Thursday, July 16, 2009

aqeef x sihat..

semalam aku terpaksa balik tghari dr opis sbb pengasuh aqeef call suh tgk aqeef..badan panas,demam,merengek je xmo minum susu pun..pg tu dlm kul 5pg aku terjage mmg rase badan dier panas sgt..dah bg ubat demam ngan lap2 badan ngan kain basah..mase aku nak antar kat umah pengasuh tu dah kurang skit..tetibe je tghari tu panas balik..mase aku g amik tu mmg dier merengek je,mulut ternganga je pastu air liur meleleh..dorang ingat nak tumbuh gigi lagi ke ape..aku pun bawak balik siap lap2 badan ngan BF kan dier..BF nak pulak smpai tertido..

ptg pulak pas abah dier balik keje aku terus ajak g klinik kesihatan berhampiran. erm..nak menunggu tu punye la lame sampai tertido2 aqeef kat pelukan aku..bile jmpe doct tu mmg doct kate demam,dan aku ade ckp pasal mulut dier tu cam x selesa,xmo minum,air iur meleleh..bile doct suluh dlm mulut rupenye nmpk ulser kat lelangit mulut tu..pergh..patut la xleh telan air sume..mesti sakit kan,alang kite yg tua ni pun sakit kalo kene ulser kat mulut tu..

arini lak aku tgk demam dier dah kebah tp mulut tu still sakit rasenye sbb xmo mkn / minum. BF pun xmo skang ni..bile aku sua kan mesti dier paling ke lain..aku pun turut sedih tgk keadaan dier camni..doct ade bg ubat sapu kat ulser tu..tp aku cian tgk dier..merengek je mlm td setiap jam terjage xnyenyak tido dier..aku pun x keje la mengenangkan keadaan dier g camtu..kalau demam je xpe,ni skali ngan ulser,byk gak aku tgk mlm td..risau tul la..tp aku ade gak bg minum pakai syringe tu sbb dier xmo pakai puting ngan BF direct..

ade sesape x tau camne nak wat..aku dah xtau nak wat camane..kalau boleh biar aku je yg kene sakit tu..pls,ade sesape yg tau x?

7 comments:

shinnaz said...

alalala..sian aqeef..semoga cepat semboh yer..biar kite jumpe kt taman..hehe..lame tak jumpe aqeef..:(

sumysya said...

anak aku pun slalu demam tak nak menyusu botol..dia akan BF je...slalunya aku bg air masak je utk kurangkan panasnya...slalu klu baby yg nyusu botol tak mau botol masa demam,,,,mesti tekak dia sakit or jd ulser...bg je la air masak supaya tak terhidrat badannya yg panas tu...ade kawan aku bg anak dia minum air glukos utk tambah tenaga...cuba r bagi klu dia nak..

Mama Shinta Musraika said...

Ummiaqeef..

masa Shinta demam & ada ulser.. memang dia nak BF jer tapi tak lalu nak makan or menyusu botol. bawa gi klinik kena bagi antibiotik utk ulser tu. Kalau aqeef tak arlergik antibiotik boleh la bagi tapi kena lah dengan arahan doktor kan..

ku doakan aqeef cepat sembuh. amin

ILA said...

semoga aqeef cepat sembuh yer..

Hayatie said...

Rozy...bykkan bagi susu fresh..kalau die takmo direct atau minum botol ..pakai sudu suapkan..ala2 macam dia nak tu..kalau baby tengah demam2 ni..elok bagi susu kita yang fresh tu.insyallah lagi cepat dia sihat.

ummiaqeef said...

kepada kengkawan sumer,

thanks for ur advice..aqeef dah ok skit la dr 1st day kene tu..skang ni dah nak mkn ngan minum kalau ade mood dier..tp BF direct tu payah skit time siang..mlm time nak tido tu dier nak pulak,mungkin tgh mamai2 kot..harap aqeef cpt sembuh dan dpt minum susu ummi ni byk2..takut gak dier xmo BF terus..smlm pun mase kurang BF tu dah bengkak je b***** ni..

ibuhaikal said...

sian aqeef...bagi je susu badan tu..insyallah aqeef akan pulih balik..

:: LABEL ::

2nd jr. (5) aidilfitri (3) aqeef (68) avent (1) award (11) baking (1) bebel (1) besday (4) BFF (4) blogger (1) blogging (16) car (2) contest (51) course (3) emo (8) family members (7) FB (1) friends (3) geng gedix (14) gosip (1) hang out (36) hometown (2) hubby (7) iklan (1) info (17) internet (1) makan2 (24) masak2 (9) me (26) me hubby (3) muvie (10) my family (27) my stuff (9) newborn (1) no idea (8) nuffnang (3) opis (30) parenting (21) personal (12) pregnancy (9) ramadhan (2) random (5) reward (1) rumahku syurgaku (7) sales (5) shopping (13) tag (12) taska (6) vacation (4) video (6) weekend (2) wordless (2)

:: FOLLOWER ::

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"
until 11 June 2010

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST
i win consolation prize