Friday, April 27, 2012

credit card..

salam.. morning..

tetibe rase nak mengarang pagi ni.. uolls dah sarapan ke? saya mkn nasi impit ngan rendang daging.. uiks, cam lauk raya lak, hehe.. one of my feberet food.. pagi ni nak citer pasal credit card (cc). uolls ada pakai cc x? saya dah lame gak la pakai, x ingat la start bile tp bertahun gak la.. cc ni ada kebaikan dan keburukannya juga. tp pada saya byk keburukan pd saya la..haha..

bila ada cc ni kita susah nak control perbelanjaan or nafsu shopping.. kadang menda x perlu pun nak beli.. saya guna bile beli brg yg mahal drpd biase la.. tp kelebihannya, bole swipe je kalau xde cash time tu, hehe.. tp masalahnya nak bayar tu bukan ikut ape yg kite belanja, tp bayar ikut suke, haha.. itu la 1 kelemahan saya.. so baru² baru ada kesedaran setelah dinasihatkan oleh incik hubby, dia kata salah kalau buat mcm tu, makin menambah utang ade la.. pikir punya pikir saya decide x mo pakai dah cc ni.. so saya kuarkan saving saya skit utk settlekan cc tu.. so, x yah pening² kepala nak bayar every month, duit yg selalu kite peruntukan utk cc ni bole la saving utk ganti balik yg tabungan yg dah saya guna tadi, hehe..

akhirnya saya decide utk potong terus cc ni.. selamat tinggal credit card!

~pic from google~

note : semoga saya berjaya utk kurangkan nafsu bersoping pasni.. hihi..

3 comments:

sumysya said...

aku amik cc tu pun semata2 sbb senang nk booking hotel online...tu pun baru tahun lepas je aku wat...sbb aku tau aku ni tak tahan nafsu shopping....huawahuawa...tu suka guna cash je sbb bla cash sayang nk kuar duit...hehehe

eima said...

seb baik la aku mmg tak penah guna utk sebarangan ... tp aku simpan cc ni utk kecemasan ... aku branak lebih dr kemampuan pihak panel.... jumpa pakar pepe je la tp tgh bulan duit tak dak..lepas dt claim byr balik
utk minyak kereta ...gitu je ......

Shinnaz Ahmad Rasid said...

Roxy, aku pun nak potong. Nyampah kad kredit.

:: LABEL ::

2nd jr. (5) aidilfitri (3) aqeef (68) avent (1) award (11) baking (1) bebel (1) besday (4) BFF (4) blogger (1) blogging (16) car (2) contest (51) course (3) emo (8) family members (7) FB (1) friends (3) geng gedix (14) gosip (1) hang out (36) hometown (2) hubby (7) iklan (1) info (17) internet (1) makan2 (24) masak2 (9) me (26) me hubby (3) muvie (10) my family (27) my stuff (9) newborn (1) no idea (8) nuffnang (3) opis (30) parenting (21) personal (12) pregnancy (9) ramadhan (2) random (5) reward (1) rumahku syurgaku (7) sales (5) shopping (13) tag (12) taska (6) vacation (4) video (6) weekend (2) wordless (2)

:: FOLLOWER ::

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"
until 11 June 2010

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST
i win consolation prize