Tuesday, April 26, 2011

hari2 mau makan biskut lemak cap hup seng!

sejak beberapa menjak ni aqeef asik nak makan biskut lemak cap hup seng cicah dgn air milo panas je.. ummi dia makan mcm tu kadang2 je bukan hari2. mcm smlm balik dr klinik tu ingat kan org sakit x selera makan. dah makan nasi lemak, lps tu mkn ubat n tido. tghari tu masakkan bubur ayam, bgn tido bedal bubur 2 mangkuk. petang tido lg pastu bgn main2 kejap then lps maghrib makan bubur ayam lg. x lame tu nak makan nasi pulak. haha.. malam tu nak makan biskut cicah air milo panas pulak. layan kan je la..

  ni pic smlm..

 
 


yg bawah ni hari sebelum tu.. 

 

nota ummiaqeef : sopan kan anak bujang i duduk..ekekeke..   

menjaga anak di rumah..

semalam saya el. confident je dah siap2 pakai baju keje pastu x jadi g keje, haha. aqeef kena heavy flu + bad cough.sian tgk susah nak bernafas tambah pulak buat muka kesian mcm suruh mak dia x yah g keje. kehkeh. bile abah aqeef nmpk je saya bukak tudung terus dia ckp kat aqeef, 'yeay! ummi x keje..' merasalah abahnye x keje jugak sbb ummi dah muncung sedepa bile dia kata nak half day je.. huhu..

disebabkan aqeef dah lame x demam so mcm was2 rase badan dia panas ke x, siap suruh abah dia rasa badan aqeef panas ke x. film temperature aqeef tu ntah mane dicampaknye ntah. x dpt nak tgk suhu badan dia. g klinik private pun kena tggu lame gak kan, haha. mula la aqeef x senang duduk, kejenye nak masuk kedai runcit sblh tu je. 2-3 kali masuk 2-3 barang dia nak. x bagi kang dia berdrama kat situ, dah tgh sakit ni makin mengada. doct kata x tinggi suhu badan dia tp dia kasi gak ubat demam in case dia demam waktu malam. tp saya kasi gak ubat demam siang tu. ubat demam, selsema, antibiotik dia suke tp ubat batuk dia lari.. haha.. mcm ummi dia la x suke ubat batuk.

bile makan ubat tu mmg mengantuk je la mamat tu. sik nak tido je tp sblm tu memacam la kerenah dia. nak itu nak ini nak dukung nak duk riba ummi lah, xleh langsung angkat punggung. feuw! x dpt buat keje rumah. cume masak tuk lunch je la. hope aqeef cpt sihat, letih la budak kalau kena flu or batuk ni mmg lambat baik. bukan budak je, org tua pun same. abah aqeef pun dah dekat sebulan x baik2 lg.

sekian laporan utk pagi ni, cover smlm x update, kahkah!

Friday, April 22, 2011

karenah anak yg terpaksa dituruti..

ewah, tajuk skema seh. alkisah sejak dua menjak ni aqeef suke bebenor pakai kasut. nak kuar pakai kasut, g teman abah dia main badminton mlm td pun pakai kasut siap berstokin. pagi tadi nak g skool pun nak pakai kasut jugak. bila x turutkan mule la nak melenting menhempas diri ke lantai. *ikut gen sape ni? kehkeh*

mule tu pg td saya suruh pakai selipar je tp dia bertegas nak pakai kasut. saya pun pakaikan lah kasut tanpa stokin sbb kasut ni dah ketat. bile dah pakai kasut nak pakai stokin pulak. bile x kasi dia terus berguling kat lantai. terpaksa la bukak semula kasut dan pakaikan stokin pulak. hai la anak.. pagi² sudah mencabar kesabaran ummi dia ni. *grrr*

x tahu ape melantak nak pakai kasut ni, maybe sbb sblm ni tersorok bawah seat dlm kete. haritu dia ternampak dan sibuk nak pakai.  kalau pakai baju smart² nak g jalan ke g mane² ke sesuai la nak pakai ngan kasut ni. ni bole dia pakai suar tido ngan kasut ni. pitam!




suar senteng dgn x mandinye pakai kasut nih, anak sapa la ni? haha

nota ummiaqeef : abah, aqeef mintak kasut baru, ekekeke..

tudung rose

semalam g opis pakai tudung rose. x tahu la nak menggayakannye sbb tudung 3 segi. slalu kalau kuar kejap2 pakai cincai je. tudung ni la pemenang2 'look a like contest' bakal terima.

meh nak tunjuk model gebus di abad ini, larik!!!!! bukan model tudung fareeda or ariani ye.. model tudung rose seketui.. haha

xde tmpt lain nak posing gaknye minah ni..kihkih..



cer teka aqeef tgh makan ape?

morning uolls..

cer teka aqeef tgh buat ape? makan ape tu?



