Monday, July 11, 2011

my homemade donut..

morning...

dah breakfast ke? i minum susu je td + oat, hehe. sabtu baru ini, saya ade try buat donut. disebabkan aqeef suke sgt makan donut, so saya gigih la meng'google' resepi donut ni.  gigih bgn awal pagi nak buat, haha..

mase tgh uli² tu, aqeef bgn tido terus carik saya kat dapur. nmpk saya tgh uli tepung ni terus dia ckp, 'tiweh' (read as kuih). mase tgh tggu doh naik pun dia bising², 'nak tiweh'.. saya ckp, 'lom siap lagi'.. mase bentuk donut tu pun dia tanye lg, jenuh ckp lom siap. dlm hati kata, mintak² lah jadi, kang sian aqeef x dpt mkn tiweh, haha..

resepi amik kat sini. tapi modified skit sbb buat skit je..


 doh yg siap diuli..

 after 30minit..




mule2 buat nipis lps 30min dia naik camni..


dan hasilnye..

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.





dah siap digoreng + salut gule icing..

hubby tanye, nape kecik? (x gebus cam donut gemuk² tu). saya ckp saje je wat camni, cantik skit (feeling² dunkin donut), ekeke.. incik hubby mamam ngan aqeef sampai habis sambil tgk tibi,hehe..


rangup di luar, lembut di dalam..

lepas siap goreng je aqeef dah mintak. 
pas golek ngan gule suruh terus belah kecik tiup² kasi dia makan. 
kalau filling cekelat lg sedap nih kan..

.

.

.

.

.

budak comot suke mkn donut!

 aqeef : sedaapppp!!!

note : siap kasi jiran @eza skit, hehe..next time letak filling lak, yummy! pestime buat nih, ekekeke..

10 comments:

♥mama eza♥ said...

hahah laki aku ckp ko rajin buat donut...heeh pasne buat donut cekelat anto umah yek..hehehe

MRS. K said...

patut kena kasi kat iema skali tu.. heheeh

ummiaqeef said...

@MRS. K

haha..bole..bole..xde hal lah..

ummiaqeef said...

@MRS. K

hihi.. umah dia jauh skit lorong sebelah sane..kalau dekat leh kasi..

MrS. F!zA said...

mau belajar bt jgk..hahaha suka makan donut jgk!

eB ezrin said...

wo ho ho... colik kuih dier ;p

Puan Kutu said...

sy pernah beberapa kali jer buat donut.1st buat jadi sbb mitak resepi kt kawn.pastu lupa nk tulis.buat lg tak pernah nak jadik.mls dh nak buat..hehe

anisalya said...

kadang-kadang bila rasa macam tu nak buat apa pun tak sedap kan?

eima said...

@ummiaqeef

perli nampak ... ceh
ptt anto aku sikit tau ...hahaha

pesal ek tak jd ek donut aku ....

ummiaqeef said...

@eima

haha..kalau umah ko selorong ngan aku leh le anto, ekekeke..

memula aku masuk yis dlm mangkuk tu curah air suam skit tunggu berbuih skit baru masuk bahan lain kot. aku tgk kat resepi camtu..

:: LABEL ::

2nd jr. (5) aidilfitri (3) aqeef (68) avent (1) award (11) baking (1) bebel (1) besday (4) BFF (4) blogger (1) blogging (16) car (2) contest (51) course (3) emo (8) family members (7) FB (1) friends (3) geng gedix (14) gosip (1) hang out (36) hometown (2) hubby (7) iklan (1) info (17) internet (1) makan2 (24) masak2 (9) me (26) me hubby (3) muvie (10) my family (27) my stuff (9) newborn (1) no idea (8) nuffnang (3) opis (30) parenting (21) personal (12) pregnancy (9) ramadhan (2) random (5) reward (1) rumahku syurgaku (7) sales (5) shopping (13) tag (12) taska (6) vacation (4) video (6) weekend (2) wordless (2)

:: FOLLOWER ::

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"
until 11 June 2010

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST
i win consolation prize