Wednesday, June 29, 2011

aqeef tak sihat..

EL hari ni sebab aqeef x sihat. kul 5pg dia terjaga rasa badan dia cam dedar. then dia muntah2.. kuar air je, lemah 1 badan. ingat pg bgn tido dah ok, dah siap2 nak g keje ni last2 abah aqeef suh saya cuti je. siap msg eza lg bgtau x keje harini, rupenye dia pun same, auni demam. sehati sejiwa gitew! hahaha..

aqeef : sedapnye tido.. yeay! x yah g school!!

kul 8.30am camtu, eza text, mintak tlg bawakan ke taska anak dia sbb terlupe bawa botol susu tasya (adik auni). kebetulan saya nak bawa aqeef ke klinik, g skali ngan dia lah. doct kata takut angin, dia kasi ubat tahan muntah, angin, demam dan garam. lepas g klinik terus balik rumah memasing. masuk2 umah terus bg ubat tahan muntah ngan angin, ingatkan ubat tahan muntah jadi x muntah. ni makin muntah2 ade la. doct kata kalau esok xde perubahan kena g spital, doakan kesihatan aqeef ye kengkawan.

note : siannye tgk aqeef, lembik terus x lalu nak makan. kejap2 muntah, standby besen tadah, hahaha..

Monday, June 27, 2011

nasi ayang!

sedar x sedar dah kul 4ptg. kalau bos xde ni kejap je mase berlalu, hehe.. td dah citer pasal hari sabtu, ni citer hari ahad lak. duduk rumah je kemas rumah. aqeef asik menyepah menan dia je, x kuasa nak kemas dah. hati dia x senang kalau x baling² menan yg ade. kadang dr tingkat atas dia sepak² sampai ke tingkat bawah.*sigh*

disebabkan kerajinan yg ade, smlm saya buat nasi ayang (read as ayam). aqeef sebut nasi ayam = acik ayang.. hahaha. 



 saya kukus dulu ayam ni then baru bakar.. mengancam kan? haha



 lepas dicurah sambal merah dan sambal kicap..


 sup yg xde daun sup..

note : incik hubby n aqeef mamam ptg ngan malam.. saya x makan konon, tgh² malam lapar.. hambik ko! haha


sejukkan diri di ice room..

morning...

lambat update harini sbb settlekan keje dulu. bos i outstesen london smggu, ;P

ok la, saje nak review xtvt kami anak beranak weekend baru ni. hari sabtu lepas zohor ada kenduri doa selamat kat rumah makcik incik hubby kat dengkil. so x yah masak lunch, hehe. balik tu singgah manjaku bangi beli pampers aqeef. kebetulan tgh murah so amik 4 pek terus, haha.. sempat lagi i capai baju basahan aqeef 2 pasang, ekekeke..

kepanasan petang tu, nampak ice romm terus ajak incuk hubby singgah. dari dulu nak singgah tp x berkesempatan. seb baik mood hubby ok, dapat gak merasa eskrim ni.. hehe..


aqeef : erm.. cik nak order ape ye? saya nak tick ni..


abah aqeef : fresh strawberry 1 ngan tropical mix fruit


aqeef : ok, noted! hehe

org nak tulis order, dia g conteng lak..

terbalik la kertas tu nak oi..

zoom skit dia tulis ape..

x habis² ngan bulat². tu je yg dia tau, haha..

dah sampai pun eksrim ni..

 me ~ tropical mix fruit..

 incik hubby ~ fresh strawberry flavour

muke menahan kesejukan..

org suruh posing, dia wat gaya gini lak.. 

note : ok la tp lagi suke eskrim mcD, bai!

Thursday, June 23, 2011

dapat bunga lagi..

morning uolls..

dah b'fast ke? bz skit la pg ni, bese la kalau ade bos pepagi lg dah bz, hehe. tp sok dia o/station JB, sabtu ni sampai next sabtu dia g london, huhu.. sik travelling je my bos nih..

actually nak mengadu domba pasal nasib malang yg menimpa di pagi hari..sob..sob.. mase nak g keje pg td, bole lak tercepit jari kaki kat bawah pintu rumah, uwaaa!! cam nak nangis jek. sampai taska mase nak tutup pintu kete, tercepit lak jari tangan skit kat pintu, nasib x kuat.. uwaa lg sekali!! tu la kelam kelibut pagi hari sbb tgk tank minyak dah nak empty, kena la singgah petronas dulu.

