Tuesday, November 30, 2010

tunggu awek ke tu?

citer last 2 weeks kot mase nak pegi kenduri kawin adik k.maya (opismate).
abah aqeef mase tu xde. hari sabtu mase tu tumpang eza pegi kenduri ni.
aqeef yg keboringan tunggu auni anak gadis auntie eza ni.







 
 nota ummiaqeef : amacam? terror x ummi aqeef berimaginasi? hahahaha

Monday, November 29, 2010

rezeki hari ini..

malas betul la nak buat claim luar negeri ni,payah nak kira². tadi sebelum lunch dah siap tp nak kena check balik kot ade tersalah kira pulak. bos dah blah ke melaka ade meeting kat sane lunch tadi. bile bos xde ni, mood nak buat keje tetibe merundum. haha. (matila kalau bos aku bace ni).

lunch td saya makan ini :

Ginger Beef Kuew Teow!
pedas..hangat..berapi = sedap!

lps lunch td, tetibe dpt bungkusan pulak. mcm biase la ingatkan utk bos. sekali tgk address, wah saya punye? bile mase saya order barang? erm..rase mcm kotak dlmnye,bukak tgk susu free rupenye. baru teringat ade submit redemption susu anmum aqeef hari tu. saya redemp 3 kotak je,ade lg 2 kotak la akan sampai nanti. alhamdullilah, boleh tahan lame skit coz baru² ni dah beli 3 tin kat care4(tgh sale).

ini buktinye :


 
 baru dpt sekotak dah teruja. haha

 surat yg agak renyuk. ah x penting! haha

dpt pek refill 650g, jadi la buat tambah stock.



TQ anmum!


Aku hanya wanita biasa

Buat suamiku,

Kepadamu yang akan menjadi pendampingku kelak..Terima kasih kerana telah memilihku di antara ribuan bidadari di luar sana yang siap untuk kamu pilih.. Padahal kamu begitu tahu, aku hanya wanita biasa, yang sangat jauh dari sempurna.Kerananya ku ingin kamu tahu, aku bukan wanita yang sempurna, aku begitu banyak kekurangan. Maka ketahuilah..

Kepadamu yang akan memilihku kelak.. 

Aku tak sebijak Siti khadijah, kerananya ku ingin kamu tahu, aku akan saja  berbuat salah dan begitu menyedihkan. Maka ku mohon padamu, bijaklah dalam menghadapiku, jangan marah padaku, nasihati aku dengan hikmah, kerana bagiku kamulah pemimpinku, tak akan berani ku membangkang padamu.. 

Duhai kau yang telah memilihku kelak.. Ingatlah, tak selamanya aku akn cantik di matamu, ada kalanya aku akan begitu kusam dan hodoh. Mungkin kerana aku begitu sibuk di dapur, menyiapkan makan untuk kamu dan anak-anak kita nanti –Insya’Allah-. Maka aku akan tampak kotor dan berbau asap. Atau kerana seharian ku harus meguruskan istana kecil kita, agar kamu dan anak kita dapat tinggal dengan nyaman dan damai. Maka mungkin aku tak sempat berdandan untuk menyambutmu sepulang bekerja.. Ataukah kamu akan menemukanku tersengguk-sengguk saat mendengar keluhan dan ceritamu, bukan kerana aku tak suka menjadi tempatmu menumpahkan segala rasamu, tapi karena semalam saat kau tertidur dengan nyenyak, aku tak sedetikpun tertidur karena harus menjaga anak  kecil kita yang sedangsakit, dan ku tau kamu letih mencari rezeki untuk kami maka tak ingin ku mengusik sedikit pun lelapmu.. Jadi jika esok pagi kau mendapatiku begitu letih dan ada lingkaran hitam di mataku, maka tetaplah tersenyum padaku, kerana kau adalah kekuatanku.. 

Padamu yang menjadi nahkoda dalam hidupku kelak.. 

