Friday, April 27, 2012

credit card..

salam.. morning..

tetibe rase nak mengarang pagi ni.. uolls dah sarapan ke? saya mkn nasi impit ngan rendang daging.. uiks, cam lauk raya lak, hehe.. one of my feberet food.. pagi ni nak citer pasal credit card (cc). uolls ada pakai cc x? saya dah lame gak la pakai, x ingat la start bile tp bertahun gak la.. cc ni ada kebaikan dan keburukannya juga. tp pada saya byk keburukan pd saya la..haha..

bila ada cc ni kita susah nak control perbelanjaan or nafsu shopping.. kadang menda x perlu pun nak beli.. saya guna bile beli brg yg mahal drpd biase la.. tp kelebihannya, bole swipe je kalau xde cash time tu, hehe.. tp masalahnya nak bayar tu bukan ikut ape yg kite belanja, tp bayar ikut suke, haha.. itu la 1 kelemahan saya.. so baru² baru ada kesedaran setelah dinasihatkan oleh incik hubby, dia kata salah kalau buat mcm tu, makin menambah utang ade la.. pikir punya pikir saya decide x mo pakai dah cc ni.. so saya kuarkan saving saya skit utk settlekan cc tu.. so, x yah pening² kepala nak bayar every month, duit yg selalu kite peruntukan utk cc ni bole la saving utk ganti balik yg tabungan yg dah saya guna tadi, hehe..

akhirnya saya decide utk potong terus cc ni.. selamat tinggal credit card!

~pic from google~

note : semoga saya berjaya utk kurangkan nafsu bersoping pasni.. hihi..

Thursday, April 26, 2012

update 36weeks

salam..

lame giler x update blog.. x lalu nak mengarang.. duk BW je kalau ade mase.. badan dah rase x larat je ni.. my 2nd jr inside dah berusia 36wk this week.. hari isnin baru ni g check up, pasni mmg kena g smggu sekali la gamaknye.. bile nurse n doct kata kepala baby dah engaged, rase seram pulak.. haha..

sekarang ni dah rase perut x sedap je.. memulas².. tido pun dah x selesa and terjaga-jaga.. dulu mase aqeef kena induce sbb overdue.. tu yg xtau rase sakit sendiri camane.. hehe.. k la, nak menaip pepanjang pun x larat.. saje nak buat checklist brg² yg nak kena bawa ke hospital..


HOSPITAL CHECKLIST :

BABY
1.Baju + Seluar – 3psg - done!
2.Booties & Mitten – 3psg - done!
3.Selimut - 1 - done!
4.Tuala - 2 - done!
5.Topi - 1 - done!
6.Napkin - 2 - done!
7.Pampers – 10pcs - done!
8.Tisu Basah –  done!
9.Toiletries –  done!
10.Baby Oil - done!
11.Barut Baby - 3 - done!

IBU
1.Baju – 2 helai - done!
2.Kain Batik – 3 helai - done!
3.Tuala - done!
4.Stokin - done!
5.Bra Menyusu - done!
6.Pelapik Bra – done!
7.Panties Pakai Buang – done!
8.Panties - done!
9.Maternity Pad – done!
10.Toiletries - done!

BARANG NAK DIBAWA DLM LABOUR ROOM
1.       Baju + Seluar Panjang (sepasang) - done!
2.       Sarung Tangan + Kaki (sepasang) - done!
3.       Selimut - done!
4.       Topi - done!
5.       Pampers - done!
6.       Baby Oil - done!
7.       Napkin - done!
8.       Barut baby - done!



note : rase berdebar lak dah nak dekat ni.. hehe..

