Thursday, December 30, 2010

uolls dah pasang azam baru? saya berazam.....

tggl esok je sehari utk tahun 2010. lusa dah melangkah ke tahun 2011. maka usia pun akan bertambah lg 1. tp lom masuk 3 series lg kira muda lg lah! ahaks! citer pasal tahun baru ni,azam tahun 2010 ni dah tercapai ke? err,saya pun dah lupa azam saya. tp dah pasang azam baru! mudah2an saya dapat disiplinkan diri utk mencapainya. insyaAllah..

secara randomnya,saya berazam utk kuruskan badan! fyi,berat badan saya naik mencanak. nak kate ade isi,rasenye mcm xde,hehe. takut lah tgk mesin penimbang. nape x berganjak2? mesin tu rosak kot. haha. jgn veranganlah! dah dasar gem** tp nak salahkan mesin, haih! at least nak bg berat tu turun lah. x sanggup woo tgk wajah sendiri dlm gambar, rase nak pitam! oh ya, bila mengadu domba pd suami, jawapan beliau,'bagus la gemuk,pandai abg jage bini..' saya,'grrrrrr!!!' perli ke hape? cait!

ok,azam lain ialah nak saving lebih. skarang ni saving juga tp start thn baru ni nak tambah lg jumlah saving tu. alternatif saya nak saving selain loan asb,saya buat saving melalui potongan gaji. selain tu,ada juga saving lain. ianya adalah utk kegunaan mase depan kami sekeluarga. ;P so,harap kami akan lbh berdisiplin dlm urusan kewangan. saya susah skit nak saving kalau xde komitmen. sbb tu saya buat tolak gaji dan bg kat suami suruh simpan. kalau x buat camtu mmg habis mcm tu je la kot,hahaha. coz saya pantang ada duit dlm tgn,laju mcm air. kalau cenggini haruskah pejam mata masuk shopping complex?

lagi azam ape ye? saya ingin menjadi isteri dan ibu yg lbh baik. menjadi pekerja yg lbh cemerlang, gemilang dan terbilang! wah,berkobar-kobar! setakat ni,itu aje yg ada dlm fikiran ni. kalau ade tambahan azam, later saya update! haha. no idea la. sabtu ni ada kenduri sepupu suami. tiap2 mggu ade org kawin,hehe.


ini la kelemahan saya! hasil foya-foya smlm..
mujur tgh YES. puas hati!
belian penghabisan tahun. no more soping after this! yeah!

nota ummiaqeef : go roxy go! chaiyok!

very the bizi..

alahai, x sempat nak bersosial hari ni. smlm cuti,masuk keje terus byk keje. ape kes? bos ade ni payah skit nak cilok berblogging. kena intai² dulu,kang kantoi x fasal² dia skodeng blog saya,ekekeke. hari ni kaki ku sakit/lenguh² gara² g berjalan kat kl nun. saya x pegi sogo pun tp dah lame teringin nak g pavi..ala pavillion lah. haha, giler jakun kan? naik monorail lg senang dr kl sentral terus benti kat bukit bintang. turun² tren dah nampak dah bangunan tu. kena jalan skit la..

jalan² cuci mata je,non ado la nak soping kat sane. nak masuk butik sembarangan mcm takut je,haha. majoriti butik mahal² la. tp ade juga yg mampu milik. kat situ beli baju aqeef je. then pegi level foodcourt, cari durian pancake. akhirnya dpt jugak merasa,siap tapau lg. ;P

 sedap yg amat sampai menjilat garfu,haha

lepas pegi pavi,pegi fahrenheit88 pulak building sebelah je. sempat sambar kasut sepasang,hihi. then pegi lot10 pulak building sblhnye lagi. kat situ shopping complex berderet. saje je menghabiskan masa kat situ,miahahaha. bukan senang nak dpt peluang mcm ni,tanpa handbag (anak). huhu. beli lebih kurang je pastu makan² dan balik la..letih tp best! haha. x sempat la nak citer panjang²,ni pun taip dr pg x habis². kejap benti,kejap sambung. gilos!

 
nota ummiaqeef : lenguh kaki hari ni.. yeay esok cuti!

