Wednesday, April 29, 2009

award lagi - friendship



award ni pulak diterima dari iza & ibuhaikal...tq..tq..
  1. letakkan logo award ini ke blog anda
  2. anugerahkan award ini kepada 10 blog yang anda anggap paling berinspirasi dan sangat mesra.
  3. pastikan anda menyatakan penghargaan ini melalui 'backlink' dengan blog yang anda anggap paling memberikan inspirasi dan mesra dari blog anda.
  4. informasikan penerima award mengenai award yang mereka terima dengan menyatakan komen di blog mereka.
  5. berbagi cinta & sayang untuk penghargaan ini kepada pemberi anugerah ini.
  6. Mereka yg bertuah ialah:-
^ada^
^diey^
^anim^
^mama_aqish^
^shinta_mum^
^suziey^
.
.


dan sesape sahaja yg sudi menerimanya..tq..

Tuesday, April 28, 2009

need to rest..

..aktiviti hujung ini adalah jeng..jeng..jeng..
.
.
.
.
.
. ..bercuti di cameron highland..
..huhu..cam best je,dah lame x g jalan² makan angin..
..ahli konvoi terdiri daripada..
..parents aku..
..family aku..
..2 org kakak aku beserta family masing²..

..kamis ni parents aku datang sini..
..jumaat tu plak gerak ke cameron..
..2H 1M je kat sane..

..ape yg menarik kat sane ek..
..ape kate kengkawan ku tulun bg suggestion skit..
..kepada sesape yg dah pernah g sane..
..bg la pendapat skit tmpt² menarik utk dilawati..
..sejuk x kat sane?..
..sila tinggalkan komen anda..tq..

Monday, April 27, 2009

yg mana 1 idaman kalbu?


cube teka yg mane 1 keta idaman kalbu ku? hehe..

*proton exora*

*toyota caldina*

*toyota wish*


*suzuki swift*

jangan tertipu dek gambar² di atas..
gambar tersebut hanyalah gambar² hiasan..
sbb nye aku masih belum mampu utk memandunya memilikinye..
korang rase bile agaknye aku dapat memiliki salah 1?
berangan je la..hehe...jangan marah...

Thursday, April 23, 2009

tag mengenai pasangan



Saper nama pasangan anda?
nama sebenar ialah AMINORLAH BIN ABDOL RAHIM..nama gelaran pula AMIN..

Baper umo pasangan anda?
bulan 12 ni genap 28 tahun..

Apa yang paling diminati oleh pasangan anda?
giler kete..suke modified kete..kete..kete..kete..buhsan aku..

Apakah karektor pasangan anda?
PANAS BARAN tp CARING..cewah..byk tanye cam polis..moody..kalau org tgk mesti org ingat dier sombong sbb muke dier mmg camtu..yg paling aku x gemar ialah SUKE PROTES AKU..

Makanan kegemaran pasangan anda?
nasi ayam..roti canai..masakan isteri..(perasan la pulak)..

Macam mana pasangan anda tidur?
posisi bebas..mengiring / telentang / meniarap..BERDENGKUR itu benda biase yg sering ku dengar..

Apakah perkataan pertama yang dilafazkan ketika pertama kali berjumpa dengan anda?
erm..perkataan ape? lupe dah la..sbb sblm tu x pernah jumpe just ber'sms'..ni kes org tengah kenal secara x sengaja la ni..

Apakah yang membuatkan anda suka dengan pasangan anda?
sebab dier caring sgt dan romantik mase mule² ngurat aku dulu..skang xde maknenye..

Apakah impian anda dengan pasangan anda?
hidup bahagia bersama keluarga kami..kekal dan setia hingga ke akhir hayat..

ini sesi membagi² tag kepada para-para sakura sahabatku yg dihormati:

..ada..
..diey..
..Mama_Aqish..
..kakyong..
..suziey..
..shinta_mum..

p/s : mesti korang suker tag ni..ehehe..



saje-saje je


alhamdulillah..mata aqeef dah x bertahi lg..dah ok la drpd aritu..byk smpai melekat mata nye xleh bukak..bgn tido pun senang..risau gak takut sakit mata..walaupun sakit tp dier tetap xmo diam..susah nak mengawalnye..kuat nangis..manja..nakal..minta perhatian..sumer ade padanye..