Ketahuilah, aku tak sesabar  Fatimah, ada kalanya kau akan menemukanku begitu marah, menangis , bukan kerana ku membangkang padamu, tapi aku hanya wanita biasa, aku juga perlu tempat untuk menumpahkan beban di hatiku, tempat untuk melepaskan penatku, dan mungkin saat itu aku tak menemukanmu, atau kau begitu sibuk dengan pekerjaanmu, maka bersabarlah, yang ku perlukan hanya pelukan dan belaianmu.. Kerana bagiku kau adalah titisan embun yang mampu memadamkan segala resahku.. 

Ataukah ada kalanya tanganku akan mencubit dan memukul penuh kasih sayang si kecil kerana lelah dan penatku di tambh rengekannya yang tak habis-habisnya. Sungguh bukan kerana ku ingin menyakitinya, tapi kadang aku kehabisan cara untuk menenangkan hatinya. Maka jangan memarahiku kerana telah menyakiti buah hati kita, tapi cukup kau usap kepalaku, dan bisikkan kata sayang di telingaku, kerana dengan itu ku tau kamu selalu menghargai semua yang ku lakukan untuk kalian, dan kamu akan menemukanku menangis menyesali perlakuanku pada anak kita, dan aku akan merasakan ribuan kali rasa sakit dari cubitan yang ku berikan padanya, dan aku akan berjanji tak akan mengulanginya lagi.. 

Padamu yang menjadi imam dalam hidupku kelak.. 

Ketahuilah, aku tak secerdas Aisyah.. Maka jangan pernah bosan mengajariku, membimbingku ke arah-Nya, walau kadang aku begitu bebal dan bodoh, tapi jangan pernah letih mengajariku.. Jangan segan membangunkanku di sepertiga malam untuk bersamamu bermunajat pada Kekasih yang Maha Kasih.. Jangan letih mengingatkanku untuk terus bersamamu mendulang pahala dalam amalan-amalan sunnah.. Bimbing tanganku ke JannahNya, agar kamu dan aku tetap bersatu di dalamnya. 

Padamu yang menjadi kekasih hati dan teman dalam hidupku.. 

Seiring berjalannya waktu, kamu akan menemukan rambutku yang dulu hitam legam dan indah, akan menipis dan memutih. Kulitku yang bersih akan mulai kereput. Tanganku yang halus akan menjadi kasar.. Dan kau tak akan menemukanku sebagai wanita cantik, yang kau khitbah puluhan tahun yang lalu.. Bukan wanita muda yang selalu menyenangkan matamu.. Maka jangan pernah berpaling dariku.. Karena satu yang tak pernah berubah, bahkan sejak dulu akan terus bertambah dan kian bertambah, iaitu rasa cintaku padamu.. 

Ketahuilah.. Tiap harinya, tiap jam, minit dan detiknya, telah aku lewati dengan selalu jatuh cinta padamu..Maka, cintailah aku, dengan apa adanya aku.. Jangan berharap aku menjadi wanita sempurna.. Maafkan aku kerana aku bukan puteri.. Aku hanya wanita biasa.. - (copy form FB)



Friday, November 26, 2010

today is friday!

salam1 malaysia...

saya ada pantun seram waktu kecik² suka pantun begini :


hari ini hari jumaat,
hari esok hari sabtu,
hari ini jumpa mayat,
hari esok jumpa hantu.

arrgggghhhhh!!! bak kata aqeef, akottttt!!!!
dah la semalam layan citer kum kum @ astro ria, aqeef teman tgk.
abah dia dah masuk tido dulu tinggalkan kami..tp x sempat tgk ending la..terlelap sudah.
feel so sleepy...huargh!~menguap~
semalam puasa, entry pun puasa juga coz no entry for yesterday. hehe.
pesan kat suami suruh beli tauhu bakar kat teja(medan makan p9).
sedap tau tauhu bakar kat situ, rase skali nak lg dan lagi.(x sempat snap pic,next time k)
hari tu bawa untuk MIL dia kata sedap, next time dia suruh beli lg..hehe
suami beli 2 bekas,cam tau saya bole habiskan 1 bekas. haha.
sementara tu masak utk berbuka. masak cpt² coz maghrib kul 7pm.

x sempat snap pic makanan. menu adalah :
nasi putih panas
ayam goreng crispy
kangkung goreng belacan
sambal sotong balance semalamnya
ribena ais
= kenyang. alhamdulillah..

hari ni x puasa. tp next week insyaAllah nak puasa lg isnin&kamis.
walaupun bukan puasa ganti coz x ponteng tp nak puasa jugak.
harap² berat badan dpt dikurangkan. ade maksud tersirat di situ,ahaks!~
semalam sebelum balik keje sempat posing kat lobi wif geng gedix sekalian.