Wednesday, December 29, 2010

saya cuti hari ni..

time ni rasenye tuan belog kedaung sedang dlm perjalanan ke KL. saje je dah lame bonar x jalan2 kat sane. almaklum,suami i jarang nak bawa ke sane, dia x berapa gemar dgn crowded2 + jem2 bagai. suami i keje tp mcm kedengki tgk saya cuti..haha..aqeef harusla tinggal dgn pengasuh. x daya den nak membawaknye.. dah lame x naik pengangkutan awam,teringin nak naik lrt. selain dpt kurangkan kesesakan,dpt juga jimat minyak dan tenaga. ehehehe..

nota ummiaqeef : entri pendek je. nak test jd x autopublish,ekekeke. later update..selamat bekerja uolls.. daaa ;P

Tuesday, December 28, 2010

i'm craving for.......

 
~pic from google~

walaupun belum pernah rasa tp dah boleh bayangkan kelazatannye,terliur dah ni... kawan² sblm ni asik la citer pasal kelazatan pancake ni sampai saya sudah giler bayang.. esok mahu cuti berfoya-foya dan kalau sempat nak g cari la pancake ni. haha. giler kan? ni bukan mengidam ke ape,saje tuan punya diri nak menggedix..


nota ummiaqeef : agak kebizian skit hari ni,maklum..bos dah masuk.. curik² update ni sambil update hrmis..

Monday, December 27, 2010

reward dr insan tersayang..

esok bos dah ade kat opis setelah seminggu bercuti. hari ni supposed ada kat opis tp last minit kena attend meeting kat penang. so,esok (selasa) baru ada. bila bos ada susah skit nak bersosial,haha. byk hari bos tinggal opis gerenti esok mcm2 dia mintak. siang td x update blog sbb xde mood. cume BW je kat blog kengkawan.

saya dah jangkit dr aqeef kena selsema dan batuk. abah aqeef hampir jangkit juga tu. suara aqeef dah jd mat rock, suara saya pulak lemak2 merdu gitu,ahaks!~

lunch hari ni eza ajak pegi alamanda,nak cari hadiah newborn baby katenye. bile dah beli tu dia ajak tgk2 handbag. saya mmg ade niat nak tgk2 coz suami ada bg greenlite nak belanja, kebetulan ade rezeki lbh ujung thn ni. Alhamdulillah.. besday saya bln 10 haritu dpt bunga je. anniversary awal bulan baru ni pun xdpt ape2. so consider hadiah besday + anniversary la kekdahnye. hihi. lain la ade org tu dpt mcm2,si puteh gebu la, jam bling2 la, BB la..etc.. hehe..


~thanks hubby darlink~

tp kan ade 2 org tu kedengki kat saya. baru la saya nak soping lbh skit (ehsan suami), diorg dah kate2 kat saya mcm2..mencik tau! jelez lah tu? hahaha.. ala geng,korang kan slalu soping2 giler2.. bg la kat kawan ko sorg ni merase. jarang2 dpt peluang ni.. pasni non ado lah. bajet thn ni dah abis. thanks to suami.. thanks to eza juga coz sudi belanja kitorg mcD..Alhamdulillah..

 
dinner mlm ni, mee maggie-cpt-dimasak-sedap-dimakan.
'hotdog terlampau' yg x berapa kena ngan tekak bile campur sama maggie kari berapi!
sesekali layan maggie sdap juga kan? 

nota ummiaqeef : kadang2 bile someone special bg something, kite hargai sgt! walaupun cuma bg spender 6 helai rm10..

Saturday, December 25, 2010

korang suke tukar2 handbag or setia pd yg 1?

OMG! smlm saya tidak dpt mengawal perasaan bile nampak sling bag tu. padahal baru2 ni ade beli sling bag. saya ni bukan org yg suke tukar2 handbag. sbb suke pakai 1 handbag feberet je. tp smlm bile nampak slingbag tu jatuh cinta pulak.sekarang dah ade 2 sling bag. tp suke lg yg baru beli smlm. saya mau beli sling bag elle saya? pm me..hehe

 
ia sgt cute di mata saya..i like!