haritu ade amik gambar aqeef tgh sengih..pastu baru nampak gigi 2 batang tu..ada perasan x? kalau sesaje nak mik gambar giginye tu punye la susah..mmg x bg kalau kite pegang bibirnye tu nak tgk gigi..ni secara x sengaja terpampang tu yg tepek kat sini..ehehe..skang ni aqeef suke ckp sorg²..abababa..atatatata..etetete..awawawa..mcm² bunyi yg kuar dr mulutnye..duk mengomel macam ummi dier ape ntah..kalaulah ku tahu bahasa bayi..hehe..seronok sgt tgk anak membesar..rase cam baru je melahirkan dier..tup tup..dah 7 bulan lbh..semoga aqeef menjadi anak yg baik..jgn nakal² tau..dengar ckp ummi ngan abah..cayang dier..muacchss...aqeef pun kalau kite mintak 'sayang' (kiss) mesti dier nganga mulut lekat kat pipi sambil wat bunyi..abis basah kena air liur pipi ummi ngan abah..ehehe..cayang sgt kat aqeef n hubby..

award cute


..award ni pulak dapat dr puan iza my opismate..
..yang sedang memboyot itu..ehehe..
..tq ye bg award ni dan mengklasifikasikan aku & blogku sbg yg paling cute..
..sesungguhnye ko kena terima hakikat yg aku mmg cute..huahuahua..
..skang ni aku pulak nak membagi² award ini kepada semua 'follower' di blog ini..

..silalah ambil juga kepada blogger / silent reader yg senantiasa menjengah² blog ku yg x seberapa cute ini..

Wednesday, April 22, 2009

award : bangga jadi aweks

aku dapat award ini dari anim..'beautiful girls award'..huh..i like...



Syarat2 menerima award ini:

1. Pastikan jantina anda ialah perempuan
2. Copy badge sebagai award anda
3. Nyata 7 sebab kenapa anda bangga menjadi perempuan
4. Pass kan award ini kepada girl-friends anda

aku bangga menjadi perempuan kerana :

1. kalau aku jalan pimpin tangan ngan pompuan org x anggap pelik sbb kalau laki pimpin tangan ngan laki mmg pelik..
2. rasenye aksesori wanita lebih murah skit berbanding lelaki..ye ke..
3. wanita memiliki sifat keayuan dan kesopanan..ehehe..
4. bile kawin dapat duit hantaran dan mas kawin dr suami..
5.bile dah kawin,dosa isteri ditanggung oleh suami..(sedarlah wahai isteri)
6. boleh melahirkan zuriat dari suami..
7. syurga itu di tapak kaki ibu..

rasenye ramai geng ku yg dah dpt award ni..so kepada blogger lain yg rajin nak wat sila la ambil..jgn malu² / segan²..

Tuesday, April 21, 2009

sakit mata ke?

semalam aku x senang duduk di opis..badan di opis tp hati teringat kat aqeef..dier cam kena sakit mata ke ape aku pun xtau la..sbbnye pg² bgn tido mesti mata dier melekat..byk taik mata yg berkumpul di matanya..cian tgk..walaubagaimanapun, aku tetap juga hantar ke umah babysitter..tp tengahari tu aku kuar jap g tgk aqeef kat umah BS..mase aku datang tu aqeef tgh tido dlm buai..aku pun borak² la ngan makcik tu sampai dier terjaga..tgk mmg byk taik mata pastu dier nmpk aku terus nak mintak amik..aku pun angkat la..cian tgk aqeef..makcik tu kate bawa la g klinik tgk takut melarat..so,aku decide nak g bawa dier..tp handbag aku kat opis lak x bawa balik..sblm tu aku singgah umah jap tukarkan pampers ngan baju n bawa bersama perkakasan dier..so aku pun angkut aqeef ke opis sbb nak amik handbag..