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


 nota ummiaqeef : yes! i nmpk kurus skit,hahaha...



Wednesday, November 24, 2010

Help! ini betul²..bukan cobaan!


OMG! biar benor?? xkan la kot ..
hari² timbang berat asik mcm tu je..
takut la weh,camane nak buat ni??
dah parah dah ni,takut!!!!
esok nak puasa lah!



bestnye dpt perut ramping camni...

.

.

.

.

.

.




bila la agaknye nak dpt pakai jeans dgn selesanye..
mau ada azam baru nak dpt berat bawah 50kg..
chaiyokkk! utk diri sendiri...

Tuesday, November 23, 2010

budak ni kalau dpt layan citer kegemaran.....

petang td pegi pasar, siap bawak troli pasar siap2.
mule pegi bahagian makanan..pastu buah..sayur..dan lauk...
mujur ade troli walaupun jalan di batu-batu yg agak mengganggu.
bawa duit RM60 ++ dan balance cuma ++
yg RM60 sudah digunakan? apakah??

suami lepas maghrib sudah keluar p main badminton.
wah,kerap bersukan sekarang. saya?
mcm biase,layan anak sambil FBing..blogging..hihi..
aqeef asik kacau je,dah 2kali asik off laptop ni..Grrrrr!
saya cari alternatif lain nak suruh dia diam..haha..giler kejam mak dia..
teka dia sedang apakah?


 mcm2 style ado..

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 ni style lain pulak..

kejam x? buka cd backkom nak suruh dia diam tgk tv.
tp terganggu juga ye sbb dia asik panggil je suruh tgk same. haih!
kejap2, 'mi..abish.....' (ummi,abis...)
saya,'ade lg...tu ha..(sambil tunjuk kat tv)..mcm tu la dialog dia berulang2 laki..
letih dah ni..kalau ade 100siri,100kali la saya kena ulang ayat yg same..??????
citer ni ade 104siri,tiap siri dlm 10min je kot.
abis je sambung siri lain-sambung lagi-dan-lagi..
sampai habis 1 cd..ade 2 cd dlm tu..

alamak,terbau something la...
rupenye aqeef poo-poo sambil tgk backkom! (sila rujuk pic pertama)
arrggghhh! spoiled betul la. nak cebok pun dia x mau..
dgn aqeef kena slow talk, ckp camni :
'jom cebok dulu,nanti backkom tunggu' (sambil pausekan cd)
baru la dia nak pegi..hehe..
bg sesiapa yg punya masalah cam saya ni bole la try taktik ni k..
k la..mau cebokkan aqeef..daaa!!

 

Monday, November 22, 2010

mode : tidak bermotivasi coz dah cuti 5 hari

hai kawan²,
hari ni sgt lemah,bgn tido-kejap duduk-kejap baring-duduk-dan-baring lagi.
angin sepoi² bahasa bertiup masuk ikut celah tingkap rase seram uolls..
mcm cerita² hantu tu. aqeef dah tau ckp,'tu'(antu) kalau tgk cerita antu.hehe
mata pun mcm ditiup² x mau celik..cargas! cargas!
terus mandi-solat-bersiap-hantar aqeef-pegi keje..

lame dah x update blog sejak cuti raya haji itu hari.
saya raya di rumah mil dan petang tu x disangka² gerak balik ke johor.
owh, suami saya baik hati walaupun saya dah merajuk coz dah petang sgt baru nak gerak.
pukul berapa nak sampai? lewat malam bukan? alasan : mau tido dulu,tu bukan tido tp pengsan namenye,kul 5.30 baru bgn.

