kena weh..)
6) sekiranya memberi makanan kpd baby di dlm walker,terdapat serpihan² makanan yg tertinggal dan melekat di celah² alat mainan di walker tersebut yg bakal mendatangkan bakteria..

p/s : tension yg melampau harini menyebabkan aku menaip sepantas kilat segala mala contest yg ada untuk menghilangkan stress yg melanda..haha..ayat apakah??

Friday, October 30, 2009

hepinye hari ini..


antara benda hepi hari ni yg aku nak share ialah :

..settle saman (eksiden sblm raya tu) kurang dr jumlah asal..(kurang beban skit)..
..dpt gelas mcD yg last..cukup kesemua 7 gelas..
..terima kasut crocs malindi leapord gold yg diidam²kan (order online kat sini)..
..dpt present dr ibuhaikal utk besday aku esok tp dah bg hari ni (moo yg comel)..
..hubby kate nak g cari present utk aku arini (kalau jadi)..

..kasut crocs dan present dr ibuhaikal yg sempat aku snap td..

..sgt comel 2 2 tu..


Saturday, October 24, 2009

.::LEMARIUMMI COLLECTIONS (LUC) GIVEAWAY::.


wah..kerajinan menghapdet datang lg setelah bertungkus lumus menyiapkan tugas² dipertanggungjawabkan kepada ku..duk berblogwalking kat blog kengkawan tetibe ternampak ade giveaway ni..senang dan mudah nak wat so aku pun join la skali,mane tau ade rezeki..


LEMARIUMMI COLLECTIONS (LUC) GIVEAWAY

cara² nye mudah saja..kalau nak join giveaway ni sila klik kat sini untuk tgk syarat² nye..selain tu leh cuci mata sbb banyak koleksi tudung ala² ariani yang dijual kat blog LUC ni..wah..cantik² sumernye,i like..kepada sesiape yg berminat nak beli tudung camtu leh la jengah blog LUC ni..giveaway ni sampai 24 okt 2009 ni je..

Thursday, October 15, 2009

MomBloggersPlanet Cutest Baby in STROLLER Contest


contest last minit ni..contest anjuran MomBloggersPlanet dengan tema yang Cutest Baby in Stroller Contest..dah lame nak join tp sik tangguh² je..bile blogwalking smlm beru perasan tarikh tutup harini..adeh..boleh lg x nak join ni? haha..mari kite tgk pic aqeef wif his stroller..




dan inilah yg pic yg dipertaruhkan..jeng..jeng..jeng..

.
.
.


NAME : AQEEF IRFAN BIN AMINORLAH
D.O.B : 14 SEPTEMBER 2008

Write about the
STROLLER in the picture.

stroller aqeef ni kami beli mase dia dlm pantang lg.. masuk kat anakku butik last² hubby kenan yg ni,aku suh survey tmpt lain dulu dia malas..so terus je beli yg tu..ikut je la..ianya compact skit la dr yg lain bile dah lipat tu..xlah bulky sgt..cume dah lame tu baru terpikir kalau buggy lg senang nak lipat²..sgt lah jimat ruang tp xpe la,ianya berguna jgk utk baby ku itu..

stroller ni best gak sbb senang nak lipat..pastu storage basket yg agak besar senang nak letak barang mase hang out ngan baby..ade lock kat wheel tu..full canopy senang kalau panas ke boleh tutup terus tp ade transparent kat atas tu supaya x gelap nti kalau tutup sumer dan baby boleh tgk kite kat situ..tmpt duduk leh laras 3 recline senang nak baring..sandar dan tegak...ade guardrail atau tmpt letak tgn tu boleh removed yg ade 2 ruang untuk letak botol susu or air mineral ke..swivels wheel dan brake yg boleh lock..tempat pemegang yg boleh laras ke belakang dan ke depan..seat cushion yg boleh tanggal senang nak basuh.

stroller ni mempunyai ciri2 keselamatan iaitu :

1) sentiasa menggunakan seat belt utk mengelakkan dr baby jatuh or tergelungsur ke bawah.
2) jgn tinggalkan baby tanpa pengawasan orang dewasa.
3) jgn melipat atau menjongketkan stroller semasa baby ade dlm stroller.
4) jgn gunakan stroller di eskulator,pantai,tangga dll jalan yg rosak.
5) jgn biarkan baby berdiri dengan sendiri di dalam stroller.
6) jgn letak brg kat canopy or handle yang boleh merosakkannya.