*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*


 homemade eskrem, resepi from mrs. k!

tp xde choc rice warna-warni cam eskrem beliau ni :

mrs. k, mintak izin cilok gambo eskrem hang, kehkeh..

dah try resepi ni, sedap!! dapat 2 bekas ice cream besar tu.. resepi di sini.

Thursday, April 21, 2011

aqeef ada lovebite?

morning..

lately mcm xde mood nak update blog. harini bos cuti sampai esok, bole la nak tergeliat² tanpa toleh ke belakang (bilik bos), kehkeh. usb cable phone ni miss place lagi lah, payah nak transfer gambar. gune laptop kat rumah kadang mlm x sempat online. merasalah update entry tanpa gambar.

hari selasa baru ni mase nak mandikan aqeef ada nampak bekas mcm lovebite kecik kat tepi badan aqeef, 3 tanda. ewah, sape la gatai duk buat lovebite kat badan anak aku tu. x tahu la bekas gigit ke cubit ke ape. smlm ada tanye kat cikgu dia sambil tunjuk bekas tu, tp cikgu kata x perasan pulak kot dia gaduh ngan kawan dia kot. aiyak? agaknye aqeef nakal sgt kot kat skool. ada pic dlm hp tp xleh nak transfer lg lor, nti kalau sempat sy update gambar kat rumah.

*pic update*

what say u?

bila tanye aqeef, sape buat? dia ckp, 'aqeef wat..' tanye lg dia kata, 'ummi wat'..apakah? ummi cubit² manja je xde la tinggal bekas mcm tu. x nak ckp pulak dia.. mase balik amik dia smlm, ada sorang cikgu tu ckp, 'kak, bekas kudis dia la.. uiks! x kan la saya dan abah dia x kenai bekas kudis or bekas camtu. sbb mmg pg tu xde pun bekas tu mase kat rumah. mmg ade 1 bekas terluka tp bawah skit dr 3 tanda tu. tp dah nak baik yg tu. bukan la nak tuduh cikgu or sesape tp sekadar nak bertanya kot la cikgu tu tau. aqeef pun xde ckp sakit ke ape. risau gak coz aqeef mmg lasak gak bergurau..

k la, nak cari mood kejap. daaa...


Tuesday, April 19, 2011

hate this feeling..

semalam langsung x update blog, BW blog kengkawan je. x berapa nak ada mood nak berblogging lah. bese la permulaan minggu mmg camtu, huhu..

sekarang ni gigih nak berdiet gara2 muka dah mcm pau. berat badan pun mcm x berubah je. rase frust jugak sbb dah control makan tp berat still mcm tu. tgk org lain senang je turun berat, smggu blh nampak perubahan. musykil juga, adakah lemak di tubuh saya ni dah terlalu tepu? *sambil geleng kepala laju2*

scary tgk mesin penimbang! menci la.. camane nak buat ni.. maybe mesin tu ralat kot ek.. kena beli yg digital nih.. dulu lepas beranak kan aqeef badan slim je mcm mase bujang.. see....


mase ni aqeef dah 8bulan, g jalan cameron wif my family. jeans tu.. dulu longgar tau.. sekarang? dah mcm pakai legging dah tau x.. nak sarung pun berpeluh2.. sob..sob.. pitam ke x pitam tgk pic ni?

and.... the latest me..

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

makin bambam comey kan? 2kali ganda pipi dulu, uwaa!!


~menaip sambil cuba mengawal emosi~


Friday, April 15, 2011

the winner for 'Look a Like Contest' goes to.....

MAAF..MAAF..MAAF!! (versi nabil)

tuan blog kursus 3 hari, ni baru habis.. mcm bese, settlekan keje dulu. nak autopublish kat rumah pun x dan lah, layan aqeef, layan tibi, layan laki, ekekeke.. sori ye lambat umum..

k la, setelah juri membuat keputusan, 2 pemanang 'Look a Like Contest' ni jatuh kepada....

.

.

.

.