nasib baik waktu rehat mase tu so bos pun xde..aku pun berkemas² n lepak jap kat surau sementara mengisi tangki anakku itu..hehehe..tp bukan dier nak meyusu sbb kat dlm surau tu ade makcik² cun yg mengagahnye..di opis pun ade gak auntie² n ancle² yg melayan, asik sengih je pastu berpaling cam malu² kambing..hehe..gediks jgk anak teruna ku itu..dlm kul 2 lbh tu aku pun blah la dr opis selepas mendapat permission dr bos aku..(ber'sms gitu)..

aku pun terus memecut x berapa laju sbb bawa budak kecit ini dan terus g klinik..parking xde terpaksa parking jauh di kedai mamak kembar tu pastu sorong stroller tgh² panas mentari di atas kepala..aku memecut menyorong stroller aqeef sbb cuaca yg sungguh panas sampai tercicir duit Rm5 yg sedang dikunyah² aqeef semasa dlm perjalanan td..(duit Rm5 itu diberi oleh salah seorg rakan sepejabatku)..tq ye uncle..ehehe..susah gak sorg² handle budak kecit ni..dah la xnak diam..buas kemain..bg mainan,habis dibuang ke bawah..lekatkan toys kat tangan pun abis ditarik² sampai tercabut..aduyai..org² di sekeliling tgk je telatah si kecit ku itu..

itu bab menunggu no. pendaftaran je..lom bab menunggu no. utk berjumpa doctor..sangat ramai org yg menunggu turn tu..kami xde tmpt duduk..terpaksa sorong aqeef ke sana ke mari..dekat 2 jam menunggu sambil melihat kerenah orang ramai yg jg sedang menunggu turn bagai menunggu bulan yg xkan jatuh..ecewah..perut aku lak dah berkeroncong..kering tekak lg..bile no. dipanggil terus aku masuk ke bilik doct tanpa menghiraukan keadaan sekeliling..ini adalah sedikit sebanyak dialog antara aku dan doct :

doct : aqeef irfan..sakit mata ye?
aku : ye..cam kena sakit mata je..matanya banyak tahi mata melekat²..
doct : ok..saya tgk mata dia (sambil melihat² ke dlm mata aqeef)..
aku : camane doct? tp smlm cam nak demam tp saya ade bg ubat..
doct : x nampak merah..cume mata bertahi je..so,saya bg ubat titis kat mata ye...(sambil tu tembak laser temometer tu kat dahi aqeef nak sukat suhu badan..susah jgk sbb aqeef dongak² nak tgk lampu laser tu..)
aku : tp dier ade selsema n batuk sekali..
doct : ok..saya bg sekali ubat kahak n demam kalau dier demam..tp dier x demam ni..
aku : ok..time kasih doct..tp berjangkit ke ni?
doct : (sambil mengeleng kepala) tidak..selera makan n minum ok?
aku : erm..ok n aktif skali..
doct : it's ok.. tp kalau u nak amik cuti bole juge..
aku : dpt mc x?
doct : x bole la..u kena cuti sendiri (hampeh..ehehe)..
aku : erm..xpela..time kasih..
doct : same²..

aku cam x sure je dier kate x berjangkit..tp mmg xnmpk merah sgt pun..ntah la..tp aku just titiskan juge ubat tu kat mata aqeef..smlm dier tido lame..dr pas mghrib sampai pg td..tu pun jage sbb nak tukar pampers sblm g umah BS..lena tul..ke sbb mata melekat rase cam berat nak bukak mata..hahaha...semoga aqeef cepat sembuh..






- penawar hati beta -

p/s : sesape yg ade petua ke leh le share ek..smlm ade gak titiskan susu badan kat mata dier..mujarab ke? wallahualam..

Tuesday, April 14, 2009

7 bulan sudah...


alhamdulillah..hari ni aqeef dah masuk 7 bulan..semakin nakal dan manja..xleh la nak tinggal kejap..mesti nak tgk ade org ngan dier..payah lak nak gerak..baby seusia aqeef mmg cmtu ke ek..ke dia je yg mengada²..hehe..skang ni ape lanjutan perkembangan aqeef :