sampai kg hari rabu mlm tu dlm pukul 10lbh. yeay! saya buat surprise!
sume org x sangka saya balik..huhu..yg paling teruja si aqeef sbb jumpa cousin² dia.
kul 12 mlm pun x tido lg ye,jenuh nak menidokan dia. sampai nangis² x mau tido. haiya!
selama 3H 2M je kat sane. coz jumaat dah balik putrajaya.
ambil adik ipar yg mengajar di kolej berdekatan kg dan terus balik.
sepanjang perjalanan yg mengantukkan dan saya terlelap.
sian suami drive sorang²,aqeef yg good boy coz tido sepanjang perjalanan.

sabtu dan ahad berada di putrajaya. rutin harian seperti biase.
dlm hati kate, lamenye x pegi keje.
bile dah tiba hari keje, eh,malasnye nak keje..nape ek?

pagi ni sarapan nasi goreng pedas + milo panas = berapi!
oklah, x mau merapu panjang².
huargh!~sambil mengeliat~ bestnye..

cau-cin-cau

nota ummiaqeef : suami ngelat,dpt mc pula hari ni,cherry berry..

Tuesday, November 16, 2010

Selamat Hari Raya Aidiladha!

selamat bercuti dan selamat hari raya aidiladha!
kpd yg balik kg tu,hati² di jalan raya..
saya x balik kg.. :(
raya di kg dekat saja..15min sampai,hehe..






from :

me & family

backkom!

yeay! finally, i got this cd!


haha..bukan utk saya ye,tp utk AQEEF! dia suka tgk citer ni,selalu tgk kat astro ceria. kadang kalau kat laptop dia suruh bukak youtube citer ni coz pernah bukak bg dia tgk. tp letih la kan asik nak loading tiap² siri dan bila habis kena klik siri lain pula. haih! nak tgk tv pun x senang tau. kalau dia reti klik sendiri xpe jugak, ahaks!~

cd ni ade 104 siri. gerenti aqeef ngadap dpn tv je nanti..hahaha..cari kat alamanda asik xde stock je,ade ke org beli? so,kirim kat eza@mama_auni kalau dia terjumpa kat mane² kedai cd. haha.. x sabar nak tunjuk kat aqeef. mesti dia x mau mandi,x mau makan,x mau tido ni..ekekekekeke...

nota ummiaqeef : selamat hari raya aidiladha! saya raya kat umah mil je,dekat je pun x sampai 20min dr rumah saya. huhu. selamat bercuti ye! walau raya dekat tp saya cuti 2 hari selepas raya! boleh berjimba! yuhuu!


Monday, November 15, 2010

jalan² tgk pane(read as aeroplane)

petang smlm jalan² ke lcct. saje bawak aqeef tgk plane. dia sebut 'pane'..kalau lalu kat highway salak-sepang tu mmg nampak jelas aeroplane ye. ade yg baru nak terbang,ade yg nak mendarat. masuk kat lcct tu tp susah parking situ,benti tepi jalan je dekat ngan landasan tu. pastu abah aqeef bawak pegi 1 bukit tu mmg nampak jelas. sekali ada polis jage daaa...

seb baik dia kasi can coz sian kat aqeef. hehe. dpt la dlm 10mi tgk plane fly. teruja sungguh dia dpt tgk dekat dan life dr darat terus ke udara..hahaha.. len kali kite ajak abah naik pulak ye..hehe..

like this pic

muka saya sudah mulat..

aqeef yg teruja..(padahal maknye skali..haha)

ready to fly
another plane


nota ummiaqeef : teringin bawak aqeef naik fligth..maknye pun teringin juga,baru 2 kali naik AA..

minggu org kawin..

weekend baru ni ade jemputan kawin kawan opis. sabtu tu adik k.maya (opismate). ahad pulak opismate saya, hazril dan k.idah. huhu. jimat tghari x payah masak,hahaha..giler kejam! xde la,sabtu tu saya tumpang eza@mama_auni je coz laki i x dok. balik tu masak jugak coz karang suami balik kelaparan pulak. (seb baik saya masak coz dia balik terus pegi dapur..ahaks!~)

ok,hari sabtu xde amik gambo pun. hari ahad baru ado coz ade tukang-snap-gambar..haha.. tp gambo saya x byk pun.. jom layan piccas...


 aqeef yg moody coz baru bgn tido


 pasangan-pengantin-jumpa-jodoh-di-opis


 me yg dah gems + eza@mama_auni 


 budak² berdiskusi

 my new baby..hehe..my fren's baby la..

 x tahu apa yg mereka fikirkan


nota ummiaqeef : selamat pengantin baru buat hazril dan k.idah. semoga berbahgia hingga ke akhir hayat.