.
.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.
1st winner!


and

2nd winner!



tahniah kepada pemenang! yg lain pun look a like juga tp sbb hadiah ada 2 je.. cuba lagi contest akan datang, insyaAllah... pihak penganjur dan juri minta maaf sekiranya ada kekurangan dalam mengendalikan contest ini. jumpa lagi! *peace*

p/s : pemenang sila emel nama penuh dan address kepada saya : sya_ziana@yahoo.com

Wednesday, April 13, 2011

off to course for 3 days..

pagi uolls..

hari ni sampai jumaat saya ada attend course kat opis ni je. nak mencukupkan kursus 7 hari setahun kekdahnye.. baru la dpt 3 hari, ada lg 4 hari kena attend. *sigh*. so, x dapek la den nak BW kat blog uolls time ofis hour.. smlm pun bz kat opis x sempat nak update blog.. mujur laptop kat rumah dah elok, hehe.. kalau sempat bole jenguk blog kengkawan kat rumah nanti..


sila rindukan ummi saya ye, ekekeke..

H.a.P.P.y  b.L.o.G.G.i.N.g!

~entry autopublish~

Monday, April 11, 2011

T.I.R.A.M.I.S.U

jumaat lepas dapat tiramisu yg saya order dr mel. hajatnye nak buat sendiri tp xde mixer pulak. so utk menghilangkan ke'frust'an tu, saya order je kat dia, heh..

 dlm bekas

 blur skit..

saya mkn sorang coz aqeef dan abah dia x suke cheese..

i like!! sbb x manis sgt, ada rase cheese + nescafe + creamy.. sedap!! 2 kali makan je dah abis, kehkeh.. bernekad nak beli mixer dan cube buat sendiri siap dah google resepi haritu.. haha, semangat x?

entry caca marba

harini dr pg saya agak bz. bukan bz byk keje sgt tp bz mendelete² emel outlook opis ni. ape x tanye lbh 3000 item dlm emel tu. letih makcik ni ha nak mendelete² bagai. ni pun x sudah² lg, nak pilih mane yg guna tu nak simpan kat folder emel.

weekend baru ni x berapa nak best sbb laptop x siap repair lagi. mati kutu dibuatnye. selalu tu bole la berfb, berblog bagai kalau bosan kat rumah tu. sbb tu xleh nak jalan² kat blog kengkawan.. ni sume sbb citer sedih haritu.. kami laki bini pakat tgk tv je kat rumah pastu bergaduh ngan aqeef, haha.. hari sabtu tu incik suami tertido ptg tu sbb telan ubat batuk. then dia terjaga dan ajak saya g tgk F1, tp pegi dah petang sgt , sampai² je sumer org nak balik. rupenye baru habis race, cet! terus singgah rumah mil jap kat dengkil lepak² pastu balik rumah.

hari ahad g tesco je beli brg dapur.. kejap je cuti dah isnin balik..malasnye nak bgn pg td...aqeef tido lmbt mlm td kul 1.30pg x tido lg nak tgk cd. sudahnye pg susah nak bangun ngan mak² nye skali malas bangun, haha..

pic jumaat lepas balik dr pasar tani.

saya suke makan ayam goreng.. yeah!

x menyempat dlm kete terus nak makan ayam goreng

 nota ummiaqeef : ketinggalan citer kengkawan la gamaknye ni..

Friday, April 8, 2011

7-10 Apr 2011 : Malaysia International Shoe Festival 2011

kepada penggemar kasut sekalian,



7-10 April 2011

Malaysia International Shoe Festival 2011

Shoes! Shoes! Shoes!
with Professor Jimmy Choo

Festival of Shoes
Sport Shoes
Casuals
Stilettos
and more

Time :
7Apr : 1030am – 630pm
8-10Apr : 1030am – 830pm

Location
PWTC
Kuala Lumpur



nota ummiaqeef : ada rakan sanggup cuti semata-mata nak soping kat festival ni harini.. huhu..sgt jeles!

Wednesday, April 6, 2011

Top 4 contestant 'look a like contest' goes to......

sori uolls sbb amik mase skit utk juri buat pilihan.. setelah para juri menjulingkan mata memilih senarai top 10 setiap seorang, terdapat 4 contestant yang sama yang dipilih org mereka. so, untuk memendekkan masa, mereka meminta saya listkan top 4 itu terus sebelum memilih 2 pemenang.

Top 4 pilihan para juri :





mata saya tgk sume yang masuk mmg nak serupa dgn parent masing² tp nak buat macamane, hadiah ada 2 saje.. so, lepas ni biar juri tentukan 2 pemenang dr senarai 4 ni ye.. agak² dah tau x sape yg bertuah?? huhu...berdebar pulak...

nota ummiaqeef : jiwa kacau harini.. haih!