1) gigi dah tumbuh 2 batang kat bawah
2) dlm stroller sik nak duduk je..x nak baring / sandar
3) dlm walker dah merata jelajah..sampai ke dapur ikut kite
4) suke masuk mulut benda yg jumpe di sekeliling..(suke kunyah kertas)
5) suke tgk azan kat tv..tekun menghayati..kadang siap sahut lg..(bole jd bilal)..insyallah..
6) kalau abah dia balik bunyi pintu terbukak mesti tgk pintu (sambil menyambut ngan senyuman)..cewah..
7) kalau ikan kat akuarium melompat & bunyi air tu mesti tgk akuarium..(korg paham ke ek..)
8) kalau kite pakai tudung mesti nak mintak amik..cam tau² org nak kuar..(suke jalan ni..)
9) kalau nyanyi tepuk amai², mesti tepuk tangan dia kat kite..
10) kalau nak dptkan sesuatu mesti akan dapatkan jgk..(ummi dia suke nyakat letak jauh²)..kalau x dpt mesti nangis..ciannye..berpeluh² berusaha.

ini pulak aqeef dlm walkernye..walker ni maklong ngan makcik dia yg bg hadiah mase lahir dulu..dah pakai sejak 6 bulan aritu..suke geget stereng biru tu..adeh..sampai patah stereng tu skang ni..ganass tul..susah skang ni kena gilir² letak walker kat umah babysitter..time ari keje kena letak la walker kat sane..kalau ari minggu je bawak balik..sbb umah dekat je..depan apartment kami je..berangkut la sbb xde 2nd walker..

nampak x aqeef pakai lengging..hihi..abah dia kate cam pompuan je pakai tu..kan tu utk pompuan..aduyai..kan unisex..ade 1 lg warna pink + orange tu cam x sesuai sgt nak pakaikan kat aqeef..nak bg kat ayris (anak adara Ada)..tp sori la Ada..x sempat lg nak pos..tunggu ek..nti aku inform..apela ummi aqeef ni..teruk btul..dah janji dah nak bagi..ketuk kepala ummi ni kang..

aqeef ade 1 tabiat lg,dier suke sgt sedut bibir dia dr dalam tu..camane ek nak terangkan..dah jd cam mulut itik..ehehe..dlm pict tu ade dia wat mulut camtu..ummi ngan abah selalu gelakkan kalau dia wat camtu..syok ke wat gitu ek..kadang time dia berangan duk dlm keta ke..duk dlm walker ke..kena dukung ke..suke wat mulut gitu..tp comel je..muke cam x bersalah gitu..hehehe..walau ape pun..ummi ngan abah sayang banget sama buah hati kami ni..mmmmmmmmmuuuuuccchhhhssss! utk aqeef...

Friday, April 10, 2009

Tag lagi dr Ada & Mrs. K

adeh..aku di tag lagi oleh rakan blogger ku..baiklah..aku akan menjawab tag ini bg mengurangkan tension di hari ini..

1) Letakkan gambo anak anda. Kalo boleh mestilah gambo yg masih dlm wad maknanya, gambo anak hari pertama


2) Letakkan butiran ini :
Nama penuh : Aqeef Irfan bin Aminorlah
Nama panggilan : Aqeef / Irfan
Jantina : Lelaki
Tarikh lahir : 14 September 2008
Tempat lahir : Hospital Putrajaya
Berat lahir : 3.38 kg
Cara kelahiran : Induce + Normal..

3) Last sekali... apakah harapan korang pada anak ini.. dan korang nak anak ini jadi apa besar nanti... dan KENAPA..?senang kan..?
sudah menjadi kemestian seorang ibu akan mengharapkan kecemerlangan anaknya dalam hidup ini..sedari kecil kite mendidik sebaik mungkin supaya anak yg dikandung dan dilahirkan akan menjadi seorang yg berguna kepada agama,bangsa dan negara suatu hari nanti..(huh..ayat cam karangan)..erm..aku mengharapkan suatu hari nanti aQeef menjadi anak yg soleh dan berguna kepada masyarakat..x kisah la dier nak jadi doktor ke..lawyer ke..arkitek ke..engineer ke..yg penting boleh membantu keluarga dan masyarakat..insyaAllah..

baiklah..skang ni turn mommies kat bawah ni lak :

|eda |
| Shinta_Mum |
| Adwindaa |
| Hayatie |

Thursday, April 9, 2009

bengang tul!

