Friday, July 31, 2009

isteri sapakah ini?

~sila klik utk lihat gambaran lbh jelas~

saje je nak wat entry ni sbbnye aku pun rimas org duk tanye je kat mak yong ni bile due..kadang² aku yg tolong jawabkan..bzbody tul aku ni..
bile jumpe org je mesti tanye, bile due?
cian aku tgk si iza ni menjawab..
so,aku suggestkan dier wat tag ni gantung kat leher..hahaha..
x sangka dier wat btl..tp xde la sampai bawak g jalan²..
just dier wat utk bg aku snap pic dier je td...hahahaha..
so,inilah
jawapan di atas persoalan yg sering ditanya..
sekian, terima kasih!


p/s : pssttt...jue, nti bile ko tgh tunggu hari boleh la wat cam iza ni ek..hehe...

Mama_Aqish GiveAway - My Cute Lil Prince & Princess

STICKY MODE!!! ENTRY BARU????
SCROLL DOWN!!!!



contest ni dianjurkan oleh mama aqish..sila klik banner di atas utk mengetahui dgn lebih lanjut..

inilah putera ku : Aqeef Irfan bin Aminorlah
dilahirkan pada : 14 september 2008
sekarang umo dier : 10 bulan ++

Syarat2nya kena jawab 2 soalan di bawah :

1. Kenapa anak anda harus mendapat award MY CUTE LIL PRINCE??
sebab aqeef tetap cute di mata ummi dan abah..walaupun rupa dier menurun abah dier tp ku tetap jeles x kisah sbb dier lg rapat ngan ummi dier..hehe..bangga ku melihat perkembangannya sedari lahir hingga la skarang ni perangai dier pun leh tahan nakalnye tp kami tetap sabar dalam membesarkan anak kami ni..huhu..suke tgk gaya dier yg sengeh² kalau kite marah dier..terus x jadi marah..


2. Ape yang anda tahu pasal blog Mama_Aqish?
blog mama ni byk citer pasal perihal keluarga mama aqish ni dr mama..papa dan aqish sendiri..perkembangan aqish dr kecik sampai la skang ni..perihal keje mama aqish dan mcm² lg..luahan perasaan sumer mmg ku suke bace dan ade gak tinggalkan jejak..ekceli mmg dah lame dah jd follower & blog listkan blog mama aqish ni sbb sblm ni pernah gak join baby cute contest yg lepas..mama aqish ni suke wat contest..pastu byk info sale bagai amat bergune kpd blogger yg lain memandangkan aku ni suke cuci mata tgk sale sane sini kira teruja jgk bile dpt tau ade sale kat blog mama ni..hehe..pastu mama aqish suke wat tutorial pasal blogging ni..maklumlah saya budak baru belajar so byk la yg dipelajari dan dipraktikkan dah pun..mmg berguna sgt utk saya di masa hadapan..hehe..di samping tu dapat ku menambah kenalan kalau join contest² yg dianjurkan sbb blogger² yg join jgk secara x langsung leh berkenalan antara 1 sama lain..

p/s : mama aqish kate contest ni bile² mase je dier nak tutup,so pun saje la join last² minit ni,mane tau ada rejeki..hihi..

Tag Dari ibuhaikal

syarat-syarat dan terma permainan tag ini ialah :-
* Tag dijawab dalam Bahasa Melayu sahaja*
* Tag orang yang telah men'tag' anda*
* Tag orang yg mahu tag*

soalan dimulakan dgn nombor 0..

0. Apakah yang anda sedang lakukan 30 minit yang lalu?
~ blogwalking sambil² rekod surat dan jawab call..

1. 2 jam yang lalu?
~ duk berborak ngan opismate aku..sbb bos xde g meeting..so,leh meronggeng ala canggung..


3.Minggu lepas balik kg..g amik rambutan ngan manggis bawak balik sini..erm..walaupun sekejap je balik tp puas..

4. Tiga lagu yang boleh anda dengar berulang-ulang kali
(i) aizat - lagu kita
(ii) aliya - tak mungkin kerna sayang
(iii) MJ - you are not alone

5. Tiga binatang yang anda tak suka
(i) ular..
(ii) lintah sbb pak mertua aku ade bela..geli....
(iii) lipan

6. Lima fakta terntang anda
i) suke berkawan..
ii) suke berblogging..
iii) suke bershopping ntah ape²
iv) suke merajuk kalau hubby x setuju dgn cadangan aku
v) kalau marah suke wat muke protes..hehe

7. Tahun depan mungkin saya akan lebih matang seiring perkembangan anak yg semakin membesar dgn sihat..bukan bermakna saya x matang lg cume saya akan cuba menjadi ibu & isteri yg baik utk anak dan suami...insyaAllah..