Friday, November 12, 2010

lunch @ encik kenny!

owh,saya agak bz pagi td coz bos ade. kena cover line skit,kang kantoi pulak. ok, as usual, every friday kami akan lunch kat luar. means luar dr opis la ye. tmpt faberet, alamanda la.. kalau la ade shopping complex lain kat putrajaya ni. hehe. sebelum sampai alamanda dlm 10min perjalanan,kena decide dulu nak makan ape. kalau x nanti buang masa duk pk nak makan mane..nak makan ape..so,turun dr kete dah decide, hari ni makan di kenny rogers. ni yg saya lemah ni, kalau bercerita mesti panjang lebar. k la,pendekkan citer.

sblm makan sumer bising bebel² borak², bila dpt makanan terus senyap. nape ek? hehe.. ye la,tgh makan x elok bercakap..kahkah! menikmati tu..k la,saya order menu kat bawah ni. sedap gilak! lg² ada org belanja,jadi super duper sedap! thanks eza a.k.a mama_auni for the treat.

~cilok gmbr kat fb iza,hehe~

nota ummiaqeef : makan dgn baca bismillah dan x toleh kiri kanan..hahaha..


Thursday, November 11, 2010

menu dinner yg tersalah..

semalam petang dah berangan mau masak daging masak kicap sama sambal sotong. dgn belum mandinye saya keluntang-keluntang kat dapur. lepas maghrib baru dinner. mase nak makan tu, incik hubby kate, 'setahu abg, kalau masak x bole campur lauk darat ngan laut'. (saya diam membisu sambil buat muka sentap sbb dah termalu)..haha..betul ek? saya main hantam saja..gilak!

menu ringkas smlm :

~ daging masak kicap sempoi ~

~ sambal sotong meleleh ~

pagi td tgk daging tu tinggal skit,saya goreng nasi campuq itu daging..mabeles! bawak bekal dan tinggalkan semangkuk buat hubby terchinta! tp x sempat snap gambar..dah licin..hehehe..

nota ummiaqeef : shin, kau x terliuq kan? coz dah dpt nasi lemak buatan mel pg td..ekekekeke..

percubaan kedua berhasil!

kesinambungan dari entry semalam, saya nak update 2nd trial aqeef tanpa BF..hehe..semalam balik keje kan,dia x cari pun. dia sibuk main² pastu ikut saya kat dapur. tgk saya masak. x lame abah dia balik,terus main dgn abah dia pulak. mlm pun same,kadang² tu mase dia dah mengantuk ada juga dia hug saya dan baring² kat saya. saya layankan je la.

ada tu saya tanye, nak 'nenen'? dia kate, 'tanak'..ok,mesti dia dah mark, 'nenen' pedas..hehe..hampir berjaya! mlm smlm dia langsung x nak susu botol kan? mlm tadi dia nak! saya buat sikit je 5oz, tu pun dia minum x habis.waktu tido pun ada jaga² jugak. saya sediakan air masak dlm botol. dia x nak air masak lah.

mungkin mase tido dia mamai² dan dia nak BF. tp saya ckp lg,pedas la. x jadi niat dia. dlm 2-3 kali jugak dia mamai dan nak terBF. tp saya ckp lg. sian kan? tp saya mau keraskan  hati sampai dia x mintak x nak langsung. hehe. tp kan,salah ke tindakan saya ni? incik hubby kate,nanti kan dia pandai berhenti sendiri. tp bila? 3thn? 4thn? hadoi! ngeh..ngeh..so,kite tungguuuuu!!!