...ish..bengang..bengang..bengang...baru je aku nak booking rumah penginapan persekutuan kat cameron...utk awal bulan mei ni..penuh giler..dah plan² nak g tetibe full house..cehs..hampess tulss...agaknye kalau nak g kena book 5 bulan awal kot..aduyai..kalau hotel biase mahal x ek??erm..menci..menci..menci..

Tag About Me - from anim

NICK NAME
Rozie..name yg digelar oleh org² di opis dan member² sekolah. Member² poli pulak panggil aku 'Bett'... Ada kes disebalik nama 'bett' itu. hehe... Hubby panggil aku 'ayang'..tp chatting n email pakai nick sya_ziana..->tolong jgn panggil aku ziana..name yg x sesuai utk dipanggil..hahaha..

SIFATKU
aku seorang yg sensitif..mudah mengalir air mata..eceh..sadisnye..erm,memendam perasaan..senyap bile marah @ x puas hati..mudah mesra..pemalu..(ye ke?) selamber n simple..hihi..

INSAN ISTIMEWA
my family.. (mak, abah & adik beradik).. hubby gue & my little boy, aqeef irfan..



LAGU PEBERET
..i'm yours by jason mraz..(my caller ringtone)..ehehe

MAKANAN PEBERET
nasi ayam..sup & tomyam..

WARNA PEBERET
putih..itam..blue black..biru..merah..sumer la...ehehe

3 BENDA WAJIB DALAM HANDBAG

wallet
handphone
lipstick & compact powder

DRAMA AIR MATA TERAKHIR, KENAPA?
x ingat la..tp biasenye air mata ini mudah mengalir kalau sakit hati @ bengang yg teramat sgt..x kira la ngan sesape pun..sbb aku ni susah nak meluahkan,suke memendam..bile dah pendam tu sampai boleh mengalirkan air mata..

SILA MENGETAG 6 ORANG
...iza...
...shinnaz...
...linda...
...Mama_Aqish...
...shinta_mum...
...kakyong...


p/s : jangan malas..kalau malas kena rajinkan jgk..ehehe..

Wednesday, April 8, 2009

Tag - Photofunia


ini adalah tag yg aku terima dati sis hayatie & sis mimie (mama shinta)..pening kepala nak pilih effect kat photofunia ni..ala² cam citer chermin je..seram gitu..

1st, download your favourite photo using effects at http://www.photofunia.com

1. Do you think you are HOT?
hahaha..hot mama..

2. Why do you like this picture?
gambar ni mase bujang² dulu..tengah tunggu hubby (mase tu boypren) nak g tgk GT kat sepang..ehehe..

3. When was the last time you ate pizza?
alamak,x ingat la..last month kot..mase tu shinnaz (opismate) belanja.. bestnye,belanja la lg..ehehe..tq shinnaz..

4. The last song you listen to?
Agnes monica-Matahari. dengar kat blog aku..ehehe..

5. What are you doing right now besides this?
bace email outlook

6. What name u prefer besides yours?
xde kot..'roziana' adalah name yg diberi oleh abah n mak..ala² ziana zain gitu..tp ni ziana rahman..huhu

7. People to tag

1) iza
2) shinnaz
3) linda
4) mrs. k
5) eda
6) ada
7) anim
8) diey

8. Who is no.1?
iza-opismate aku..umah pun dekat..selalu tumpang aku g balik keje..ehehe..

9. No.3 is having relationship with?
linda-opismate gak..selalu kena tukar² bahagian jage bos..cian..huhu

10. Say something about no.5?
eda - bespren mase kat poli dulu..skang ni pun masih closed lg..

11. How about no.4?
mrs. k - opismate gak tp nak transfer department lain..

12. Who is no.2?
shinnaz - opismate..yg ni pun dekat ngan umah..slalu gak tumpang balik keje..

13. Others
ada - member poli n housemate mase mule² keje kat sini dulu..skang dah transfer balik kuantan..
anim -
member poli,housemate mase mule² keje kat sini dulu & ex-opismate..skang dah transfer kat kl..
diey - member poli jgk..

14. juga utk my follower..sila la jawab tag ini sekiranya ada kelapangan..hahaha..