8. Saya tak reti nak sakitkan ati org..mesti seboleh2nye nak menjage hati org walaupun kadang2 org suke je nak menyakitkan hati saya..

9. Saya pandai menghiburkan hati org lain walaupun saya sedang bersedih.. : (

10. Kawan saya yang bernama iza itu tengah tunggu mase je nak meletup bersalin..

11. Saya ada seorang anak yg comels bernama aqeef irfan..dan suami yg panas baran bernama en amin juga kereta kancil yg cute yg saya beli sendiri tp lom abis bayar..

12. Saya seorang yg periang tapi kadang² sensitif juga cume org xtau bile mase aku sedih..sbb aku x suke tunjuk..hehe..cume ngan hubby je aku slalu bengang & tunjuk sebab tp dier xsuke memujuk..nyampah tau..

13. Adik saya tiada adik..adik ipar ade la..

14. Saya tak penah bosan dengan (senaraikan 4)
~ kerenah aqeef yg suke mengengek bile aku xde di sisinye kalau kat umah..
~ xtvt hubby ku yg suke kuar berdiskusi dgn geng² forumnye..sebenarnye bosan..
~ tugas aku di rumah..
~ xtvt bersoping yg xleh nak ditegah..

15. Bilakah pertama kali anda bercinta?
~ bercinta monyet zaman skolahan lg tp yg betul2 cinta zaman aku blaja kat poli..3 org yg pernah bertahta tp yg ke-3 ni la jodoh aku..huhu..

16. Perkara yang selalu orang tak percaya tentang anda
~ kadang org x tahu yg aku ni ibu kpd sorg anak & dah bersuami..haha..ayat apakah?

17. Saya rindu sgt zaman blaja poli dulu..enjoy2 gnan kenkawan...cintan cinton..mase zaman bujang tu x terikat ngan sesape..bole wat sesuke hati..leh kesana sini tanpa sekatan..yg paling best leh balik kg selalu..skang ni kemain sebulan pun lom tentu leh balik kg..

18. Saya tak sabar nak tgk aqeef jalan..rasa bangga melihat perkembangan aqeef sedari lahir sehingga la hari ini..skang ni dier tgk blaja nak tatih..tp slalu je malas..

19. 5 laman yang anda selalu layari
~ yahoo
~ blogger
~ facebook
~ susuibu
~ online shopping

20. Siapa yang anda mahu tag?
~ kepada sesiapa yg mahu tag ini..sila la ambil ye..jgn memalu..x mention name sbb syarat² kat atas tu kate kena tag org yg mahu..kang bg kat org tu dier xnak kang susah plak kan..hehe..nak kate nabil, lu pk la sendiri..

Thursday, July 23, 2009

bile bos g meeting..kami pun...

haha..ini la koje kitorg kat opis pg td mase bos g meeting..
sebabnye tudung kitorg same arini cume lain kaler je..
mmg dah janji nak pakai ni..hehe..
baru beli ngan org opis baru² ni..
so,arini nak menggayakan la kat opis..
senang nak pakai tp tu la nampak buruk je kalo aku pakai..
tgk org pakai cam lawa..erm..ape² je la..
saje je menggatai nak tepek kat blog ni..hehe..
sprt bese pic kami yg cute ni di snap oleh photographer x bertauliah x bergaji kami di opis..
sekian,terima kasih..



Wednesday, July 22, 2009

Friendship Award



kebetulan aku tgh boring ni baik aku menepek award ni dr blog cik anim..smlm kebetulan aku blogwalking nmpk la award ni yg ditujukan utk aku..huhu..tq ye cik anim..nampak sempoi je award ni kan..

aku rase aku xmo bg award ni kat sesape memandang ade opismate aku a.k.a teman blogger aku kate dier xmo award ni sbb malas nak copy paste..hehe..ok..sekian sahaja,terima kasih..

Monday, July 20, 2009

xtvt aqeef minggu sudah..

kan aritu aku kate aqeef kene ulser kat mulut tu kan..so,kami berdua tinggal la kat umah..start ari rabu tu dier demam aku half day..kamis aku EL sbb dier demam lg..jumaat lak aku EL lg sbb mulut dier x elok lg..duk merengek² je pastu dah 2 3 aritu dah kurang la skit..lihat saje la wajah ketidaksihatan dier tu..tp still lg nak main..ni la wajah² kesayangan hamba..

~ muke budak sakit..meleleh air liur ~

~cube cari mane aqeef? hehe..port dier tu..~

~susah tul nak snap pic dier skang ni..~

~sila abaikan background yg x semanggah di belakang~

alhamdulillah..skang ni aqeef dah beransur sembuh..xde merengek² lg..selera makan kembali pulih..kembali menenen ngan aku..dan aku hepi melihat aqeef dah sihat..