Thursday, April 5, 2012

kesian kat budak ni..

salam..

dah ptg baru nak citer, hehe.. al-kisahnya pagi tadi waktu nak g keje tu aqeef mcm biase la terlentok kat sofa sementara tunggu ummi dia siap kan beg nak masuk kete. sejak beberapa hari ni dia bawak otomen dlm 2 ketul bawak g taska. pg td dah lambat terus dukung masukkan dlm kete dgn harapan xde la dia nak pilih² otomen mane yg dia nak bawak.

sekali je dlm kete dia bole teringat lak. ckp nak bawak menan. adoi, dah la gue dah kelambatan, lg disuruhnye amik. dlm longgokan menan yg bertimbun tu mane la tahu yg mane dia nak bawak. main amik je la seketul, pastu dia nak emo lak kata bukan yg itu. last² bawak dia masuk umah amik sendiri. boleh pulak dia berdiri je kat situ statik xde nak amik pun. lg la mak dia tension..

last² saya kuar je rumah terus dia ikut belakang sambil melalak². aqeef ni bangsa kalau menangis mmg dia terkencing dlm seluar. pelik sungguh, haha.. habis suar skolah basah. terpaksa masuk dlm amik baju lain pakaikan. adoi, buat ummi hangin je pepagi. dlm kete siap la kena tazkirah, makin kuat la melalak. haha.. last² senyap sendiri, pujuk skit bg dia kewl. alahai, sian lak tgk. sampai taska, citer kat cikgu dia, lg la sentap budak tu. sambung balik melalak, hahaha.. sabo je la.. last2 cikgu dia pujuk..

aqeef sejak² nak dpt adik ni cepat nau la sentap.. xleh la kena tegur skit. abah dia kata, cam perangai sape tu xleh ditegur? adoyai, yg buruk² ikut ummi je la ek? hehehe...



kesian kan?


Wednesday, April 4, 2012

beriadah di extreme park, bagan lalang

salam...

morning!! lame x menaip kat sini.. last week aqeef demam since selasa on off sampai rabu. EL la ummi dia 2 hari, then nampak mata dia mcm merah + bertaik mata banyak. bangun tido je mata dia melekat², risau kot sakit mata. mintak permission bos continue cuti lg 2 hari, hehe.. so straight la cuti selasa - jumaat.

Alhamdulillah, jumaat tu dah sihat sepenuhnya. mmg lemau giler dah lame cuti pastu nak keje balik minggu ni. hehe.. aqeef pun badmood 1st day g skool. x nak g kat cikgu, melekat kat ummi.. haha.. tu la lame sgt duk umah, dah lemau..

hari sabtu tu incik hubby ajak g bagan lalang. dia and geng gsr forum putrajaya konvoi nak g main gokart kat extreme park, bagan lalang. lupa nak snap gambar tempat tu. layan je la pic² yang sempat disnap nih. letih melayan anak bujang sorang nih mase abah dia tgh main gokart tu. dia dah keboringan tahap gaban sampai sume menda dia nak main. nak main paintball yang shoot sasaran tu la..nak main archery la.. kalau bole gokart pun nak naik gak. nak naik yg 2 seat tu pun x bole pasal kecik lg kan. kalau dah besar skit bole dah drive sendiri, haha..


 incik hubby-in-action


 corner-lap


shoot jgn x shoot, hehe.. 



memanah pulak dah.. layanzzz...

paintball (12pcs ball) = RM10
archery (10 arrow kot tp bodek org tu suh bg lebih, hehe) = RM10

utk aqeef sahaja = RM30 (paintball) + RM10 (archery) = RM40
askrim magnum (2XRM5) = RM10
total lost = RM50 *pitam*


:: LABEL ::

2nd jr. (5) aidilfitri (3) aqeef (68) avent (1) award (11) baking (1) bebel (1) besday (4) BFF (4) blogger (1) blogging (16) car (2) contest (51) course (3) emo (8) family members (7) FB (1) friends (3) geng gedix (14) gosip (1) hang out (36) hometown (2) hubby (7) iklan (1) info (17) internet (1) makan2 (24) masak2 (9) me (26) me hubby (3) muvie (10) my family (27) my stuff (9) newborn (1) no idea (8) nuffnang (3) opis (30) parenting (21) personal (12) pregnancy (9) ramadhan (2) random (5) reward (1) rumahku syurgaku (7) sales (5) shopping (13) tag (12) taska (6) vacation (4) video (6) weekend (2) wordless (2)

:: FOLLOWER ::

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"
until 11 June 2010

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST
i win consolation prize