pada saya lain org lain taste dia kan. smlm tgk2 handbag mmg byk pilihan tp takut kalau beli x pakai. coz handbag feberet saya tu 1 je yg saya bawa ke opis. kalau jalan2 skarang suka pakai sling bag je,senang. kalau jalan lame or jauh skit pakai backpack utk isi brg2 aqeef. so,bile nampak sling bag baru terus x suke dah yg elle tu,apakah? saya mmg x suke simpan byk2 beg. yg ada pun x terpakai. hanbag mase hantaran kawin dulu dan hanbag yg suami hadiahkan mase besday saya couple2 dulu tu pun x gune sgt. bile saya rase nak pakai je saya akan pakai. suami slalu bebel kalau saya beli handbag baru coz yg lain x pakai dah. lg2 beg yg dia bg..hahaha..

 almost kaler cekelet kan? kebetulan..haha

nota ummiaqeef : pstt,suami x tau lg akan kehadiran 2nd sling bag ni..matila kalau dia tau ni.. ;P


Thursday, December 23, 2010

hantu kak limah!


last nite saya-suami-aqeef pegi nonton muvie hantu kak limah ni. aqeef mcm biase, teruja tgk screen besar,hehe. kali ni dia duduk riba abah dia. sambil abah dia kunyah pop corn sambil suap kat mulut dia. mata dia x lekang dr screen. xtau la ape perasaan dia coz citer tu kan nmpk mcm seram je tp byk lawak. haha. nak pecah perut gelak lagi² tang diorg lari pecut mcm x cukup tanah bile ternampak kak limah tu. si usop tgn goyang² yg naik wheelchair pun bole angkat wheelchair dan lari. mengong! aqeef? behave sgt sampai habis cerita. bravo!! pasni bole bawak lg g tgk wayang, hehe..

habis citer kul 8.30pm. x tahu nak makan ape. suami nak kepsi dan kami tapau je malas nak dine in. kalau dah kate kepsi alamanda tu mmg lemb** nak mam! sabar je la..
 

dinner plate for me & aqeef.



Wednesday, December 22, 2010

x pegi shoping mall pun RM bole terbang..

kat area opis saya ni ade jualan setiap kali gaji. start hari isnin sampai la hari ni ade lg. 3 hari berturut² pegi,haih! apasal la diorg buat 3 hari. biase 1-2 hari saja. 1st day saya dah rembat blaus selai. 2nd day beli roti saja. dan hari ni :

.

.

.

.

.


beg comei sama inner ada owning. (baru nak torai pakai)

nota ummiaqeef : matila incik hubby tau ni,mesti dia bebel..ampun bang..

muvie date tonite!

mlm ni ade ngedate sama abah aqeef tgk hantu kak limah. mau hangkut aqeef sekali. org lain dah lame tgk saya baru tehegeh² nak tgk. haha. ade ku kesah? seb baik hari ni punye tiket murah,dah booked hari isnin lg. kirim kat kawan suruh belikan,kebetulan dia soping kat alamanda. sanggup dia el nak soping baju,keji sungguh!


nota ummiaqeef : harap aqeef behave tgk citer antu,hahaha..antu la sgt..

Tuesday, December 21, 2010

bukannye lupa tetapi x ingat....

mcm tajuk lagu sape tu penyanyinya,lupa lah. ha tgk blm ape2 lg dah lupa. tak tahu la sejak bile penyakit lupa ni semakin menular. pergh,ayat skema giler! dulu mase amik sekolah menengah suka buat ayat *menular* utk karangan. paling saya suka buat rumusan. sbb cikgu ade ajar cara2 nak buat rumusan yg betul,hehehe. tp saya cume dpt 2A je utk BM. 1A utk math. haha. patutnye saya jd pegawai bank kan???

ok,sudah lari dr topik. isu di sini ialah saya pelupa. situasinya seperti nak keluar rumah terlupa saya dah tutup suis iron/kipas dll. coz pernah kipas still on dr sblm keluar sampai balik semula. suis iron kadang dah tutup sebenarnya tp mcm was2 kan, dah kunci pintu ni tp gigih bukak balik pintu coz nak check suis dah tutup ke blm. haih! sbb tu slalu suami turun dulu kat kereta dan saya lmbt turun. buat sport check dulu. paip air pun saya pernah lupa tutup. suami bebel² je bila dia perasan air mengalir kat toilet. byk la bil air bulan ni. x tahu la,nak kate sejak eksident motor sblm SPM dulu,bole pulak jawab soalan SPM,haha. ape yg saya fikirkan?