Tag hp dr diey

tetibe je arini mase aku blogwalking kat blog diey ni,ternampak tag utk aku..huhu..cam digerakkan hati gitew..so,memandangkan aku pose arini,aku pun memanfaatkan waktu rehat utk menjawab tag tersebut..wah..sepantas kilat aku menaip..hehe..

Sudah berapa lama anda menggunakan handphone tersebut?
~ rasenye x sampai setahun lg..pas aqeef lahir ~

apakah wallpaper yang terpampang di skrin handphone anda. Dan terangkan mengapa anda memilih wallpaper tersebut?

~ suke nak letak pic kami bertiga..mase ni gambar kat cameron ~
(betul ke org kate x elok letak gambar bertiga?)

Berapa jumlah ‘contacts’ yang terdapat di dalam handphone anda?
~ 211 contacts ~

Sila masuk ke ‘contacts’ dan pergi pada huruf ‘M’. Berapa kenalan anda yang namanya bermula dengan huruf 'M'?
~ 6 sahaja ( x ramai kawan ku mule huruf M) ~

Sekiranya diberi peluang, nombor artis mana yang anda mahu?
~ x mo nombor sesape..wah..gitew~

Berapa jenis handphone yang anda telah guna, selain handphone yang terkini?
~ lupe dah la tp 1st handphone dpt mase study kat poli dulu,abah yg bagi..sony ericsson..nokia..samsung..motorola..n the latest ni nokia..pastu dah tukar mcm² sbb aku ni kire suke tukar² hp..x pernah puas..hehe ~

Rangkaian telekomunikasi yang anda gunakan? Nyatakan mengapa?
~ dulu pernah pakai tm touch - celc0m - n skang ni maxis..sbb ramai kawan gune maxis..yg penting hubby ku jg gune maxis ~b

Nada dering yang anda gunakan?
~ jatuh cinta (matta band) ~

Senarai top 5 yang anda selalu msg?
~ hubby ~
~ mak ~
~ akak ~
~ along ~
~ iza ~

Soalan terakhir. Nama orang tersayang (bf/gf) yang anda set dalam handphone?
~ A b a n g ~

Orang yang nak di tag?
5 org ni sahaja :
~ iza ~
~ shinnaz ~
~ ibuhaikal ~
~ sujaihah ~
~ mama shinta ~



Thursday, July 16, 2009

aqeef x sihat..

semalam aku terpaksa balik tghari dr opis sbb pengasuh aqeef call suh tgk aqeef..badan panas,demam,merengek je xmo minum susu pun..pg tu dlm kul 5pg aku terjage mmg rase badan dier panas sgt..dah bg ubat demam ngan lap2 badan ngan kain basah..mase aku nak antar kat umah pengasuh tu dah kurang skit..tetibe je tghari tu panas balik..mase aku g amik tu mmg dier merengek je,mulut ternganga je pastu air liur meleleh..dorang ingat nak tumbuh gigi lagi ke ape..aku pun bawak balik siap lap2 badan ngan BF kan dier..BF nak pulak smpai tertido..

ptg pulak pas abah dier balik keje aku terus ajak g klinik kesihatan berhampiran. erm..nak menunggu tu punye la lame sampai tertido2 aqeef kat pelukan aku..bile jmpe doct tu mmg doct kate demam,dan aku ade ckp pasal mulut dier tu cam x selesa,xmo minum,air iur meleleh..bile doct suluh dlm mulut rupenye nmpk ulser kat lelangit mulut tu..pergh..patut la xleh telan air sume..mesti sakit kan,alang kite yg tua ni pun sakit kalo kene ulser kat mulut tu..

arini lak aku tgk demam dier dah kebah tp mulut tu still sakit rasenye sbb xmo mkn / minum. BF pun xmo skang ni..bile aku sua kan mesti dier paling ke lain..aku pun turut sedih tgk keadaan dier camni..doct ade bg ubat sapu kat ulser tu..tp aku cian tgk dier..merengek je mlm td setiap jam terjage xnyenyak tido dier..aku pun x keje la mengenangkan keadaan dier g camtu..kalau demam je xpe,ni skali ngan ulser,byk gak aku tgk mlm td..risau tul la..tp aku ade gak bg minum pakai syringe tu sbb dier xmo pakai puting ngan BF direct..

ade sesape x tau camne nak wat..aku dah xtau nak wat camane..kalau boleh biar aku je yg kene sakit tu..pls,ade sesape yg tau x?