Wednesday, November 10, 2010

cubaan pertama berhasil!

saya bertekad untuk stopkan BF pada aqeef.. giler kejam x saya? saya nak train dia dr skarang coz umo pun dah 2thn 2bln. dia bukan nak susu sgt pun,cume gian nak ngempeng (bahasa jawa) je..ptg semalam saya lumurkan dgn bwg putih yg dibelah 2. bile dia BF tu terus terbantut dan buat muka semacam.sian tau,dia kate 'dah'(pedas)..terus bg air masak kat dia..

pastu malam bese dia akan ngempeng kejap² tp saya kate pedas,nak ke? terus x jadi dia nak meneruskan niat dia. nak buat susu botol dia x mau. sampai la dia nak tido,x senang duduk tau dia. saya kene keraskan hati jugak. last² dia pusing kiri pusing kanan atas sofa tu terus terlelap. then mase tido dlm bilik pun dia ade jage² jugak,saya ckp pedas,nak ke? dia x jadi lg..last skali saya bg air masak dlm botol baru dia minum. kul 4.45pg saya sedar buat susu dlm botol tp dia x mau minum sampai pagi. pity him.. :(

bile bgn tido tu dia mcm moody skit. lepas tu baru dia ok. excited dia nak kuar rumah pg td,saya ingat dia semangat nak g umah babysitter,rupenye dia nak g taman. adoi,ade ke nak g taman pepagi buta? harusla dukung dia terus, kalau x, mau dia berguling kat jalan tu..haiya! hari ni nak try lg,sampai dia x nak dah. hope saya berjaya.. cian kat budak ni kan?


 wif mucung mouth..

 the botak boy..

 mcm ni la rupa dia kalau merengek..

 makanan yg penuh dlm mulut..


nota ummiaqeef : b****t saya bengkak pulak coz dia x nyusu..adusss!


Tuesday, November 9, 2010

hepi besday mama_auni a.k.a eza!

hari ni adalah besday eza a.k.a mama_auni, my geng gedix a.k.a 3 serangkai. saya dan sorg officer yg mana besday sudah lepas pd 29 & 31 okt yg lalu pun join skali utk membelanjakan kawan² seopis..oh,ayat tidak betul ye uolls..to student² UPSR/PMR/SPM yg terbace blog ini, sila jgn gunekan ayat tersebut utk membuat karangan anda..saya tidak bertanggungjawab di atas kegagalan bahasa anda.

ok,berbalik pada celebration besday girl hari ini, saya,besday girl dan sorg lg officer telah bersekongkol utk membeli kfc dan brownies sahaja. sekian,cerita utk hari ni, layan pic sajo k...

 en shuk (29/10), roxy-me (31/10), eza (9/11)
tapi saya paling muda. ok,saya tipu! eza muda setahun je dr saya.
en shuk tua byk dr kami..kahkahkah! seb baik dia xtau blog saya..hehe


 ok,besday girl pakai baju purple ye..
yg baju maroon tu tumpang glemer je..


 gambar besday boy xde pulak..huhu..


 owh,muke sgt pale!


the things that i like very much!
.
.
.
.
.

huhu..sayang tau nak makan limited edition brownies ni..hahaha..saya tipu lg! 
ini cuma dia tulisan saja ye,sape² pun bole tulis nama sendiri..
tp akhirnya dah selamat dlm perut saya..
sekian,terima kasih.

'hepi besday eza!'

:: LABEL ::

2nd jr. (5) aidilfitri (3) aqeef (68) avent (1) award (11) baking (1) bebel (1) besday (4) BFF (4) blogger (1) blogging (16) car (2) contest (51) course (3) emo (8) family members (7) FB (1) friends (3) geng gedix (14) gosip (1) hang out (36) hometown (2) hubby (7) iklan (1) info (17) internet (1) makan2 (24) masak2 (9) me (26) me hubby (3) muvie (10) my family (27) my stuff (9) newborn (1) no idea (8) nuffnang (3) opis (30) parenting (21) personal (12) pregnancy (9) ramadhan (2) random (5) reward (1) rumahku syurgaku (7) sales (5) shopping (13) tag (12) taska (6) vacation (4) video (6) weekend (2) wordless (2)

:: FOLLOWER ::

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"
until 11 June 2010

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST
i win consolation prize