paling kerap berlaku ialah lupa dah lock kete ke blm. padahal dah tekan lock tp bile jalan 3-4 langkah dr keta mula la was2, patah balik dan check. kalau dah jauh tu,sambil jalan sambil ingat dah lock ke blm-dah lock ke blm. kadang siap tanye kawan sblh yg same2 naik kete tu tlg ingat. apakah? kete saya ke kete dia? uiks..rase cam blur2 gitu.apakah uolls pernah alami situasi yg sama?

kadang ingat kadang lupa,terpaksa catit utk remind myself. nak pegi shopping kena catit kat henset barang yg nak beli. kalau main ingat je gerenti ade yg tertinggal. nyampah la!


nota ummiaqeef  : tgh list brg nak beli kat pasar tani ptg ni. mintak² x hujan la ptg ni..

nasi kerabu lauk ikan goreng + telur asin

salam uolls..

hari ni kawe jadi oghe kelate.







sebelum buak (buat) kijo, kawe poh (post) entry dulu. sebab pahni kawe nok buak kijo hok melambok ni. lambok? lombok? sedapnye bubur lambuk? lombok = mat indon kan? eh,tukar slang balik. beso la,time boh (bos) tak dok, buleh la kawe clear mejo hok serabuk peruk ni. boh cuti semenggu. yeay! mapuh (mampus) la kalu boh baco entry ni,mengong roxy!

nota ummiaqeef : amacam? terer x kecek kelate? *sambil angkat² kening sebelah kanan*

 

Friday, December 17, 2010

warm up entry..

salam jumaat uolls,

hari ni sampai opis lambat coz g isi minyak dulu. x suke la kena isi minyak pepagi. traffic light punye la banyak kat putrajaya ni, jalan skit benti-jalan skit benti. lbh kurang 7 traffic light kena tempuh sebelum sampai opis. mcm pelumba F1 bawak hari ni,cian kat makyong sebelah senget² badan bile lalu selekoh. i cilok sane cilok sini dan huh! seb baik sempat tau. lg 4 min nak kul 8pg. mencabar sungguh perjalananku ke pejabat. tu blm citer time balik lg..x mau citer la,sakit hati! almost 20min saje nak kuar dr parking. haih!


my breakfast for today!



Thursday, December 16, 2010

apalah nasibku....

nak tahu, sekarang ni saya dah xde chance nak tgk citer kegemaran, xdpt tgk berita, xdpt bermalas-malasan dpn tv. ini sume gara² aqeef addicted wif this kartun :
.

.

.

 .

.


i hate u! 


dah pernah beli cd ini juga. sebelum ni dia x kisah sgt, tgk pun kadang² je. sekarang ni, dia balik dr umah pengasuh je, 'ackkom'(backkom)! sampai ke malam la dia asik tukar² cd 1 dan 2. sampai saya dan suami dah hafal. sblm ni time saya bersiap nak g keje around 6.30-7pg akan ade kartun ni @ astro ceria dlm 10min camtu. tp sekarang ni aqeef non ado nak bgn time tu lg..slalu kalau saya nak kuar rumah dia masih di atas tilam lg. terpaksa hangkut aqeef pegi rumah pengasuh. sampai umah pengasuh masih dlm keadaan g sama, x terjaga. gara² tido lewat around 12am ke atas.

situasi mak,bapak,anak mase terpaksa tgk cd tu :

bapaknye : erm,lepas ni mesti dia bla..bla..bla..

maknye : x la..lepas ni dia...bla..bla..bla...

what the life????

anaknye : baring sambil letak kedua tgn kat bawah kepala cam org besar. siap gelak² bila part lawak. fyi, kartun ni tiada dialog, cume ade soung effect je..haha.


yg baiknye saya dpt masak or buat keje umah dgn tenang tanpa gangguan. yg x baiknye,saya xdpt tgk tv...uwaaaa!!! nak layan internet malam²,abah aqeef pulak conquer laptop. uwaa!!! saya disabotaj oleh mereka. ini tidak adil! sampai bilakah ini akan berakhir? salah siapa? *ketuk kepala sendiri*

nota ummiaqeef : suamiku, lcd tv 50' plizz!

yang benar,
isteri dan ibu yg teraniaya

Wednesday, December 15, 2010

yeay..menang GA tempat ke-2

alhamdulillah..
setelah lame xde luck kali ni tersangkut juga.
dpt tempat ke-2 FantaghiroLynn Giveaway!
baru umum result tadi. klik di sini untuk lihat pemenang.