Wednesday, July 15, 2009

10 bulan sudah..

semalam,14/7/2009 genaplah usia aqeef 10 bulan..wah..bujang sudah anak teruna ku itew..dan kemain byk ragamnye..smlm jgk aqeef ade appointment klinik utk timbang dier..kebetulan aku g skali ngan makcik pengasuh aqeef & cucunya sbb makcik tu nak check up penyakit kencing manis dier..aqeef abis cpt tp tunggu makcik tu pulak lame..dekat tengahari baru habis..terpaksa la aku masuk opis pas lunch..sementara menunggu makcik pengasuh tu,aku bawak aqeef main rocking horse ni..syok dier duk kat rocking horse tu,xmo turun..hehe..ape lanjutan perkembangan terbaru aqeef?

~ erm..skang ni dah pandai berdiri tanpa bantuan..kire dah leh imbang badan dier time berdiri tu tp x lame la..dier suke jatuhkan badan dier kat kite / duduk terus..
~ dah leh langkah setapak dua pastu cam bese jatuhkan diri kat kite..
~ merangkak laju ke sana ke mari lg² kalau nak mengejar kite..
~ suke cari ummi kat dapur / bilik kalau xde dpn mata dier..
~ suke tolong ummi masak kat dapur..hehe..kalau dukung tu sibuk nak pegang sudip..
~ kalau org tutup pintu suke ketuk² sambil nangis suh bukak pintu..

k lah,jom layan pic² di bawah :

~aqeef dan cucu makcik pengasuh (anum) aka pengasuh kedua aqeef~

~muke xde perasaan..cam abah dier~

ni pulak citer ari sabtu lepas..aqeef jatuh dr tilam..tersungkur ke lantai..abis darah bibir dier..may be gigi atas tu terkene bibir tu yg darah byk kuar..cuak gak aku..seb baik pujuk² sekejap dah diam..upah netek terus tertido..alahai..cian anak ummi ni..dah lebam bibir sebelah..hehe..cuai la ummi dier..ketuk kepala ummi ni..

~bibir dah lebam terhantuk gigi mase tersungkur~

p/s : kene cari rocking horse ni gamaknye..hehe..(ummi dier yg lebey)..

Monday, July 13, 2009

tag dr kak yong

tetibe je rajin lak aku nak menghapdet blog..saje je nak jawab tag dr kak yong ni..selalunye malas je nak jawab tp arini kerajinan mengatasi kemalasan..huhu..(dah simpan kat draft tp x posting lg)


1. Nak tau sangat nama singkatan korang,umo dan dok mana....???ye laaa..kekadang keliru gak
nih...klu dah tau...nak save,lpas ni mudah la nk ingat...he2...
name singkatan = rozie..dok kat putrajaya..tp asal johor..


2.Tiap2 hari ke korang bukak Blog nih???..biasa kol berapa??lama tak?

hari² waktu bekerja (8.00am - 5.00 pm) sbb sambil keje sambil berblogging..--> mampus kalau bos aku tau! kalau kat umah tu kadang² je time free n xde wat pe..


3.Bila dah on kat Blog...apa yg korang buat ek???
tengok komen..pastu jengah² blog kengkawan yg dah hapdet..pastu kalau free surfing la web² lain..sambil check emel n chatting..(tp keje still jalan okey)


4.Penah tak sedang asik melayan intenet ni...korang telah abaikan sesuatu....?he2

setakat ni x pernah ku abaikan keje yg ado..tp kalau kat umah tu susah skit nak berblogging dgn aman sbb si kecik kat uma tu suke mengaco..kene online time tgh mlm ke baru aman skit kalau boring² tu..atau pun time si kecik tu tido ke..kalau x mmg x senang la..tp besenye time keje dah settle sbb nti byk pulak keje yg tertangguh..


5. Macamana cara korang masak maggie ek???

bese aku suke tumis bawang dulu pastu masuk kan air - maggie - masukkan perencah tp separuh je sbb hubby ku x bg masukkan sumer..pastu pecahkan telur - sayur² ke - pastu campak la cili api skit..huh..berapi..


****Cara-cara memasak maggie yang betul daripada mamadanish..memang lepas nie aku akan ikut cara ni....thanx mamaD for the info...so, uols harap kita jadikan sebagai panduan....layannnnnnn
Aku penah terbaca artikel cara2 masak maggie yg betul...patutla selama ni ramai kata maggie tu tak elok....rupenya klu kita betul cara masaknya...takde la tak elok sangat maggie tu...heheee..
caranya mcm ni...untuk masak maggie kari la..yg berkuah tu teutamanya...
mula2 panaskan air dulu...
bila dah mgelegak...masukkan mee
(biasa kita terus masukkan perencah kan...salah tu...bahaya!!!!!)
sebenarnya air rebusan mee tu lah yg bahaya tau...sepatutnya korang kena buang dulu air maggie tu...tos...
masukkan air panas yg baru bersama2 maggie tu...JGN SAMPAI air tu mgelegak!!!masukkan perencah maggie dgn sir panas...jgn sampai air tu mengelegak baru nak masukkan perencah...bahaya....
mcm ni lah cara2 masak maggie yg betul.......lepas ni korang buat cara yg betul tau..kalau tak rosak la sistem badan kita bila hirup air rebusan mee tu...hehee...

