Tuesday, March 15, 2011

gara² susu anmum dah tukar formula...........

...aqeef dah x nak minum susu tu..

sebelum ni dia mmg minum susu tu je dari baby sampai sekarang. pernah nak tukar susu lain mase dia setahun tp dia x mau. dah 2-3 susu gak try tp dia sanggup x minum susu. baru² ni kan susu anmum essential tu dah pek baru dan formula baru. mcm gambar di bawah :


nampak x tanpa gula tambahan tu? agak sebelum ni byk gula ke? maybe la rasanye jadi lain kan. aqeef ni teramat la sensitif terhadap deria rasa. kalau rase pelik skit mmg dia x mau dah. dah la susu ni dah naik harga, kalau aqeef x nak minum membazir je la. dah la susu lain dia tolak. kalau susu ni pun dia x nak nak kasi susu ape? susu ummi dah xde..ekekeke..dah la dia x kuat sgt minum susu..

semalam bekal kan susu baru ni kat taska. tp dlm mase yg same saya bekalkan juga dlm milk container tu susu pek lame sbb takut dia x mau susu pek baru tu. mujur ade balance lg dlm tin kat rumah tu. petang smlm amik aqeef kat taska cikgu dia kata dia x mau susu baru tu. bancuh susu dlm milk container tu je. haih! guano ni? ade lg ke stock pek lame tu kat kedai? ayoyo, amma appa! help me!!!

kengkawan ada suggestion x? saya dah try susu dugro, dutch lady, enfa mmg dia x mau..

13 comments:

Ila said...

hmmm,payah gak tu...try tukar brand lain ke

Sidratul Muntaha said...

NAN dah cuba?
lactogen?
try lactogen dulu..
klu tak jalan,maybe dia kena minum isomill yg anti lactose tu kot?!
cuba dulu dgn lactogen sbb murah sikit
klu tak boleh jugak..
try bancuh milo tawar2...(milo dgn susu manis tpi tawo giler)
or ajo dia minum susu guna cawan..
itu ler yg haku buat kat dak setot..
mcm2 la
beselah..
anak lelaki ni mcm2 ragam sikit..
takpun,cuba bg dia makan...
dah setahun lebihkan?
takde hal...
usus dah ok.
then also..
scott emulsion try bgi..
if dia dah takmo susu,nnti dia byk mkn..
dah oklah tu..
bg dia mkn food yg high calcium
tu jer jerlah buat ganti.
kena versatile sikit.
sbb budak yg susu mak ni,palate dia org mmg sensitive.
cam dak ara,dia baru 10 bulan lebih.tpi dah mkn mcm2...
susu pun..
alahai..
buat perhiasan jer kat nursery.
blik rumah still ngopek aku jugak.

Adlin a.k.a Kyra MomS said...

dulu anak sy pun minum anmum ni...saya try tukar sustagen honey..ok sib baik dia nak hehehe tp sustagen agak mahal sikit dr anmun..

MrS. F!zA said...

haitu gi manjaku beli susu darwisy, sekali tdgr ada sorg bapak tu mengeluh sbb anmum naik rege..pstu org anmum tu tnya anak bape org?dia jwp sorang..org anmum tu kata sorg mampu lg minum anmum..

'darwisy lagilah sbb alergik susu lembu dia minum susu mamex soya setin rm50..'

eda_ej said...

nak kongsi cite juge..

anak my pren pon cam ni.. tapi die minum susu anmum yg baru ni, cume badan die naik bintik2.. gatal2.. start kat peha naik ke perot.. makin susah nak popo.. 4 hari anak die tak popo.. sian.. pas tu my pren tuka cucu ducth lady.. mujur anak die nak.. yang ralatnye bile stok susu anmum banyak n tak tau bile boleh habis.. dah la mahal..

my son dulu pon minum susu anmum tapi bile harga dah naik hubby dah tak larat na beli.. tuka nespray yang honey tu.. alhamdulullah my son bedal gak susu tu.. hehehe.. =D

ibuayu said...

ibuayu pun menghadapi masalah yg sama..faiz tak nak minum susu tu dia kata masam..cuba beli anmum yang madu tu lak..mana tahu manis sikit tapi dia still taknak..kesian pulak takkan nak putuskan susu baru 2 tahun lebih..cuba belu dutch lady baru dia nak..geram jugak dgn anmum ni..

ummiaqeef said...

@Ila

nak tukar tu masalahnye dia ni jenis demand. rase lain skit dia x mau..

ummiaqeef said...

@Sidratul Muntaha

lactogen mmg dia reject dr baby..milo pun ade kasi gak.. dia kurang minum susu la..siang tu 3-4 kali je..mlm kadang-kadang je kalau dia nak..

ummiaqeef said...

@eda_ej

tu la xtau susu ape yg nak same rase ngan anmum ni..kebanyakan susu lain x same ngan anmum ni, tu yg dia perasan..

ummiaqeef said...

@MrS. F!zA

x kisah kalau dia nak minum tp ni dia reject terus. lagi pun dia x kuat susu..anmum dulu setin rm65 sekarang rm75..giler ah!

ummiaqeef said...

@eda_ej

ye ke? setakat ni dia kerap poo poo minum susu ni..xde masalah sgt..ingat nak try nespray/fernleaf kot..

ummiaqeef said...

@ibuayu

dia minum anmum plain..dutch lady dah try dulu dia x nak gak..dah minum skit pstu dia x jadi minum..

ShimaSalleh said...

herm susah jgk kan ank tau milih ni huhu.. Lgpun aqeef kan dh besar jd dia tau mana sdap mana tak kan.. Nan mahal gak. Pernah try beli anmum sekali jer tp tgok susu tepungnyer mcm terlalu pekat tak halus. Beli trial pek yg tah berapa gram je. Until now ank sy masih minum susu dugro123 itu pun pek br gak. Berat dh kirang, tp harga tak kurang hukhuk.. klu nk manis cuba la kasi yg perisa madu ke..

:: LABEL ::

2nd jr. (5) aidilfitri (3) aqeef (68) avent (1) award (11) baking (1) bebel (1) besday (4) BFF (4) blogger (1) blogging (16) car (2) contest (51) course (3) emo (8) family members (7) FB (1) friends (3) geng gedix (14) gosip (1) hang out (36) hometown (2) hubby (7) iklan (1) info (17) internet (1) makan2 (24) masak2 (9) me (26) me hubby (3) muvie (10) my family (27) my stuff (9) newborn (1) no idea (8) nuffnang (3) opis (30) parenting (21) personal (12) pregnancy (9) ramadhan (2) random (5) reward (1) rumahku syurgaku (7) sales (5) shopping (13) tag (12) taska (6) vacation (4) video (6) weekend (2) wordless (2)

:: FOLLOWER ::

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"
until 11 June 2010

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST
i win consolation prize