seb baik sampai mcm biase x lambat sgt so parking byk lg. parking kat opis ni kalau lmbt skit mula la full, tu yg malas tuh. sebelum ni senang sbb pakai pass officer yg sedang berpantang, so masuk parking lot dia je. skarang ni dia dah masuk keje, kena la park kat parking awam kat blakang bangunan.

tadi mase tgh borak² dgn officemate, ade la nampak mamat bawak bunga. ingatkan sape la hantar bunga kat i, haha.. rupenye mmg bunga tu untuk saya.......... punya bos... ekeke.. ade yg masih hantar congrate flower pasal dato's hip yg my bos terima. sangat la cantik bunga² fresh ni, x dpt bunga, dapat bergambar dgn bunga pun jadi la..hahaha..



huduhnye diriku duduk begitu, haha..

Tuesday, June 21, 2011

ini bukan ultraman..

x tahu topeng apa ni, yg pasti bukan ultraman feberet dia tu, hehe..
bile dia pakai topeng ni, kena buat² takut la konon.. *tanjat boboi*
siap buat peace lg.. apa pun x boley *jambu*


note : macam2 hal budak sorang ni..sekarang sentap cara baru. kalau tegur mula la campak brg yg ada di tangan, pastu duduk kat lantai, best kan? 


Monday, June 20, 2011

menu dinner pertama..

up citer lame.. 1st time dapur berasap mase hari kamis mggu lps, haha.. giler lame dekat smggu jugak dapur x berasap. pindah sepenuhnya start jumaat mggu sebelum tu lagi. so, inilah menu pertama di rumah baru, ekekeke.. giler poyos..


siakap 3 rasa..

 kailan ikan masin

licin incik hubby makan sampai tinggal tulang ikan je, haha.. lame x masak menu ni.. *menu feberet hubby*.. dan bermulah episod kerajinan memasak sehingga ke hari ini, hehe..(padahal dah sengkek bulan ni byk gak pakai duit,ekekeke)

lebih 3 tahun ku bersamamu..

ewah, mcm ayat bercinta pula. i x pandai la romantik2 ni.. hehe.. sebenarnya ayat ni ditujukakan kepada rumah / kuarters yg sudah lebih 3 tahun menjadi tempat tinggal ku sekeluarga. sejak saya baru pregnant kan aqeef, saya pindah kuarters ni. sampai la aqeef nak masuk 3 tahun ni. dan rezeki kami dapat berlindung di rumah baru hak milik kerajaan jugak di atas tanah.

rasa sayu nak meyerahkan kembali tetapi apakan daya.. tanggal 16 jun 2011, saya secara rasminye menyerahkan kembali hak milik kerajaan yg selama ini menjadi tempat tinggal yg amat selesa.


terima kasih kerana menjadi pelindung kami sekeluarga..

mase nak turun lift, budak bph tu pandang sbb saya x follow dia. pastu saya ckp la, nak amik gambo jap, hahaha..tersengih je dia.. lupe nak suh dia amik gambo saya kat tepi grill tu..ekekeke..


Sunday, June 19, 2011

happy abah's day..

dah mlm baru nak wish, haha.. actually, i dah wish tru sms pada suami dan ayahnda di kg hari jumaat lg, kemain awal, sbb dpt mms father's day dr maxis haritu.. aci x? hehe.. di kesempatan ini juga saya nak ucapkan hepi father's day pada ayah / papa / daddy / abah / bapak / walid / abi dan gelaran yg sewaktu dengan nye..

dan x lupe juga hepi abah's day to :

my lovely hubby..

 

from :

syg & aqeef

 we luv u so much!

dgn ucapan.. errr.. kira ni hadiah hari bapa lah ye.. ekekeke..