6. hubby korang tau tak korang ada blog ni....penah tak hubby korang baca blog korang????
aku ade bgtau sblm ni suh jenguk² tp dier tu bukan la minat sgt mende² ni..xtau la pas² tu ade x dier bace..kalau bace mesti malu kan..hehe..

seterusnya tag ini nak dipaskan kepada :
  1. iza
  2. shinnaz
  3. ibuhaikal
  4. dan anda yang sedang membaca n3 ini...


Friday, July 10, 2009

aqeef @ home

semalam aku cuti sbb pengasuh aqeef ade hal nak di settlekan..sepanjang dgn aqeef di rumah mcm bese la xtvt dier yg susah nak di kawal itew merumitkan aku utk melakukan keje² umah yg sepatutnye aku selesaikan semasa ade waktu kelapangan..aku wat bekpes pg yg simple iaitu telur separuh masak + nugget + air nestum utk aku lerr..tp share ngan aqeef..hehe..abah dier pun cuti sebenarnye tp seawal pg same time org p keje dier dah kuar me'repair' kete dier yg aku xtau ape lg dier nak repair..aktiviti aku mengemas rumah sprt cuci kain baju, sapu lantai, kemas dapur, lipat kain baju yg dah kering dsb terpaksa diselangseli kan dgn melayan aqeef yg x senang duduk kalo aku bergerak ke sana ke mari..pastu aku masak la makanan aqeef & lunch aku skali (menu yg amat simple skali-nasi + ikan kerisi berlada + telur dadar) tp terpaksa mengusung aqeef skali ke dapur memandangkan dier agak x gemar duk sorg² tanpa melihat kelibat aku di depan mata..aku ingatkan abah dier balik tghari rupenye sampai ke malam..sedih jgk aku sbb sblm tu dier dah janji nak bawak kami ke nilai cari baju raye..adeh..sampai sudah aku duk umah je ngan aqeef..sabar je la..sempat jgk aku men'snap' seba sedikit pic aqeef yg nakal di rumah smlm..hehe..inilah dier..

~budak nakal & xmo duk diam~

p/s : saje nak wat entry ni sbb nak tgk sticky mode kat atas jadi ke x..saya budak baru belajar..


Wednesday, July 8, 2009

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST

ekceli dah lame aku duk usha contest ni tp aku tgh punggah2 balik gambar2 kawin aku dolu2 cari yg mane 1 pic yg unik..sebabnye kak e-caR NazRIN aka ibuEiymann sedang menganjurkan The Unique Wedding Photo Contest yang berlangsung dari 1 July hingga 31 July 2009 sempena meraikan hari ulangtahun perkahwinannye yg ke-4 pada 2 july 2009 (hepi anniversary ye kak - walaupun dah lepas beberapa hari ni..hehe)..

syarat2 utk menyertai contest ini ialah :

1.terbuka kepada semua blogger tegar --> aku mmg blogger tegar.. : )

2. diwajibkan menjadi follower serta add blog ini dalam blog list--> mmg dah jd follower sblm ni dah add blog list..

3. letak banner di sidebar blog & link kan --> done!

4. sila buat special entry contest ini - upload 1 keping gambar perkahwinan terunik --> done!

(kalau x berapa jelas,sila klik pd gambar utk lihat gambaran sebenar ye)

Nama isteri : Roziana binti Abd Rahman

Nama suami : Aminorlah bin Abdol Rahim
Tarikh Tunang : 3 Jun 2007
Tarikh Nikah : 8 Disember 2007
Tarikh Bersanding : 9 Disember 2007
Tarikh Bertandang : 16 Disember 2007

5. sila jawab 2 soalan wajib :

kenapa rasa gambar itu unik / unic / unique??
so,setelah berkira2 dan berkali2 jg aku menggodek cd kawin aku ni,so aku decide pilih 1 pic ni sbg pic paling unik..ehehe..unik ke?pic ni amik mase wat outdoor session di pantai di sekitar desaru lbh kurang 20 minit perjalanan dr umah aku..kitorg lari kejap lepas majlis persandingan berakhir. aku suke pic ni sbb nmpk cam bergambar dlm gua..ade yg kate pic ni di edit frame padahal gambar ni real ye.. agak2 lubang apakah itew? hehe..ekceli ade sebatang pokok nan usang yg berada dekat ngan pantai itew..kebetulan abg photographer itew suke snap gambar yg nampak pelik2..hehe..so,mase abg photographer lalu dekat sebatang pokok nan usang tu,dier pun suh kami posing kat atas batu yg berdekatan dan leh nmpk dr lubang itew.. hehe..aku dan hubby pun ikut kan aje la..dier snap gambar kami dr lubang pokok terebut dan hasilnye adalah seperti di atas..