Write your opinion about using a stroller for babies

macam2 jenis stroller baby yang boleh dipilih..ade yg ringan..jimat ruang dan wang..mahal..murah..pilih saja mengikut kemahuan dan kemampuan..tp pada saya antara kebaikan menggunakan stroller ni adalah seperti berikut :

1) mudah untuk para ibu bapa untuk bershoping..bersiar²..vacation..dll tujuan tanpa perlu mendukung baby setiap masa tapi kena sentiasa perhatikan baby juga.
2) mudah untuk meletakkan baby kalau dia tido / menyusu / baring. tak perlu susah2 nak pangku sambil menyusukan baby atau tidokan baby.
3) boleh digunakan untuk meletakkan barang yg ringan di storage basket yg terdapat pada stroller tapi jangan terlalu banyak nanti boleh merosakkan stroller.
4) keselesaan pada baby sbb boleh duduk dan baring dgn selesa sambil melihat perskitaran dan pemandangan.

so,sape2 nak join cube la klik kat link ni :

http://www.mombloggersplanet.com/1613/cutest-baby-photo-contest-october-09/

Many great prizes are sponsored by...

http://www.photobook.com.my/

..and..
http://www.alicewonders.com/

Wednesday, October 14, 2009

MamaTisya Duit Raya Giveaway


:: STICKY MODE ::



dah lame x join giveaway or contest kat blog..skang ni nak join MamaTisya Duit Raya Giveaway @ blog Mama Tisya ni..sila terjah blog Mama Tisya untuk mendapatkan maklumat dgn lebih lanjut mengenai giveaway ini ye..caranye mudah sajork..senang dan mudah..kalau ade rezeki leh la dapat duit raya dr Mama Tisya ni..hehe..Giveaway ni bermula dr 6 - 14 oktober 2009..

..sekian..

Monday, October 12, 2009

weekend @ open house..

weekend baru ni byk jemputan open house..sabtu tu hubby ade keje skit nak di'settle'kan..so aku & aqeef je memenuhi jemputan rakan opis..lg pun kat putrajaya je x jauh..boleh gagahkan lg,huhu..xde pic ok..sbuk mengawal si kecik yg lasak tu..

ahad pulak g ampang umah kawan hubby..memula aku nak g umah kawan aku mase poli dulu kat putrajaya jugak..pas hubby bgn tido tu dia ajak g umah kawan dia kat ampang pulak..so,g ampang dulu baru singgah yg putrajaya tu..huhu..cume ade pic sblm pegi je ye..ni pun tetibe je hubby amik pic dia & aqeef sbb tunggu ummi bersiap,seb baik x bising..haha..pic aku tu cuma nak interprem je..jarang skali nak amik pic bertiga..dan kami ni bukan suke posing sgt pun..wakaka..ayat leh caye ke?

~ nmpk poyo je mamat² ni kan..haha~(pic hubby amik sendiri ni,hehe)

~ cube bayangkan aqeef ade misai & janggut..sejibik abah dia kan? ~

~ alamak, aqeef xmo pandang camera hp pulak..1 more plz..~

~ aqeef dah pandang camera,aku pulak wat muncung..adeh..~

~ pic kami dan aqeef yg x berapa nak ready ~

ntah ape² ntah..yg penting kami kekenyangan smlm..ade jugak beberapa rumah yg kami x sempat singgah..maaf ye geng, tau je la mak bapak si kecik tu dah penat..wakakaka..

p/s : ade sesape lg nak wat open house,jemput lah kami..ayat x malu..hehe..

Thursday, October 8, 2009

entry xde idea..

hehe..dah lame x hapdet sbb kemalasan melanda di samping kekeringan idea nak wat entry..kekeke..ni pun saje je nak hapdet entry yg lame bersawang..smlm aku cuti sbb pengasuh aqeef ade appointment klinik (kencing manis)..so,aku kene la jaga aqeef kat umah memandangkan demam dia lom kebah lg smlm..tp menjelang tghari tu dah ok skit x panas lg badan dia..tp sik nak tido je pulak anak bujang aku tu..bgn kul 11 pg aku bg makan tp dia makan skit je pastu mengamuk..aku bf kan dia terus tido balik,cam x puas tido pulak..yg bestnye kul 12 lbh tghari tu tido lame pulak smpai kul 3 lbh dkt2 kul 4 ptg baru nak bgn..hehe..pas bgn tu baru aku tgk dia segar skit..dah ceria la n sengih2 nak main..kalau x cam x larat je,lemah je badan dia tu..huhu..alhamdulillah skang dah ok..


~pandang sape tu??~

~tgk katelog carefour ni~

~suke wat idung ngembang..kikiki~

p/s : sgt mencabar bile berdua ngan aqeef smlm,xleh nak angkat montot,mule la dia nangis..nak duduk ngadap dia je..adeh..lemah den..layan kan aje la..

:: LABEL ::

2nd jr. (5) aidilfitri (3) aqeef (68) avent (1) award (11) baking (1) bebel (1) besday (4) BFF (4) blogger (1) blogging (16) car (2) contest (51) course (3) emo (8) family members (7) FB (1) friends (3) geng gedix (14) gosip (1) hang out (36) hometown (2) hubby (7) iklan (1) info (17) internet (1) makan2 (24) masak2 (9) me (26) me hubby (3) muvie (10) my family (27) my stuff (9) newborn (1) no idea (8) nuffnang (3) opis (30) parenting (21) personal (12) pregnancy (9) ramadhan (2) random (5) reward (1) rumahku syurgaku (7) sales (5) shopping (13) tag (12) taska (6) vacation (4) video (6) weekend (2) wordless (2)

:: FOLLOWER ::

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"
until 11 June 2010

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST
i win consolation prize