Thursday, June 16, 2011

untitled..

lately terasa bz sgt kat opis, almaklum bos xde outstation or meeting luar sgt, so mengadap dia la kejap nak itu kejap nak ini, x sempat mau update blog. takut tgh taip² dia kuar terus nampak pc i..hehehe.. duk BW je tu pun kejap² ku toleh dlm bilik dia takut tetibe dia terjah, x sempat minimize, kahkah..

urusan serah kunci rumah lama dah nak settle. kelmarin ngan semalam dah potong akaun bil rumah lame dan hari dah buat appointment dgn org BPH nak serah kunci kul 3.30 karang. harap² xde masalah lah, tinggal nak antar borang claim deposit rumah lame je.. lepas ni xde dah nak pikir lagi, huhu..

k la..nak out dulu.. nak g dah ni.. sedih nak serahkan kunci rumah lame.. :(


Tuesday, June 14, 2011

something for him...

haritu mase kemas2 brg mekap sblm pindah, incik hubby terpandang botol perfume dia yg saya kasi hantaran kawin lebih 3 thn lepas.  perfume tu dah habis pun..tp kenapa saya x tahu pun...adoi! @ah chai.. lbh kurang camni la dialog suami tempohari.. suami, 'perfume ni dah lame habis, buang la.. xde pun org nak tlg belikan *ayat hint*

disebabkan incik suami adalah org yg paling gagah gigih mengemas brg - angkut - dan kemas lagi, so dengan penuh keikhlasan, saya telah pun memberikan reward di atas kegigihan beliau. tiada adegan sorok hadiah dlm peti sejuk or dlm bilik air mahupun dalam plastik ayam penyet ye shin, ekekeke..



bau yg sgt feeling.. i likee!! soft je.. x suke bau keras sgt.. agak pelik juga nape perfume saya x habis2 padahal bg hantaran kawin juga. hehe..

Monday, June 13, 2011

entry khas buat my coursemate, sue..

di atas permintaan ibu mengandung a.k.a sue (coursemate), saya publish skit la gambar rumah baru tu. rumah kerajaan jugak cume ditransformasi dr apartment ke teres. sue ni silent reader my blog sbb dia xde blog, hehe. ape² citer terbaru dia tau la dan kalau ade dia nak respond, dia slalu text saya.

mase saya buat entry dpt kunci rumah tu dia text saya juga tanye rumah beli ke rumah kuarters.. memacam la dia tanye, then saya dah explain kat dia dan dia baru je nak apply.. so td dia sms lg, 'wei, xde gambar ke rumah baru..kempunan plk bb dlm perut ni nk tgk gambar rumah baru ko..' 


jgn la kempunan, payah lak aku nti. kalau kempunan makanan nti baby kuar meleleh air liur. kalau kempunan tgk rumah, ape jadik? ekekekeke... k ar sue, aku publish gambar rumah dr luar je ek, tingkat atas ada 3 bilik ngan 2 bilik air.. ni pun ade skit² gambar mase member aku tlg snap time bawa diorg melawat kawasan kepas amik kunci haritu. ade la skit buat tatapan kau, hehe. sekarang ni x dan nak amik gambar la, bz mengemas.

 dari pandangan luar


 tangga pemisah ruang tamu dah dining. 
belah belakang tu dining..(abaikan minah 2 org tu)

dapur siap ade pintu lg tu..hehe


blakang tu rumah jiran² dapur..
yg arrow tu x silap rumah ieza (bff), leh sekodeng dia time sidai baju, ;P

note : sue, harap kau berpuas hati.. ;P

3 hari 3 malam x hilang penat..

feuw!! 2 hari berturut² kemas rumah baru. jumaat mlm tu dah angkut barang² besar naik lori. so mlm tu dah start tido situ dgn brg² yg masih bersepah lg, hentam saja la.. tp saya dan incik suami x tido mlm tu, dekat kul 6pg baru bole tido. mengemas skit² ape yg patut, serabut giler tgk. bak kata my MIL, brg korang ni dah mcm org dah anak 10, hahaha..

sabtu tu seharian mengemas sampai kejang urat betis ni. ptg tu my MIL dtg ngan akak² ngan adik ipar.. seb baik diorg paham keadaan rumah. siap bawak makanan utk minum petang lg, kuih-muih, bubur caca, roti canai, keropok² n kerepek pisang. saya jamu air kopi je. dapur pun x pasang lg, kahkah! makan luar je weekend tu. smlm pegi rumah lame clearkan rumah sane, dah kosong dah, this week dah leh pulang kunci. lega..