kenapa suka membaca blog e-caR NazRin aka ibu Eiyman??
ekceli aku dah lame mengikuti perkembangan kak e-car ni..hehe..tp mase tu kenal dlm forum SI dan pernah add friend kat friendster. lelame tu pas aku ade blog,baru aku perasan kak e-car ni ade blog tp sblm adenye blog ni dier just ade blog hubbynye kot x silap aku. so,bile nmpk kak e-car dah ade blog terus la aku jd follower. sebabnye aku suke bace kisah kehidupannye sbg ibu yg fully BF kan anaknye, eiymann selama 2 thn ++ ok..huh..caya la akak ni..mmg tabik springg la kat kak e-car..patut la leh slim cam skang ni yek..hehe..pastu kak e-car ni suke soping tu yg aku suke menyibuk tgk hasil sopingan nye..hehe..dan yg terbaru kak e-car ni ade bisnes cupcake .. sanggup dier attend class membuat cupcakes ni sehingga akhirnye berjaya membuat sendiri cupcakes dan a last siap boleh wat class cupcakes kat org len lagi tuh..fuyoh..cayalah..teringin gaks nak order cupcakes dr kak e-car ni..nanti ku pikir2 dulu yek..hehe..

6. pastikan dinyatakan link2 tersebut (no link back will be disqualified) :
link blog ini : http://ecarnazrin.blogspot.com/
link contest ini : http://ecarnazrin.blogspot.com/2009/07/unique-wedding-photo-contest-sticky.html - done!

7. tinggalkan URL-Link_contest di ruangan comment pd entry ini - done!

8. pemenang akan dipilih oleh juri profesional.

additional : terdapat jg hadiah misteri utk penyertaan ke-7,17,27,37,47,57,67,77...and so on yg blkgnye ade no.7..huhu..bestnye..

..sekian,terima kasih..

Tuesday, July 7, 2009

carseat baru aqeef..

so ini lah rupenye carseat yg aku rembat di MY DEAR WAREHOUSE yg lepas..byk tul pilihan mase tu sampai rambang mata..tp yg ni jgk berkenan di hati sbb regenye pun mmg murah berbanding rege asal..i like RED..sampai hubby ku kate,'apesal murah sgt?'..(berpatutan la juge regenye sbb terpampang perbezaan rege pas diskaun dr rege asal)..hehe..dah name warehouse sale kan..lenkali leh g lg yek..tp yg ralatnye aku x bli safety gate..alalala..rugi wooo...skang ni aqeef sering masuk dapur..dah la dapur ku itew sgt bersih ye..sbb dier slalu bermurah hati menjadi pengutip cebisan² / ape² yg terdapat di lantai dapur tu tanpa aku suruh..hihi..semoga bile besar rajin tolong ummi sapu lantai ye nak..

so,pas aku test aqeef gini la rupenye dan hasilnye..

~ testing..testing..1 2 3 ~

*
*
*
*
*

~pas dpt upah susu terus terlentok~

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Zzzzzzzz......

p/s : pakailah tali pinggang keledar..utamakan keselamatan..

Monday, July 6, 2009

aktiviti aqeef di ujung minggu..

skang ni aqeef xmo duduk diam..sik nak berkemas ngan merayap ke segenap sudut umah..pantang lepa skit mule la ilang..cam aritu aku g toilet jap mase tu aqeef kat dpn tv main menan..pastu aku kuar toilet tgk dah xde..cemas gak aku cari xde kat ruang tamu..rupenye dah sampai ke dapur..adoyai..wat ape la kat sane..sbb slalu kalau dier x nmpak aku dpn mata dier msti dier cari kat dapur..aiyak..dah la dapur tu bersih licin..hehe..cam mlm td aku tgh iron baju keje abah dier..sbuk la nak ngaco..kalau nak duk diam xpe gak..ni nak manjat kaki aku yg tgh berdiri iron baju..adeh..segera aku kasi aqeef pd abah dier kat ruang tamu pastu aku tutup pintu bilik..kejam x? siap dier nangis² ketuk² pintu aku x bukak..hehe..seb baik abah dier pujuk..lihat saja la aktiviti si kecik kt bwh ni..