Tuesday, April 5, 2011

perempuan rama-rama..

bz la hari ni.. x sempat nak berblogging. sempat la BW skit mane yg sempat.
tgk surat² melambak atas meja ni rase muak je. hehe..
ade byk citer tp kena settle kan keje dulu. ni pun curik masa skit update.


yang benar,
pompuan bershawl ribon² dgn rama-rama..

Monday, April 4, 2011

penyembuh segalanya..

bile pandang anak tido, terus hilang rase geram, marah, tension, dll..
betul x?? sian budak ni asik kena bebel je ngan ummi dan abah dia..

aksi 'terlampau' si kecik

aqeef, semoga kamu menjadi anak yg soleh, dgr ckp ummi dan abah serta hormat org tua..


hari ahad yang spoiled..

gigih bgn awal di pagi ahad smlm dgn hasrat nak pegi hari sukan taska aqeef. kul 8.30pg dah pacak kat pusat kejiranan p9 tu. dah register nama aqeef sume tetibe aqeef xnak bg kerjasama pula. x mau turut serta dgn kengkawan dia untuk acara yang telah diaturkan. hangin betul, terus xde mood tau. sudahnye balik je, sbb aqeef xmau duduk dlm dewan tu. non ado pic langsung kat dewan, xde mood..

baru kul 9lbh kot mase tu, terus masak utk lunch. giler awal, haha.. tghari tu layan tv pastu layan dvd pulak. dah petang tu rase mcm bosan pulak. abah aqeef dah terlelap dah. kul 6ptg g taman kat picc tu, berdua je ngan aqeef. ramai giler org beriadah kat situ, pengantin pun ade posing kat tepi tasik tu.


makin susut budak ni..

nota ummiaqeef : hari minggu adalah hari mencabar kesabaran.. huh..

hepi besday atok johor!!

di kesempatan ini, aqeef sekeluarga nak ucapkan selamat hari lahir atok yg ke- 68 hari ni.. semoga atok dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki hendaknye.. insyaAllah...


 
~pic raya tahun lepas~

nota aqeef : jgn x tau, atok saya selalu bace blog ummi saya tau, hehe.. 
 

Sunday, April 3, 2011

citer sedih.. :(

kejadian di hari ahad, tatkala si abah sedang melayan anaknye bermain sambil melayan internet, tidak semena-mena si anak terbaling menan ke arah laptop klasik abahnye.. abah naik berang dan terus merajuk dgn si anak. si anak berdiam diri sebab sedar akan kesalahannye. kesian si anak dan si abah. si ummi juga kena tempiasnye, payah nak online gini, uwaaa!!!


gigih FBing n update blog walaupun xleh nampak screen belah kanan. terpaksa minimize kan dulu baru bole taip menggunakan ruang yang agak terbatas. bole repair or kena ganti baru ni? uwaaaa!!!


nota ummiaqeef : update sambil layan ABPBH..

Friday, April 1, 2011

terapi mata di hari jumaat..

dah petang² hari jumaat ni mula la rase nak bermalas-malasan je. tambah pulak bos g meeting tadi, rase mcm nak baring je. lunch time td g alamanda with shinnaz dan cik hajar. sekali tgk mcm lengang je, apasal ek? musykil kami..

dgr citer ada tokti kat alamanda tengahari tadi, mesti ramai org ni. agaknye org pergi serbu tokti sampai kosong kedai² makan kat situ. i like!! so,dapat makan mcD dengan x perlu beratur panjang dan rebut seat yang penuh selalu, hihi..

harini jalan² makan² cuci² mata dan sebelum balik sempat pekena banana split SR share 3 org, hehe..

~ image from google ~

ni original from my phone..
zoom dr jauh je, bukti tokti ada kat alamanda td,hehe..

:: LABEL ::

2nd jr. (5) aidilfitri (3) aqeef (68) avent (1) award (11) baking (1) bebel (1) besday (4) BFF (4) blogger (1) blogging (16) car (2) contest (51) course (3) emo (8) family members (7) FB (1) friends (3) geng gedix (14) gosip (1) hang out (36) hometown (2) hubby (7) iklan (1) info (17) internet (1) makan2 (24) masak2 (9) me (26) me hubby (3) muvie (10) my family (27) my stuff (9) newborn (1) no idea (8) nuffnang (3) opis (30) parenting (21) personal (12) pregnancy (9) ramadhan (2) random (5) reward (1) rumahku syurgaku (7) sales (5) shopping (13) tag (12) taska (6) vacation (4) video (6) weekend (2) wordless (2)

:: FOLLOWER ::

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"
until 11 June 2010

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST
i win consolation prize