TQ ye tuan punye blog a.k.a lynn dan mr. random ..



Tuesday, December 14, 2010

entry for today...

x suke la kemas meja kat opis ni, bile kemas kejap je nampak kemas, pastu ade lg dokumen² buat menyemak meja. mcm² khazanah ade, stationery, mug, fail, notebook, lotion, mcm² lg.. esok ade pegawai keselamatan nak buat lawatan mule la sorok² dokumen² x berkenaan dlm laci, dlm drawer, dlm tong sampah?

stress tgk kertas² melambak kat tepi meja ni. bile dah clear, esok lusa ade lg. haih! bos xde, bilik bos camane nak kemas? kunci kat dia. esok pandai² la bos kemas yek. haha. nasib dpt bos yg sempoi. sume dokumen humban dlm lemari dan bawah meja. sempoi kan? tgk meja clear je,bersih...cube pegi sebelah dia dah tgk bawah kaki? pitam!!

k la,nak sambung kemas.

~lunch merangkap high tea~
(donut topping almond + milo panas)



Monday, December 13, 2010

weolls dah pernah tunggang gajah n unta..uolls pernah?? hahahaha

disebabkan baru transfer pic ke thumndrive,so hari ni blog saya penuh dgn gambar² je. kalau x suke x payah tgk ye,ahaks! cuti awal muharram last week saya n hubby decide pegi Afamosa, melaka. mase baru kawin dulu (honeymoon kah?) saya dan suami check in 2D1N @ hotel Afamosa resort tu - masuk cowboy town dan waterworld sahaja. tapi kali ni pegi bertiga balik hari je dan hanya masuk Animal World Safari. ini jawapan pada soalan teka teki tempoh hari..

 main entrance


 posing dulu




 seumur hidup saya, pertama kali nak gajah wooo!!!
RM10/person sekali pusing.
kalau beli barang kat kedai situ harga RM20 dpt free 1 ride/person

 ni pun saya naik,haha..giler jakun weh!
same gak harga..bole la layan aqeef...
sbb dia sbuk nak naik.

 baby horse ni x dapat naik la, posing je. 
seb baik dia x tendang, haha


 ni pulak animal show.. 
pandai tau menatang ni pusing kincir tu ikut jumlah yg dibagi..
3 X 2 dan menatang tu pusing kan 6 kali.
ade la tu isyaratnye kan?

 ewah-ewah..

 ini bukan tiger show!
ini cat show! hehehe

 pertandingan gigi sapa paling tajam? haha


 gigi kuda ni karat sungguh, x gosok gigi ke? hehe


 berehat sekejap, penattt!

 mbekkkkkk!!!



 para pencinta haiwan



 tertido budak ni


 tgk show wild-wild west.
adegan tembak-menembak. aqeef terjage terus.

 nak pegi monkey island, tunggu boat.

macam² jenis monkey ado.
x dapek la nak upload sume,hihi..


tunggu boat nak pulang dr island ni

conclusionnye,mmg penat tp puas hati sbb dpt luangkan masa bersama keluarga. ye la,bile tgk anak seronok,kite pun happy! aqeef x nak balik,satu hal pulak nak pujuk dia. uolls cuba la pegi sini next time. really enjoy this moment!



(kami disebalik tumbuhan hijau)

goodbye AFamosa!


nota ummiaqeef : banyak giler gambar,rase mcm nak upload sumer! haha!giler keji minah ni!

:: LABEL ::

2nd jr. (5) aidilfitri (3) aqeef (68) avent (1) award (11) baking (1) bebel (1) besday (4) BFF (4) blogger (1) blogging (16) car (2) contest (51) course (3) emo (8) family members (7) FB (1) friends (3) geng gedix (14) gosip (1) hang out (36) hometown (2) hubby (7) iklan (1) info (17) internet (1) makan2 (24) masak2 (9) me (26) me hubby (3) muvie (10) my family (27) my stuff (9) newborn (1) no idea (8) nuffnang (3) opis (30) parenting (21) personal (12) pregnancy (9) ramadhan (2) random (5) reward (1) rumahku syurgaku (7) sales (5) shopping (13) tag (12) taska (6) vacation (4) video (6) weekend (2) wordless (2)

:: FOLLOWER ::

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"
until 11 June 2010

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST
i win consolation prize