petang tu pulak aku ajak hubby g maybank kejap..saje je lepak jap kat kusi di padang yg terbentang luas berdekatan maybak itew..seb baik la aqeef lom pandai lari lg kalau x,mesti jenuh aku nak kejar..tu pun nak pijak simen tu mujur aku pakaikan kasut..alahai..suke bebenor ummi aqeef dpt kuar menghirup udara segar..pastu siap g makan roti canai..dah lame rasenye x makan roti canai..cam x puas rasenye mlm sekeping..hehe..

suke sgt gambar ni sbb cam colouring² gitew..merah + orange..huhu..memeriahkan suasana..ape la aku merepek ni..bersantai di amor je kitorg ni..hehe..saje je boring ni tu yg hapdet blog yg x seberapa ni..

p/s : aku duk berlari-lari anak mengganti pose ni..adeh..bile nak abis ntah..

Saturday, July 4, 2009

sabtu punye cerite..

alkisahnye aku yg sakit tengkuk dah bape hari mungkin akibat salah tido / bantal..sakit yg amat sgt mase nak gerak2 kepala pun sakit..menangis gak la aku menahan..duk urut2 sendiri jgk mmg xleh tido aku..pg tu aku bgn cam bese g keje tu sbb aqeef mmg bgn awal..aku kejut hubby sbb dier kate nak g gotong royong kat kawasan perumahan kuarters ni..semangat tu hubby aku..hehe ade dpt notis yg diedarkan di setiap rumah,rupenye hubby kate ade taklimat kesihatan je cam kebersihan umah sumer bagai..aku pun duk berdua ngan aqeef terasa lapar lak..so,aku wat mihun singapore + nugget ayam + teh o..bile hubby balik rupenye dier dah makan mase dr taklimat td,so dier dah kenyang mkn nasi lemak..panjangnye intro ni..hehe..kalau malas bace xyah la bace ek..tghari tu mmg x masak sbb mihun byk lbh..

~aqeef yg susah nak snap pic dier skang ni n susah nak senyum~

pastu dlm tghari pas zohor tu kami bertiga g ke warehouse my dear kat puchong tu..1s time pegi seb baik hubby bermurah hati nak g n seb baik x sesat..sampai2 je mmg ramai org kat situ mujur x terlalu crowded..tujuan utama nak cari carseat utk aqeef memandang baby carseat/carrier yg lame itew dah x selesa ngan aqeef..maklumlah dah semakin panjang membesar & dah pandai duduk ni xmo baring dah duk kat seat yg lame itew..aku stand by je sbb kekadang tu aku kene drive bawak aqeef sendiri..mase kat warehouse tu mmg byk yg kenan tp itew la hubby suh bli yg perlu je..tgk brg2 ade yg murah btl ade yg mahal jgk cam kat pasaraya.. nanti la aku upload pic carseat yg aku beli..x sempat nak snap..

pas balik warehouse tu aku g umah mak mertua aku sbb hubby ade urusan kat umah sewa kat kota warisan..so,dier drop kan aku n aqeef jap kat umah mak dier..ape lg,kalau aku balik ngan aqeef mesti anak2 buah hubby duk melayan aqeef tu..best..bes..leh aku rehat skit..hehe..sila la layan pic anak2 buah hubby aku yg ramai tu aka cousin2 aqeef itew..

~x phm nape dlm pic ni aku nmpk tembam..hihi..~



kembar ni anak ke-2 & kw-3 kpd akak hubby aku iaitu akak ipar aku lerr..sorg dipanggil kakak sorg lg dipanggil bulat..x phm aku nape digelar bulat..mungkin mase baby yg adik tu nmpk bulat skit kot..atau mata dier bulat..ntah ek..sblm ni susah aku nak bezakan antara mereka berdua ni tp lelame tu aku perasan ade sesuatu yg leh membezakannye..hehe..agak2 korg ape yg membezakan di antara mereka berdua ni ek..sila la teka..hehe..

p/s : mata pun dah mengantuk ni..nak tido dulu ye kengkawan..daadaaaa....


dapat award pulak..award ni dtgnye dari sujaihah..sebenarnye aku xtau dier ni akak ke adik sbb dier slalu bahasakan diri aku ni akak..

The rules:Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award ini :

cik sujaihah

1-rakan blogger yg rajin bg komen / tag / award..hehe
2-mama kpd nur humairah adelia yg cute miut..
3-xtau dier ni akak ke adik pd aku..hehe.sila jawab ye di ruangan komen..
4-tarikh nikah dier lebih sehari pd tarikh nikah aku..
5-melahirkan baby nur humairah yg comei tu same bulan ngan aqeef iaitu bulan september 2008..