Tuesday, April 7, 2009

baby cute contest - from blog Mama_Aqish


apa yg menarik tentang aqeef?
aqeef seorang yg sangat manja terutama sekali dengan ummi nya..
dan sangat suke buat ummi & abah dier tersenyum melihat gelagatnya yg nakal itu..

mengapa dia layak menjadi pemenang baby cute contest?
sebab senyumannya yang manja itu dapat menawan hati ummi dan abah..hilang segala masalah bile tengok wajahnya yang manja itu..

p/s : entry ini adalah untuk tujuan baby cute contest semata²..saje je suke suki nak mencuba..ade harapan ke? hehe..kepada mommies yg nak mencuba,sila klik di sini.. selamat mencuba!

Monday, April 6, 2009

tag dari iza - gambar profil blog

1.Letakkan gambar profile anda



2.Terangkan apa maksud gambar itu?
ini gambar my lovely son. aqeef irfan..ia menggambarkan keceriaan / ketenangan..(utk aku la)..eceh..poyo poyo jerk..


3.Kenapa pilih atau letak gambar itu?
pilih gambar ni sbb rase cam sgt comel je gambar ni..ehehehe..(perasan lak ummi dier)..bile tgk pun hepi je..terus ilang segala masalah yg ada..hikhik..magic tul la..mungkin ini perasaan seorang ibu/ummi/mama/mummy/mak dan yg sewaktu dgnnye...

oleh yg demikian, dengan segala hormatnya aku menyerahkan tag ini kepada rakan² blogger yg lain utk dikongsi bersama..

eda
ada
anim
diey
mama shinta
sis hayatie
adwindaa
'dan juga utk my follower'

*sila lah buat jika ada kelapangan masa..aku tidak memaksa ye..hihi..*




3rd Award

this is my 3rd award 'i love your blog' from mama shinta dan sis hayatie..
kedua² mereka dari SI..(susuibu.com)
thanks 4 the award..
sebenarnya aku baru je berjinak² dengan blog ni..
so,thanks coz sudi menjenguk blog ini yg masih byk kekurangannye..
sudi² la berkongsi cerita denganku yer...
skrg ni aku plak nak anugerahkan award ni kepada my beloved frenz :

iza - opismate
shinnaz - opismate
haizi - suami shinnaz
linda - opismate
mrs k - opismate
eda - member poli
ada - member poli
anim - member poli
diey - member poli




Thursday, April 2, 2009

..moody..

..tetibe cam xde mood..
..rase buhsan..tension..sakit kepala..
..mcm² ade...ape ni??...
..kenapa la dengan aku ni..
..serba x kena..kepala duk mikir ape ntah..
..ish..sakit ati ke???..geram ke???..bengang ke???...
..aku pun xtau..sumer ade..pakej lengkap...
..baik aku tatap wajah kesayangan hamba..
..utk menghilangkan ketensionan yg sedia ada..

.
.
.
.
.
.


.
.
.
.
.
.

..semoga aku akan lebih tenang..
..dan melupakan segala kekusutan di pikiranku..
..yg serabut sehingga menyebabkan sakit kepala..
..dan sakit hati juga..
..ini sajalah untuk hari ini..
..sekian..terima kasih..

:: LABEL ::

2nd jr. (5) aidilfitri (3) aqeef (68) avent (1) award (11) baking (1) bebel (1) besday (4) BFF (4) blogger (1) blogging (16) car (2) contest (51) course (3) emo (8) family members (7) FB (1) friends (3) geng gedix (14) gosip (1) hang out (36) hometown (2) hubby (7) iklan (1) info (17) internet (1) makan2 (24) masak2 (9) me (26) me hubby (3) muvie (10) my family (27) my stuff (9) newborn (1) no idea (8) nuffnang (3) opis (30) parenting (21) personal (12) pregnancy (9) ramadhan (2) random (5) reward (1) rumahku syurgaku (7) sales (5) shopping (13) tag (12) taska (6) vacation (4) video (6) weekend (2) wordless (2)

:: FOLLOWER ::

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"

"MOBS PARENTS LOOK A-LIKE CONTEST"
until 11 June 2010

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST

THE UNIQUE WEDDING PHOTO CONTEST
i win consolation prize