ni pun masih ada baki² brg yg lom susun habis. mane brg x gune mmg dah selamat dlm tong sampah. terjumpa teddy bear saya mase bujang² dulu and patung powerpuff girl. mmg x nak gune pun, so nak basuh nti nak kasi kat anak² buah incik hubby. sbb anak buah dia ramai pompuan. kang bg kat aqeef main, lain jadinye, ekeke.. sambil² kemas smlm bole pulak terjumpa gambar ex² dan surat cintan jaman dolu². haiya, mengusik kalbu sungguh. dan dan tu juga saya koyak kecik² n buang. mmg x perasan masih tersimpan. ceh! menggamit kenangan lalu sungguh. mujur incik suami x nampak, kehkeh..

so, pg ni merasalah hantar aqeef kt taska jauh skit menyimpang dr jalan nak g keje. kena lalu jalan lain dlu baru pegi keje lalu jalan selalu mcm mase duduk rumah lame. tp perjalanan smooth je sbb lalu highway dan melawan arus, so x lah jem dan sampai mcm biase jugak. kuar 6.55pg sampai parking opis kul 7.20pg, gile awal padahal masuk keje kul 8pg, hehe.. k la, byk sgt membebel pg ni. mcm lame je x update blog, kat rumah x sempat online lg. laptop masih elok tersimpan dlm beg.. huhu..

note : pasni turn ieza pulak, selamat mengangkut ye! hehehehe


Thursday, June 9, 2011

aqeef kena geget??

semalam lepas incik hubby mandikan aqeef, dia suruh tgk kat lengan aqeef. aqeef pun dtg tekedek² dtg dapur tunjuk.. tgk² ada kesan gigitan di situ..



saya tanye, sape buat? aqeef jwb, 'awan (kawan) wat..' saya tanya lg, nama dia sape? aqeef jwb, 'ama(nama)..ama..ama..' sampai ke sudah x jawab nama..hahaha.. bese la tu dah campur reramai tu msti la gaduh² berebut² brg ke ape kan. cam kat rumah saya yg slalu gaduh ngan dia, kehkeh..


Wednesday, June 8, 2011

sehati dan sejiwa..

ape kesimpulan yg anda dpt dr gambar di bawah? hahaha..
rasa² bole agak x? lawak la tgk kelatah mereka..




note : mcm xleh nak pisah. jalan nak sama, g kedai sama. kalau nak balik asing² mula la mengamuk..haih! mmg BFF cam mak² dia gak..ekekeke...

Monday, June 6, 2011

bibik tukang cuci 'terlampau'..

sabtu pagi g cuci rumah baru.. penat x yah ckp la.. tp yg paling rajin bibik yg kami upah ni..


dah jgn tgk lelame, berani dia buat aksi 'terlampau' ni.. haih! dia sendiri bukak tau..takut basah baju ngan pampers..kahkah! sabo je la..

cash out nuffnang..

morning..

malasnye rasa nak bgn pg td, tp gagahkan juga. 2 hari keletihan cuci rumah - kemas - angkut.. cam nak pitam!! pg ni nak citer pasal nuffnang. saya dah cash out smlm.. nak simpan buat soping, ekekeke.. xde la byk mane..tp bole la wat tambah² duit poket.. ;P

~ dah selamat cash out semalam ~

~ check pagi td ade BE yg dah jd ME ~


TQ Nuffnang!


Friday, June 3, 2011

transformasi..

i cuti hari ni.. 
settle ape yg patut dah dah dpt ini.


1 hal pulak nak mengemas..mengangkut..dan mengemas semula..uwaa!!
ada sesapa volunteer nak tolong???


:: LABEL ::

2nd jr. (5) aidilfitri (3) aqeef (68) avent (1) award (11) baking (1) bebel (1) besday (4) BFF (4) blogger (1) blogging (16) car (2) contest (51) course (3) emo (8) family members (7) FB (1) friends (3) geng gedix (14) gosip (1) hang out (36) hometown (2) hubby (7) iklan (1) info (17) internet (1) makan2 (24) masak2 (9) me (26) me hubby (3) muvie (10) my family (27) my stuff (9) newborn (1) no idea (8) nuffnang (3) opis (30) parenting (21) personal (12) pregnancy (9) ramadhan (2) random (5) reward (1) rumahku syurgaku (7) sales (5) shopping (13) tag (12) taska (6) vacation (4) video (6) weekend (2) wordless (2)

:: FOLLOWER ::

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"
until 11 June 2010

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST
i win consolation prize