Setiap blogger mestilah menyatakan 10 fakta atau hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award yg seterusnya :

1-org johor..kawin ngan org selangor..keje kat putrajaya..
2-isteri kpd en aminorlah yg cpt baran..
3-ade sorang baby boy yg comei bername aqeef irfan..
4-suke shopping..
5-gemar berblogging skang ni..
6-suke nyakat kengkawan..
7-suke berkawan..
8-seorg pendengar yg baik..
9-seorg PA kpd bos
10-memiliki sebuah kancil yg comei - wanita misteri x-xray (wmx)..hehe

Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnye dan describe tentang mereka :

nak bg kat kawan aku yg ni je :
i) iza - mom-to-be aka opismate aku..
ii) shinnaz - opismate aku jgk..
iii) ibuhaikal - ibu kpd kwn aqeef iaitu dak aikal
iv) anim - x-opismate / x-poli

p/s : sila la merajinkan diri ye..penat aku cr idea yg wat entry ni..aduh..cik sujaihah ni saje je nak mendera minda ku..btw,tq sbb bg award ni..sori sbb lmbt wat..hehe
..

Tag lagi..

Dapat tag lg..tag ni dtgnye dr ibuhaikal..kite dah jawab tag ni ye..

1.) Bila Last Kena Marah?
--> blm kene marah lg..

2.) Kena Marah Ngan Sape?..Letak Nama Penuh Beliau..
--> xde sape2 yg marah..kalau ade pun en amin la..

3.) Apakah Tindakan Anda Bile Kena Marah?..
--> diam seribu bahasa sambil wat muke x puas ati..tp kalo aku btl aku akan menegakkan keadilan..

4.) Apakah Perkataan Pertama Yang Keluar Selepas Anda Dimarahi?
--> pesal nak marah2 ni?

5.) Antara Bentes Kaki Dengan Pijak Kaki, Mana Pilihan Anda Jika Dapati Anda Tidak Bersalah?
--> tiada jawapan di atas..kalau aku x salah aku akan mempertahankan diri sendiri..

6.) Rasanya, Bile Anda Kena Marah, Anda Akan Lepaskan Pada Orang Sekeliling kah?..Atau Siput Tepi Pasu..Atau Daun Pokok Semalu?..
--> aku x lepaskan kat org lain tp aku akan citer kat org yg rapat ngan aku..supaya ilang sakit ati / sedih / tekanan..

7.) Apakah Ucapan Kepada Orang Yang Suka Marah2?..
--> semoga dibukakan pintu hatimu supaya tidak marah2..

8) Senaraikan beberapa orang yang anda rasa boleh jawab tag ini. ??
--> rakan blogger ku iaitu :

i) anim - x-poli / x-opismate
ii) ada - x-poli
iii) eda - x-poli / x-opismate
iv) suzie- x-poli / x-opismate

v) mama shinta - rakan SI
vi) sujaihah - mommies blogger


Thursday, July 2, 2009

entry wat ilang bosan

ini lah xtvt kami 2org td di opis..seb baik ade en cameraman yg rajin men'snap' pic kami..kebetulan bos xde g meeting..staff pun ramai xde..kami berdua pun dgn selambernye berposing di segenap sudut utk memecah suasana..ceh..ayat x leh bla..saje nak tayang pic aku makyong a.k.a iza ni..hari ni ialah hari pakai batik ye utk org gomen..sila la layan..ini sebenarnye jg paparan pic makyong permintaan dr ibuhaikal ye..(geng chat & blog kami) huhu..

~1st pic - nmpk cam x bermaya gitew! testing..testing..~

~ 2nd pic - dah start wat aksi terlebih sudah ~

~ 3rd pic - pesal muke aku nmpk mulat?? x aci.. ~

~ last pic - nape makyong ni pegang perut? aku x phm la..takut terbobos kot..hehe ~

p/s : ibuhaikal, sila save pic ni as wallpaper ye..hehehe..xdela..gurau sajork..


:: LABEL ::

2nd jr. (5) aidilfitri (3) aqeef (68) avent (1) award (11) baking (1) bebel (1) besday (4) BFF (4) blogger (1) blogging (16) car (2) contest (51) course (3) emo (8) family members (7) FB (1) friends (3) geng gedix (14) gosip (1) hang out (36) hometown (2) hubby (7) iklan (1) info (17) internet (1) makan2 (24) masak2 (9) me (26) me hubby (3) muvie (10) my family (27) my stuff (9) newborn (1) no idea (8) nuffnang (3) opis (30) parenting (21) personal (12) pregnancy (9) ramadhan (2) random (5) reward (1) rumahku syurgaku (7) sales (5) shopping (13) tag (12) taska (6) vacation (4) video (6) weekend (2) wordless (2)

:: FOLLOWER ::

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"
until 11 June 2010

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST
i win consolation prize